изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 23:38 EEST
ДЕТСКИ КНИЖКИ И ИГРАЧКИ ПЛУВАТ В ТИНЯТА    
Новини Три детски заведения – две детски градини с номера 23 и 24, както и детска ясла № 6, са сред най-потърпевшите от потопа в Добрич. Вчера там се почистваше тинята и се бракуваха детски легла и шкафчета, които доскоро са били красиви в забавни цветове, а сега нече са кални и разпукващи се от престоя във водата. Хранителни продукти, с които е трябвало да изхранват малчуганите през месеца, се бракуват и изпращат в Центъра за защита на природата и животните и в приюта за кучета. В дворовете все още водата не се е отекла.
PN 160-14 PN 159-14 PN 158-14

В образувалите се езера в едно от детските заведения плували риби, а на другото – жабки – няколко поколения. Дъждовните червеи също изобилстват. Работещите там се притесняват дали ще могат да отворят врати за новата учебна година. Засега децата са пренасочени към други детски градини или ясли.

В неделя застрахователната компания, в която са застраховани детските градини и ясли, е направила оглед и е описала щетите. Вчера на място бяха комисии от общината, които да опишат щетите и да бракуват негодното. А, то е всичко, което е било на първия етаж на сградите.

В целодневна детска градина №23 драмата започнала около 7,20 часа в петък. На работа вече били пристигнали учителка и готвачката. Подготвили се за работния ден, когато чули бучащата вода да идва към сградата на забавачката и излезли навън. В 7,40 часа нахлулата в детската градина водна стихия била около 50 сантиметра.  Около 9 часа родителите и децата се събрали пред детската градина, защото трябвало да заминават за участие в конкурс в Албена, но не могли да тръгнат, защото костюмите на децата били в наводнената детска градина.

До обяд нивото й стигна един метър, разказва директорът на ЦДГ №23 Дора Дончева. Към 14,30 часа нивото на водата в сградата вече било 1,5 метра. И сега може да се види докъде е стигало калното езеро, заляло учебното заведение.  Стихията е унищожила всичко на първия етаж, където са три от занималните. Съсипани са 103 легла, около 40 гардеробчета, всяко по за четири деца. Негодни за употреба  са дюшеци, олекотени завивки, килими, щори. Водната стихия е начупила ламината,  а в едната занималня той бил поставен преди около два месеца. Унищожени са книжки, играчки, дидактични шкафове, преградни стени, компютър, два принтера, таблет, учебните пособия за новата учебна година на трета и четвърта група. Всичко, което е било по пътя на придошлата вълна, вече е отпадък и не може да бъде спасено. И вчера занималните бяха пълни с кал и тиня.

Много доброволци са се включили в почистването на градината, разказа Дора Дончева . Сред тях са младежи, приятели на детската градина, бивши възпитаници, ученици от Хуманитарна гимназия, родители от всички групи, включително и майка на дете, което е записано сега за първа група. Родителите дошли маркучи, ръкавици, водоструйки, а общината – агрегат, за да могат да работят, което е позволило да се измие тинята. Дотогава в нея квакали малки и големи жабчета.

Дора Дончева изказва благодарност на всички, които са се включили в почистването и са помогнали в нелеката задача, но пожела да съобщи и имената на доброволците, протегнали ръка в този труден момент за детската градина – Антоанета Желева, Цонка Генчева, Мария Димитрова, Даниел Лунгов, Тодор Митев, Стефка Зафирова.

Почистването продължава й днес. Дора Дончева се надава учебното заведение да може да отвори врати за новата учебна година. Надява се да се намерят и спонсори, които да помогнат.

Дворът на намиращата се в съседство детска ясла №6 вчера продължаваше да е залят с вода и да прилича по-скоро на езеро, където вчера плували риби. Там с почистването бяха ангажирани представители на социалните заведения от града, на всички други детски ясли, както и доброволци от Общинския младежки център. Там ситуацията бе аналогична – всичко бе в тиня и кал, можеше да се влезе само с гумени ботуши. От БЧК са предоставили ботуши и кофи.

Нищо вече не може да се използва, още повече, че става въпрос за деца, затова всичко се изнася и се бракува, обясни началникът на отдел „Здравеопазване и социална политика“ към общината Иванка Титова, която бе на място. Тя сподели, че няма нито един родител или работещ в друга детска ясла, който да е негодувал за това, че децата са пренасочени към други заведения. Тя също се надява да може да се осигури финансиране и целият първи етаж да се измаже и оборудва наново, за да посрещне малчуганите. Наводнение има и в пенсионерски клуб „Добруджански гласове“, каза още Иванка Титова. И допълни, че членовете на клуба вчера също са се включили в отводняването му.

Това, което сега се извършва в пострадалите от наводнението учебни и детски заведения е да се почисти, да се изхвърли всичко, което е унищожено, да се бракува. След това ще се дезинфекцира първият етаж на сградите, кухните. Правят се протоколи за нанесените щети. Застрахователите също са посетили обектите, тъй като всички са застраховани, обясни заместник-кметът Камелия Койчева. Тя се надява и междуведомствената комисия по бедствия и аварии също да се задейства ускорено.

Сега двете детски градини и детската ясла имат нужда от помощ за легла, завивки, бяла техника и всеки, които иска да помогне, е добре дошъл. Сред пожелалите  да помогнат е и детска градина  от Асеновград, каза още К. Койчева. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕТСКИ КНИЖКИ И ИГРАЧКИ ПЛУВАТ В ТИНЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди