изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:00 EEST
ДЕЦАТА БЕЗ УВРЕЖДАНИЯ НА ЗЪБИТЕ СА РЯДКОСТ    
Здраве

През 2010 година община Тервел инициира програма за превенция на детското здраве, която включва и безплатни зъболекарски профилактични прегледи на деца от прогимназиален етап на обучение от всички общински училища. Към момента са прегледани всички деца от прогимназиален етап на СОУ „Йордан Йовков”, ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Коларци, ОУ „Отец Паисий“, с. Нова Камена, ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Безмер.



През пролетта на 2014 г. се проведе профилактика и на учениците от ОУ „В. Друмев“, с. Орляк.  Резултатите са документирани и анализирани.

От общината представят анализа на зъбния статус на 32 прегледани деца от пети, шести и осми клас от с. Орляк. Тенденцията за лошото състояние на стоматологичното здраве на  подрастващите се оказва в прогресия. Децата без увреждания на зъбите са рядкост. Така при прегледа на 8 петокласници са установени 38 кариеса, 4 периодонтита и 1 пулпит. Не е по- добро състоянието и на шестокласниците. Прегледани са 12 ученика,  45 са констатираните кариеси, 9 са пулпитите, 1 е с периодонтит. При осмокласниците кариесите са 61, пулпитите са 4, 1 е с периодонтит, 4 са извадените кътници. Само двама ученици са без кариеси. Пулпити /възпаление на кухината на зъба,най- често в следствие на нелекуван кариес/ на постоянните си зъби имат 6 % от прегледаните деца, а периодонтити /възпаление на околозъбната обвивка/ на постоянни зъби имат 4 % от преминалите прегледа ученици.

Проведените прегледи още веднъж доказват, че след прекратяване на  профилактичните зъболекарски прегледи на децата в училищата, грижата за зъбите оказа ангажимент единствено на родителите. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕЦАТА БЕЗ УВРЕЖДАНИЯ НА ЗЪБИТЕ СА РЯДКОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди