изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:22 EEST
136 ПАЦИЕНТИ СА ПРЕМИНАЛИ ЗА ПЕТ ГОДИНИ ПРЕЗ МЕТАДОНОВАТА ПРОГРАМА    
ЗдравеПет години от старта на Метадоновата програма се навършват утре. Тя започна да работи на 26 юни 2009 година в Центъра за психично здраве д-р П. Станчев в Добрич със съдействието на кмета Детелина Николова. Метадоновата програма се реализира в сградата на ЦПЗ, с обособен вход и отговаря на всички изисквания за функционирането й. Тя се финансира от Министерството на здравеопазването и е напълно безплатна за пациентите. 

Метадоновата програма е последен вариант на зависимия от хероин, в нея може да се включи само този, който е опитвал да спре употребата му по други начини, но не е успял. Метадонът е опиат, заместител на хероина. Предоставя се в течна форма, приема се от зависимите веднъж дневно. Ползите от включването в програмата са както чисто финансови за зависимия от хероин и неговото семейство, така и медицински - намалява се риска от HIV инфекция и други телесни увреждания; криминалните прояви се редуцират. След адаптиране към програмата и достатъчно мотивиране хората стават „нормални, чувстват и мислят нормално”, могат да водят нормален начин на живот. Тези неща стават бавно, ето защо програмата е дългосрочна. Едва след психологичното стабилизиране и излекуване на човека може да се мисли за спиране на метадона. Ако не се лекува психиката и не се обърне внимание на ресоциализирането на пациента, рискът той да се върне към хероина е почти сто процента.
Но включването в програмата не решава автоматично проблемите. Различните участници се повлияват по различно време. Във всяка програма има хора, които правят рецидиви -връщане към употребата на вещества, които не са непременно хероин, най-често алкохол, таблетки или нещо, което зависимите си добавят, за да си променят психичното състояние. Когато екипът на програмата се справи с това и пациентът се научи да живее без тези вещества, тогава има успех в лечението. Вече има няколко пациенти, които са излезли от програмата, всеки от тях работи и не употребява психоактивни вещества.
За петгодишното функциониране на Метадоновата програма към ЦПЗ Добрич са преминали 136 пациенти, а към момента те са 64. На-голям процент по възраст са между 25 и 34 години. От тях към момента над 60 процента са в много добро състояние, в етап на стабилизиране, изградено е доверие и ползват привилегии.
В навечерието на 26 юни - Световен ден за борба с наркотиците, предлагаме част от изповедта на един от успешно справящите се пациенти в Метадоновата програма:
„…Аз съм на 31 години. Ще започна с кратко предисловие за мен. Както много млади хора от моето поколение и аз попаднах в света на наркотиците. Изпитах целия ужас на тази поквара и съответно не ми се размина и затвора, когато полицаите ме хванаха в близкото училище до нас. Излизайки от затвора за кратко продължих с наркотиците и когато разбрах от приятели във Варна /от затвора/ в първия момент не повярвах и не исках да спра да се друсам. Тогава работих във фирма с седалище във Варна и през два дни бях там, защото работих изцяло за варненския пазар /мебели/. Веднъж си купих метадон, изпих го  и разбрах, че има положителен ефект… С подкрепа на родителите ми се записах в програмата в Добрич. Вярвайте ми, животът ми се промени. Утвърдих се на работа. Впоследствие започнах и друга работа. Екипът в програмата ме прие радушно. Разговори с д-р Новоселска, психолога Няголова, сестра Жулева…, не искам да пропусна никого. Благодаря на всички. Повече от година съм на държавната програма и съм много доволен. Не искам и да си представям какво ще стане ако се закрият държавните програми. Дано винаги ги има и не даваме път на хероина да се разпростре и да затрие тези след нас…”. НДТ


 


Сходни връзки

136 ПАЦИЕНТИ СА ПРЕМИНАЛИ ЗА ПЕТ ГОДИНИ ПРЕЗ МЕТАДОНОВАТА ПРОГРАМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.62 секунди