изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:12 EEST
ГРАДУШКИ И НАВОДНЕНИЯ СА НАНЕСЛИ ЩЕТИ НА БЛИЗО 17 000 ДЕКАРА В ОБЛАСТТА    
ЗемеделиеНезапомнени през последните години са щетите от падналите градушки и от наводненията в област Добрич, а щетите възлизат на милиони левове.

Продължава работата на експертната комисия, която проверява сигналите за пропаднали площи в област Добрич, съобщи директорът на областната дирекция „Земеделие“ Зия Халил. Според данните до момента, има протоколи за напълно пропаднали 1300 декара с царевица, още толкова със слънчоглед, 700 декара с пшеница, 610 декара с рапица, както и полета от по 30-40 декара с тикви, тютюн, краставици, лавандула, ечемик, овошки. Други близо 13 000 декара са с частични щети, като унищожена е реколтата - между 20 и 80 процента, на 10 000 декара с пшеница, 800 декара с царевица, 1500 декара със слънчоглед.
Над 70 са заявленията от земеделски стопани в областта за нанесени щети върху реколтата тази година. Те са от цялата област Добрич. Голяма част от щетите – около 80%, се дължат на градушките, а около 20 на сто – на наводнения.
Протоколите, които дирекцията изготвя, се предоставят на земеделските производители, които през следващата година ще могат да получат обезщетение от държавата, но само за зърнените култури, при това, само ако посевите им са на 100 процента унищожени, обясни Зия Халил. Останалите производители не могат да разчитат на обезщетение, а само на застраховка, ако са направили такава.  НДТ


 


Сходни връзки

ГРАДУШКИ И НАВОДНЕНИЯ СА НАНЕСЛИ ЩЕТИ НА БЛИЗО 17 000 ДЕКАРА В ОБЛАСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди