изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:05 EEST
Кървава неделя в Ивицата Газа (ОБЗОР)    
По света Броят на убитите палестинци при израелските атаки в Ивицата Газа в неделя е най-малко 100 души, съобщи говорителят на службата за спешна помощ Ашраф ал Кудра. Това е най-кървавият ден в обсадения енклав от пет години, с което общият брой на палестинските жертви в 13-тия ден на израелската офанзива достигна 438 души.


Повече от половината жертви в неделя са дадени в Шеджая, намиращ се между град Газа и израелската граница. Най-малко 62 души са били убити там при тежки бомбардировки, започнали още през нощта, казва ал Кудра. Най-малко 250 са ранените, с което общият им брой за 13-те дни на сражения премина 3000 души.
Палестинският президент Махмуд Аббас призова за незабавно заседание на Съвета за сигурност на ООН, след като в 13-тия ден на израелската офанзива броят на жертвите достигна 438.
„Призовавам за спешна среща на Съвета за сигурност на ООН. ситуацията е нетърпима”, каза той в телевизионно обръщение от столицата на Карат Доха. Аббас описа израелските атаки като „престъпление срещу човечеството”.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Израел да пощади живота на цивилните във военната си кампания в Ивицата Газа.
„Израел трябва да направи много повече да защити цивилните”, каза той на пресконференция в Доха, първа спирка от обиколката му в региона, имаща за цел прекратяване на започналите на 8 юли сражения.
В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху президентът на САЩ Барак Обама е изразил загриженост относно жертвите в Ивицата Газа. Освен това, държавният секретар Джон Кери ще замине за Кайро за намирането на решение за прекратяване на сраженията.
Обама, който осъжда атаките на „Хамас” над Израел, „също така отправи сериозни опасения относно растящия брой на жертвите, включително все повече убити палестински цивилни в Газа и смъртта на израелски войник”, съобщават от Белия дом.
В информацията се допълва, че Джон Кери „скоро” ще замине за египетската столица.
Държавният секретар на САЩ каза в интервю за телевизия CNN по-рано през деня, че в близко време, по искане на президента Барак Обама, ще посети Близкия Изток за провеждането на преговори за примирие между Израел и „Хамас”.
„Президентът иска от мен да отида там колкото се може по-скоро, за да започнат преговорите за прекратяване на огъня”, заяви Кери. „Израел се намира в обсада на терористична организация”, подчерта Кери.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че има „много силна” международна подкрепа за продължаващата военна операция в Ивицата Газа.
„Ние провеждаме комплексна, задълбочена, интензивна дейност вътре в Ивицата Газа и има световна подкрепа за това, много силна подкрепа сред международната общност за активността на въоръжените сили”, каза израелският премиер.
Изказването си той направи на излъчена по телевизията пресконференция в Министерство на отбраната в Тел Авив, преди началото на среща на кабинета по сигурността.
Нетаняху коментира скорошните изказвания на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, относно военната офанзива, с думите, че „Ердоган говори като Иран и Ал Кайда”.
По-рано през деня премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза в интервю за телевизия CNN, че операцията в Ивицата Газа ще продължи дотогава, докато не се върне спокойствие в Израел. „Стараем се да поразяваме военни обекти, но за съжаление има жертви и сред мирното население. Ние не преследваме такава цел и съжаляваме за това”, заяви Нетаняху.
Тринадесет израелски войници са били убити през изминалата нощ в Ивицата Газа, обявиха от израелската армия в неделя.
„За изминалата нощ са били убити 13 войници при военни действия срещу терористи от „Хамас” в Ивицата Газа”, са казва в съобщение на израелската армия.
Късно вечерта в неделя въоръженото крило на палестинската групировка „Хамас” обяви, че е отвлякло израелски войник, с което предизвика празненства по улиците на Газа.
„Израелският войник Шаул Аарон е в ръцете на бригадите „Изедин ал Касам”, каза говорител с псевдонима Абу Обейда в телевизионно обръщение.
Говорител на израелката армия заяви, че са запознати с информацията и я проверяват.
Кореспондент на AFP съобщи за празненства по улиците на градовете на Западния бряг Рамала и Хеброн, след обявяването на новината, палестинци стрелят във въздуха и възхваляват „Хамас.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Кървава неделя в Ивицата Газа (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.69 секунди