изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:19 EEST
ПЕДАГОЗИ: ДЪРЖАВАТА ДА ПРИЗНАЕ, ЧЕ ИМА РОМСКИ УЧИЛИЩА    
Образование

Държавата трябва да признае, че има ромски училища и да преосмисли нормативната си база. Това заяви на пресконференция помощник-директорът на СОУ „Христо Смирненски“ в с. Крушари, който бе ръководител на проект за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, Иван Иванов.



Той  подчерта, че в България се оформиха райони, където в училищата единственият, който говори български език, е учителят. От 18 ученици в първи клас в училището в с. Крушари, половината трудно се справяха с българския език, допълни той. Затова, според него, държавата трябва да признае, че има ромски училища, където 100 процента от учениците са роми. Тези училища са резултат на демографските процеси.

За да не заливат пазара на труда с неграмотни хора, за тези училища трябва да се преосмисли нормативната база. Да се коригира числеността на децата в паралелките и те да бъдат по 10-12, трябва да се променят стандартите. С тези деца трябва да се работи по друг начин, посочи директорът на СОУ „Христо Смирненски“ Боян Петров. И допълни, че 16-годишни не могат да завършат шести клас  В училището над 80 % от учениците са от малцинствен произход. За ОУ „Отец Паисий” в с. Лозенец процентът е 98, обясни директорът му Атанас Милев.

Според Петров, това, че от 1 до 4 клас не се повтаря година, води до неграмотни ученици в пети клас. Предлагаме тези ученици, които не са ограмотени, да остават, за да усвоят езика, посочи той.

Община Крушари е единствената община, която осигурява безплатно посещение на предучилищните групи за 5 и 6-годишните деца. Целта е да могат те, когато постъпят в първи клас, да знаят български език. Усилията, които общината полага, трябва да бъдат подкрепени и от държавата и от родителите на децата, а много голяма част от тях нехаят за учението на техните деца, посочи кметът на Крушари Добри Стефанов.

По проекта „Различни заедно“ бенефициент е Община Крушари, а нейни партньори - СОУ „Христо Смирненски” в Крушари и ОУ „Отец Паисий” в с. Лозенец.  Неговата цел е интегриране на деца от  етнически малцинства за подпомагане на по-успешната им социална и трудова реализация, чрез подобряване на условията за равен достъп до образование, развитие и изява на личностните  им   качества в училищата в с. Крушари и Лозенец. В резултат на изпълнението на проекта са изписани седем учебни програми по БЕЛ за учениците от първи до седми клас на училищата-партньори, които се нуждаят от допълнително обучение по БЕЛ.    Създадени са 16 групи от по четири ученици, нуждаещи се от допълнително обучение по БЕЛ- общо 64 ученици от целевата група. Проведени са 394 часа по БЕЛ с нуждаещите се ученици от 1-7 клас на двете училища. Сформирани са пет клуба по интереси- „Изкуства”, „Вокална група”, „Дърворезба”, „Баскетбол” и „Хокей на трева” с общо 84 ученици. Проведено е двудневно двумодулно обучение с 18 учители, работещи в мултикултурна среда, както и 4 двумодулни семинара с  61 родители.

След края на проекта на 23 юли, сформираните клубове по интереси  ще могат да продължат своята работа, като това ще стане със средства на Центъра за социална превенция към МКБППМН, от училищните бюджети за сметка на средствата за извънкласни дейности. В СОУ Крушари е учреден клуб „Хокей на трева”, който картотекира участниците в хокейната федерация за участие в зонални и републикански състезания. Работата с учениците, които се нуждаят от допълнително обучение по БЕЛ продължава в рамките на задължителните консултации на учителите по БЕЛ. В училищните учебни планове на училищата партньори е заложена Задължително избираема подготовка по БЕЛ за всички класове. НДТ

 


Сходни връзки

ПЕДАГОЗИ: ДЪРЖАВАТА ДА ПРИЗНАЕ, ЧЕ ИМА РОМСКИ УЧИЛИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди