изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:01 EEST
НОВА БРАДВА СПИРА РАЗВИТИЕТО НА МАЛКИТЕ ФИРМИ В БЪЛГАРИЯ    
Новини Договорен е ръст на осигурителните прагове от 2 до 7.6% в 21 икономически дейности. Средният ръст е 3.9%, съобщиха от БСК. Договорката е в резултат от преговори между синдикатите и работодателите за минималните осигурителни прагове за 2015 г.


Минималният осигурителен доход става 524.55 лв., или 77% от средния осигурителен доход към момента (682.65 лв.).

Досега са сключени 9 споразумения за 21 икономически дейности, в които се осигуряват 632 831 работещи. Те представляват 33% от всички заети.

Най-голям ръст на минималния осигурителен праг спрямо тазгодишния ще има в сектор "Производство и преработка на месо от домашни птици" - 7.6%, следван от сектор "Производство на автомобили, ремаркета и полуремаркета" - 6.9%. В търговията е постигнат ръст от 6 на сто, а при "Добив на глина и каолин" - 5.8%.

Най-малко увеличение (под 2%) е договорено в секторите "Машиностроене", "Производство на метални изделия, без машини и оборудване", "Производство на турбини и двигатели". За заетите в хотелиерство, ресторантьорство и туроператорска дейност ръстът ще е от половин процент, пише "Сега".

Срокът за договаряне между социалните партньори за праговете за догодина е 27 август. Дотогава ще могат да се приемат нови споразумения, ако такива бъдат подписани. След това работна група към социалното министерство ще обсъди как да се определят праговете в дейности, за които няма подписани споразумения между работодатели и синдикати.

Миналата година бяха подписани споразумения за 44 икономически дейности, които обхванаха 57% от подлежащите на осигуряване лица. 10 от споразуменията през 2013 г. бяха за нулев ръст, а средният ръст беше 4.1%, припомнят от БСК.

От договорените в момента прагове най-високият е в сектор "Добив на нефт и природен газ" - 1573 лв., "Добив на глина и каолин" - 639 лв., и "Добив на въглища" - 604 лв.

Най-нисък минимален осигурителен доход е постигнат за "Леене на метали" - 436 лв., "Производство на метални изделия, без машини и оборудване" - 415 лв., и "Пощенски и куриерски дейности" - 364 лв.  dir.bg
 


Сходни връзки

НОВА БРАДВА СПИРА РАЗВИТИЕТО НА МАЛКИТЕ ФИРМИ В БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди