изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:55 EEST
СЪДЪТ ПРИЗНА РЕШЕНИЕТО ЗА ПРОМЯНА НА СОБСТВЕНОСТТА НА ЦУТНТ    
Ред и сигурностАдминистративният съд в Добрич отхвърли жалбата на областния управител Недко Марчев срещу решението на Общински съвет в Добрич от 25 март тази година, с което собствеността на бившия Център за ученическо, техническо и научно творчество бе променена от публична на частна общинска собственост. Областният управител счете решението за незаконосъобразно и го върна за ново разглеждане с искане да бъде отменено. След като това не се случи, той отнесе решението до съда.


Според областния управител не е спазена процедурата по Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, че в предложението на кмета липсват мотиви за промяна на предназначението на имота. Освен това, посочва, че не е спазено изискването за приемане на решението да са гласували 2/3 от общия брой общински съветници, който е 41 души, тъй като за него са гласували само 27 общински съветници.
Съдът счита, че решението е валидно, тъй като към момента на гласуване са присъствали 36 общински съветници т.е. решението е взето при наличието на повече от половината. Съдът отчита още, че по правилата на математиката, две трети от 41 души е 27,3, т.е. цифрата след десетичната запетая е тройка, следователно числото се закръгля надолу и се получава, цифрата 27, представляваща две трети от 41. Така магистратите са решили, че изискването да са гласували две трети от присъстващите общински съветници е спазено. Съдът не приема и възражението, че при приемането на решението липсвали мотиви. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.
 Припомняме, че решението бе взето по предложение на предприемач, който иска да превърне ЦУТНТ в комплекс за битово-развлекателни дейности. Валентин Николов Лазаров иска да закупи бившия Център за ученическо, техническо и научно творчество в Добрич. Според него, с изграждането на комплекса ще се даде възможност на всички живеещи в близките квартали както за отдих, така и за спортуване на деца и възрастни.
Припомняме, че през 2010 година Общинският съвет предложи на Министерството на образованието и науката да закрие Центъра за ученическо, техническо и научно творчество поради трайна тенденция за недостатъчна посещаемост на учениците в сформираните групи и за преминаване на извънучилищните дейности на обслужващото звено към училищата, от които са учениците. В резултат на това работещите в центъра бяха освободени, а имуществото – разпределено между училищата, в които се извършват извънкласните дейности. Имотът се стопанисва от общината. НДТ

 

 


Сходни връзки

СЪДЪТ ПРИЗНА РЕШЕНИЕТО ЗА ПРОМЯНА НА СОБСТВЕНОСТТА НА ЦУТНТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди