изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:51 EEST
Първанов пред ИТАР-ТАСС: Защо ЕС е против "Южен поток", а си трае за Северен    
Политика „Проблемите, които срещна проектът за газопровод "Южен поток", имат открито политически характер“, заяви Георги Първанов в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС. Той изтъква, че "Южен поток" "е икономически изгоден, дава гаранции за сигурност на българската енергетика, отразява се положително върху социалната сфера и дава допълнителни гаранции в най-широк смисъл на България и други страни членки на ЕС".

"Разчитах българското правителство да прояви характер, както направиха някои други страни. Вместо това обаче съвсем неочаквано прозвуча изявлението на премиера Пламен Орешарски, че е наредил "Южен поток" да бъде спрян", продължава Първанов. "Очевидно е, че България става заложник в геостратегически игри", добави той.

Президентът изразява недоумение от позицията на хора от ръководството на ЕС, които са заявили, че докато Русия и Украйна не изчистят нещата помежду си, "Южен поток" няма да има. "Защо обаче никой не поставя въпроса за "Северен поток"? Нали щом има северен газопровод, трябва да има и южен", казва Първанов. Българският политик е убеден, че страната му има нужда от мощен енергиен отрасъл, който не ще може да се развива пълноценно без проекти за изграждане на газопроводи, "най-перспективен от които е "Южен поток", отбелязва ИТАР-ТАСС.

България може да бъде достоен партньор в рамките на ЕС и същевременно да поддържа добри отношения с Русия, смята още Георги Първанов. През последните години отношенията между София и Москва са в криза и "се движат в обратна посока", констатира той. Доста е показателно дори това, че от пет години насам български премиер нито веднъж не е посещавал Москва. През това време бяха зачеркнати или пратени в периферията ред съвместни проекти, особено в енергийната сфера, казваа бившият президент.

Първанов подчертава, че става дума "не за руски, а за европейски проекти", сред които са газопроводът "Южен поток" и изграждането на АЕЦ "Белене". Според него за някои проекти, особено в енергетиката, е намерена далеч "не равностойна замяна". „Така например на мястото на "Белене" дойде седми реактор от АЕЦ "Козлодуй", който смята да изгради американската компания "Уестинхаус", посочва Първанов.

"Нарушен бе политическият диалог" между Москва и София, което "също се отрази на икономическите контакти и културната сфера. След подема през първото десетилетие от този век" днешното западане буди тревога, отбелязва Първанов, според когото политиката на сегашното българско правителство "не отговаря на националните интереси". В интерес на България е да има "мощен енергиен отрасъл с ядрени проекти и проекти за изграждане на газопроводи, най-перспективен от които е "Южен поток", изтъква бившият президент.

"Затова настоявам България да прояви характер в европейската си политика. Трябва да проявяваме солидарност с европейските си съюзници, но да отстояваме и своето право на специални отношения с Руската федерация, тъй като сме свързани не само в исторически и културен, но и в икономически план", заявява той. Първанов е убеден, че тази връзка "е взаимна, от нея България би могла да печели", отбелязва агенцията. Бившият президент изрази надежда, че следващият парламент и следващото правителство на България "ще стабилизират двустранните отношения". "Можем да сме достоен партньор в рамките на ЕС, но това изобщо не налага студени отношения с Русия", подчерта той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Първанов пред ИТАР-ТАСС: Защо ЕС е против "Южен поток", а си трае за Северен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди