изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:31 EEST
БМГК поиска от Близнашки да разреши добива на шистов газ    
Новини За нас е от изключително значение този отрасъл да се развива динамично с оглед националния интерес и в съответствие с утвърдените европейски практики. Миньорската професия е една от най-престижните и достойни професии, а Денят на миньора се чества с гордост.

С тези думи служебният премиер Георги Близнашки поздрави гостите на честванията на Деня на миньора, който се организира от Българската минно-геоложка камара (БМГК) и синдикати всяка година на 18 август, предаде репортер на БГНЕС. През 1903 година по предложение на пернишките въглекопачи цар Фердинанд издава Указ, с който определя 18 август – Денят на Успението на Св. Иван Рилски, за ден, в който се чества професията на миньора, дава дан на уважение и преклонение пред неговия труд, припомни Близнашки и цитира думи на Цар Борис III, който нарича мините "черният бисер на хубавата българска земя".

Близнашки бе придружен на събитието от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов и министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков. Тримата получиха от БМГК пакет от 15 конкретни предложения за създаване на по-добри условия за бизнес в минерално-суровинния отрасъл на България.

Сред предложенията прави впечатление призивът към Министерство на икономиката и Министерски съвет да подготвят отпадане на забраната за проучване възможностите за добив на шистов газ в България. БМГК посочва, че по този начин могат да изяснят рисковете и потенциалните възможности за диверсификация на газовите доставки и намаляване на цената на газа, като дават за пример Полша, Англия и други.

Като мотив за това предложение от БМГК посочват приетата резолюция на Европейския парламент от 21 ноември 2012 година относно въздействието на околната среда на дейностите по извличане на шистов газ и шистов нефт. "На практика с тази резолюция ЕП вдига мораториума върху шистовия газ и препоръчва мерки за оценка на въздействието", пишат от минно-геоложката камара.

Министерски съвет да разгледа и да бъде приет подготвеният проект за Национална стратегия за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия в България, искат още от БМГК. Въз основа на тази стратегия да се изготвят и внесат в следващото Народно събрание проекти за поправки в Закона за подземните богатства с цел решаване на редица въпроси като гарантиране на прозрачност при провеждането на конкурси за концесии, условия за превенция и преустановяване на незаконния добив и други.

Според БМГК концесионните такси в България са съпоставими с тези в други европейски страни с близки природни и икономически условия и в тази връзка те предлагат още МИЕ да излезе с категорична позиция и да не допуска спекулиране и политизиране на въпроса с концесионните такси за подземните богатства. /  http://www.bgnes.com/

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ
 


Сходни връзки

БМГК поиска от Близнашки да разреши добива на шистов газ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди