изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:17 EEST
В ДОБРИЧКО ЧИТАЛИЩАТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДЪРЖАТ ВИСОКО ЗНАМЕТО НА ЧОВЕШКИЯ ДУХ    
Интервюта Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища, пред НДТ

- Г-н Дойнов, бихте ли споделили какъв е поводът на посещението Ви в Добрич?
- Проведе се /в сряда, бел. ред./ областна конференция на читалищата от област Добрич за избор на председател на Областния читалищен съвет, тъй като досегашният председател поетът Сашо Серафимов мина на друга работа. На негово място избрахме Мария Господинова – секретар на народно читалище „Светлина“ в Генерал Тошево, която ще поеме функциите на областен председател и ще стане член на националното ръководство на съюза за следващите 3 години, до следващия конгрес. Присъстваха представители на читалищата от общини от област Добрич. Бяха разгледани и други въпроси, свързани с естеството на нашата работа, възможностите за допълнително финансиране и най-вече болезнената тема – за субсидиите за 2015 година. Знаете, следващият бюджет ще се прави от тук насетне и Съюзът на народните читалища, като национална работодателска организация и като национално представителната организация на читалищата, е участник в тристранното сътрудничество и има свои виждания за размера на субсидията. Ние смятаме, че тя задължително трябва да бъде увеличена.
- Каква е тя в момента и какви са вашите искания?
- В момента е 6 400 лева годишно за една субсидирана бройка, което по същество ни прави с най-ниските заплати в България, на ниво даже и под минималната работна заплата. Тази сума не е работна заплата, това е субсидия, в нея са включени и осветление, и отопление, и осигуровки и т. н. Нашето предложение, което е от миналата година и не се прие тогава от Комисията по култура към парламента, е за 8 045 лева, тъй като през 2010 година 30 процента ни бяха отнети и не ни бяха върнати. Така че съюзът поиска и си държи на тази сума – 8 045 лева. Това са нашите разчети за една достойна заплата, в която са включени индекси и повишаване на инфлация, цените на енергоносители, осветление, отопление, цялата издръжка, която идва от тази субсидия. В област Добричка, трябва да кажа, общините дават пример на всички останали в страната и поддържат читалищата и това е нещо, което трябва да го казваме винаги. Говорих с повечето от кметовете на общини, още миналата година имах среща с кмета на община Добричка. Сега се срещнах с областния управител Недко Марчев, който също, мога така да кажа, е един от стожерите на читалищната идея в района.
- Какви интересни практики бяха споделени на конференцията?
- Много хубави неща чух от колегите. Реализира се един прекрасен проект между общините Тервел и Генерал Тошево съвместно с румънски културни институти. За този проект трябва да се говори – че нещо е постигнато, че е направено и това да даде тласък на всички останали читалища, тъй като Румъния е най-близкият партньор за трансгранично сътрудничество. Там има много т. нар. Домове на културата, които имат и много добро финансиране за разлика от нашите бедни читалища. Искам и чрез „Нова добруджанска трибуна“ да благодаря на кметовете за техните усилия и на областния управител – за отношението към читалищата. И на добруджанци, които са с много големи усмивки и сърца и винаги ще защитават и подкрепят своите читалища. И за това сме тук – да се видим и да поговорим какво трябва да се направи.
- Какво ново предстои в дейността на читалищата от Добричка област?
- Имаме нужда от един, може да го наречем със старото име, регионален преглед на любителското творчество. Това значи всички 130 читалища от областта да представят своите любителски състави, например, на една голяма сцена в Добрич поне три дни. Между впрочем, има прекрасни състави в областта. И най-добрите състави вече догодина да можем да ги промотираме в курорта Албена пред чужденците и т. н. Не се иска много, нито финансиране, просто е въпрос на една добра организация. Ще поканим и в. „Нова добруджанска трибуна“ за медиен партньор. Става все по-важно читалищата да се обръщат към медиите, както и медиите да следят тяхната работа. Колегите казаха нещо много важно – по селата читалищата са вече всичко. Ние се занимаваме и с пощата, и да разнасяме книги по домовете на възрастните хора, т. е. имаме и социални функции. Разширява се социалният периметър на читалищата, не само в сферата на културата. Това показва необходимостта от все по-голяма тяхна подкрепа. Защото не може един човек да се справи с всичко, необходими са усилията и на повече институции.
- Действително прави впечатление, че и в най-малките населени места има читалища. И продължават да се създават. Продължават ли читалищата да съхраняват възрожденския дух? И защо са важни в днешно време?
- Новата българска държава е създадена в читалище. И инициативният комитет за възстановяване на българската държава - това са Баба Тонка, Никола Обретенов, Ангел Кънчев, Захари Стоянов и други дейци. И в тази връзка държавата винаги ще подкрепя българските читалища. И считам, че в това, че има нови читалища по селата, няма нищо лошо. Напротив, там където няма читалища, а има хора, върнали се – фермери, работници, те имат нужда вече от своето духовно средище. Така че можем само да ги подкрепяме и да им се радваме вместо да търсим някакви умисли, които не са толкова радостни и ефективни. От тази гледна точка ще подкрепяме всяка инициатива, която ще бъде в тяхна полза. И ще търсим помощта на институциите. Това го казахме и на нашия конгрес, който беше преди два месеца. Много високо беше присъствието на конгреса – вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът на културата Петър Стоянович, ръководителят на представителството на Европейската комисия Огнян Златев, народни представители и едно специално присъствие – президентът на Европейската мрежа на културните центрове Габриеле Гербазиц. Никога конгрес на читалищата не е събирал толкова високо българско и международно представителство.
- Т. е. читалището продължава да бъде ценено и има своето място в днешно време.
- Да. Съюзът през последните три години разви своята политика и стана неоценим партньор, надпартиен партньор, което е нещо много важно. Аз, като председател, никога не съм членувал в политическа партия и винаги сме се стремили да работим с всички хора, които са на постове, независимо от коя партия са. Защото има едно разбиране, че читалището е токово близо до сърцето на всеки един българин, че не може да бъде замесено в политическите ежби и разправии. То е по-спокойно място, където човек може да отиде и да помисли и на изкуството, и за себе си, и за хората наоколо. Това е нашата роля. И съм много щастлив, че в област Добричка читалищата продължават да държат високо знамето на човешкия дух.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

В ДОБРИЧКО ЧИТАЛИЩАТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДЪРЖАТ ВИСОКО ЗНАМЕТО НА ЧОВЕШКИЯ ДУХ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди