изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:40 EEST
ЕКСПЕРТИ ОТ ЧЕРНОМОРСКИЯ РАЙОН УЧАСТВАТ В ПИЛОТНО ОБУЧЕНИЕ НА ВУМК    
ОбразованиеПилотното обучение за мениджъри в образованието, което се провежда в периода 7-11 във Висше училище Международен колеж (ВУМК) в Добрич, стартира вчера. Събитието бе открито от ректора на ВУМК доц. Тодор Радев.

Обучението стартира със сесия на тема „Лидерство в образованието“ водена от гл. ас. д-р Виолина Рачева – преподавател по предприемачество и мениджмънт във ВУМК. По време на сесията тя сподели опита си от работа по международни проекти в образованието и преподавателския си стаж във водещи британски университети. Първият лектор поднесе теми на  десетките участници, свързани с аспектите и баланса в лидерството, както и стратегическо управление в образованието.
В обучението сред българските участници бяха представители на университети, училища и детски градини. Сред чуждестранните гости са ръководители на факултети, катедри, центрове за следдипломна квалификация и продължаващо обучение в едни от най-големите държавни и частни университети в страните-партньори като Молдовския държавен университет (Кишинев), Кавказкия университет и  Кавказкия държавен университет (Тбилиси), Таврийския държавен университет „В.И.Вернадски” (Симферопол, Крим), Университет „Намък Кемал” (Текирда), Румънски център за обучение по икономика (Констанца), Висше училище „Международен колеж” и други.
Темите, които ще се презентират в Добрич, включват лидерство, социално предприемачество, междукултурно общуване, управление на промяната и клъстеризация в образованието. В последния ден от програмата български и чуждестранни гости ще имат възможността да се запознаят с регионалните организации, управляващи образованието в Добрич и Варна.
 Организираното пилотно обучение за мениджъри в образованието е част от дейностите по проект „MANAGE.EDU: Мрежа за ефективно управление на ученето през целия живот в Черноморския басейн” с подкрепата на СОП "Черноморски басейн" (2007-2013).
Програмата е разработена въз основа на консултации между институциите-партньори и създатели на мрежата „MANAGE.EDU”, проучване сред фокус-групи от експерти в рамките на проведените до момента дискусии и конференции в рамките на проекта.
Мениджмънтът в образованието е много обхватно понятие, затова обучителната програма МANAGE.EDU залага на интердисциплинарния подход, модулната структура  и използването на техническите възможности на електронното обучение. Разбирането на сектора на обществените услуги, процесите на вземане на решение от гледна точна на бизнеса и организациите с идеална цел може да бъде от голяма полза за подобряването на обмена на информация и създаването на качествени образователни услуги в учебните заведения. Обменът на информация и добри практики между страните-партньори също допринася за качеството на обучение и възможностите за адаптиране на програмата към индивидуалните нужди на участниците. Ще се дискутират важни за съвременното общество теми като социалното предприемачество, устойчивото развитие, управление на промяната и клъстеризацията в образованието, които също стават част от политиките за развитие на образователните институции. НДТ


 


Сходни връзки

ЕКСПЕРТИ ОТ ЧЕРНОМОРСКИЯ РАЙОН УЧАСТВАТ В ПИЛОТНО ОБУЧЕНИЕ НА ВУМК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.20 секунди