изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:26 EEST
Гавра с 2 300 904 българи заради някакъв код    
ЗдравеОстават 16 работни дни за презаверяване на рецептурните книжки на хроничноболните и хиляди чакат по опашки в страната. От 1 септември безплатните и намалените лекарства на здравната каса ще се отпускат само срещу презаверен документ.

Над половината от общо 2 300 904 книжки, или 1 270 503, вече са презаверени.
Целта е да се въведат новите 4-значни кодове по Международната класификация на болестите - десета ревизия (МКБ-10). Те са в сила у нас от миналата година, а промяната спрямо 3-значната класификация е, че допълнителният знак уточнява детайли за диагнозата. В предишната ревизия например има само 6 вида диабет, а в новата са 14.

Срокът за презаверяване на рецептурните книжки тече от 1 декември 2013 г., или
за промяната са
отделени 9 месеца,
напомниха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Крайният срок е 31 август и от 1 септември аптеките няма да изпълняват рецепти с 3-значни кодове. Въпреки че крайният срок се пада в неделя и обичайната практика е да се даде още 1 работен ден гратис, от НЗОК заявиха вчера, че не се предвижда удължаване на срока.

От това обаче не следва драматична развръзка, тъй като
презаверките
ще продължат и
през септември,
увериха от столичната районна здравноосигурителна каса вчера. От 1 септември пациентът първо трябва да се сдобие с 4-значни кодове на заболяванията си в рецептурната книжка, и после да иде в аптеката. Презаверяване не е нужно за 14 заболявания, които остават с непроменен 3-значен код (виж списъка на 3-а стр).
Изключение се прави за безплатните лекарства, отпускани с протоколи. За тях ще има гратисен период до края на септември, през който медикаментите ще се дават и с 3-значни кодове. Процедурата отнема часове, а понякога и дни. Пациентът първо трябва да иде при личния си лекар, за да му впише новите кодове на диагнозите в рецептурната книжка и да сложи печата си. След това промените се заверяват и в районната здравна каса. В София това става в сградата на столичната каса на ул. “Енос” 12-14 или в 5-те изнесени офиса. Те са в “Младост”, “Люлин”, “Подуене”, “Надежда” и “Красна поляна”.

По електронен път не можело - само лекар с право да вписва диагнози.
Най-много хора се стичат в централата на столичната каса, където се чака като в КАТ. Електронната система за вземане на номера и наредените столове като в киносалон са същите. Разликата е, че салонът в КАТ е 2-3 пъти по-голям от помещението в софийската каса, а чакащите там са предимно млади и здрави.
Във вторник
през 9-те гишета
на касата са
минали 1050 души
Старите хора се крепят един друг,подпират се на бастуни. Вътре няма място за всички, не стига въздух и някои остават навън, рискувайки да изпуснат реда си на електронното табло. Редят се и по-млади работещи, които чакат вместо болни роднини и се ядосват, че се губи много време. Вчера хората, които застанаха на опашката след 11 ч, взеха номера от 380 нагоре, видя “24 часа”. В това време дойде редът на номер 302. Сутринта нямаше почти никого заради дъжда, обясниха от офиса.
“Във вторник
позната е чакала
3 часа, друга е
минала за 30 мин
предния ден”, разказа жена на опашката. Тя носи рецептурната книжка на баща си, където по новия ред са записани 2 диагнози. Друга жена сподели, че съпругът й е връщан няколко пъти във вторник заради грешки на личния лекар при кодирането.
Всички трябва да се отнасят с изострено внимание, тъй като често има грешки и пациентите трябва да се връщат, обясниха от софийската каса. Промяната не била възможна по електронен път, защото само лекар може да вписва диагнозите.


Районната здравна каса в София е отворила 9гишета, през които във вторник между 8 и 18,30 ч са минали 1050 души.

В Пловдив се редят на опашки, във Видин пикът е минал

Стотици се редят за презаверка на рецептурните книжки всеки ден в горещините в Пловдив. Предните дни имало и припаднали.

В районната каса документите се обработват на 2 гишета. Оттам обясниха, че нямат възможност да отделят повече хора.

“Ако джипитата ни бяха казали още в началото на годината, че ще има такава процедура, нямаше да чакаме последния момент”, заяви Величка Трифонова.
От РЗОК препоръчаха пациентите да се консултират с джипитата си, преди да се наредят на опашка, тъй като някои вече имали печати и се оказва, че чакат напразно.

В РЗОК - Видин, вече няма опашки от изнервени пациенти за презаварка на рецептурните книжки, установи проверка на “24 часа”.

Опашките минали в края на юли, защото много хора мислели, че срокът е до 31 юли, каза шефът на касата д-р Владимир Вълчев. На ден са заверявани по 140-150 книжки, като най-натоварено е било в седмицата от 21 до 25 юли, когато са заверени 776.

Тогава от касата разяснили чрез местните медии, че срокът е до 31 август, и това успокоило хроничноболните. До момента във Видин са заверени над 10 хил. книжки, уточни главният експерт в касата Десислава Петрова.

Във Видинска област са издадени общо 30 хил. книжки, но много от тях не се използват активно, а други са за 14-те заболявания, които не подлежат на презаверка.

Спешната помощ е приоритетна, от изключително значение е да не предизвикам сътресения в здравната система с действията си. Това каза служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков при приемането на поста вчера.

Попитан дали ще стигнат парите на здравната каса след актуализацията с 225 млн. лв., д-р Ненков каза, че тези пари няма да се харчат от служебното правителство, а са за следващото до края на годината.

Важно е да продължите всичко, което сме започнали, защото като представители на сектора знаем, че няма място за почивни дни и за вакуум, каза на новия министър досегашният д-р Таня Андреева. Тя подчерта колко важно е да има приемственост и изрази готовност да помага, а д-р Ненков отвърна, че ще се допитва.

Въпреки апокалиптичните неща, които се говорят, нещата в здравеопазването не са толкова тежки, но трябва реформа, каза д-р Андреева.

Д-р Ненков потвърди, че единият зам.-министър ще бъде Лидия Нейчева, фармацевт. С другия още се преговаря.

При бронхит и паркинсон няма промяна

За 14 заболявания не е необходима презаверка на рецептурната книжка. Остават в сила досегашните им кодове:

скарлатина (A38)
злокачествено новообразувание на простата (С61)
злокачествено новообразувание на бъбрека, с изключение на бъбречното легенче (С64)
вроден дефицит на фактор VIII (D66)
вроден дефицит на фактор IX (D67)
болест на Паркинсон (G20)
множествена склероза (G35)
есенциална първична хипертония (I10)
предсърдно мъждене и трептене (I48)
бронхит, неуточнен като остър или хроничен (J40)
хроничен бронхит, неуточнен (J42)
езофагит (K20)
остър тубулоинтерстициален нефрит (N10)
хиперплазия на простатата (N40)

http://www.24chasa.bg
 


Сходни връзки

Гавра с 2 300 904 българи заради някакъв код | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.12 секунди