изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:11 EEST
УЧЕНИЦИ ОТ ТЕРВЕЛ УЧАСТВАХА В СЕМИНАР В МАДЕКОНИЯ    
НовиниУченици от девети и десети клас на СОУ „Йордан Йовков”, членове на клуб за автентичен фолклор и краезнание при ОДК „Малкият принц” в Тервел, участваха от 28 юли до 2 август в семинар в Македония. Ръководител на клуба е главният учител Стойка Жекова. Посещението се осъществи по покана на фондация „Българска памет” с председател д-р Милен Врабевски, в партньорство с община Тервел.

13 участници гостуваха на монасите в Бигорски манастир „Св. Йоан Кръстител” край Дебър. Представители на Фондацията и Българско културно дружество-Скопие, съпровождаха учениците из залите на Националния исторически музей и сводовете на Боянската църква в София, крепостта „Калето”, музеят на Гоце Делчев, градската чаршия и площада в Скопие.



Учениците се запознаха с Манастира, между тях и монасите се създаде приятелство. В продължение на няколко дни те заедно обменяха информация за конкретна дейност, опознаваха различни аспекти на живота си, учеха се на поведение и отношение взаимно. Учениците посетиха всички кътчета на манастира - новоизградената библиотека, новия параклис, камбанарията. Присъстваха на литургии в черквата, храниха се заедно с всички в манастирската магерница. Завързаха се приятелства, които ще останат за цял живот.
Особено емоционални бяха срещите с монахините от метоха в Райчица в храм „Св. Георги Победоносец”. В храма младите тервелчани се поклониха на мощите на светеца. Участниците имаха „късмет” и при срещата си на живо с главата на Македонската патриаршия - архиепископ Стефан, довел в един от дните на престоя гостите си от Румъния да ги благослови. Радваха се на внимание и обич от страна на постоянно пребиваващите в манастира 25 монаси, 12 монахини и около 30 доброволци, на гостите на манастира от Република Македония и чужбина, като негови почетни гости. В един от дните на семинара учениците посетиха Охрид и се запознаха с част от неговите забележителности: докоснаха се до зидовете и каменната настилка на прочутата Самуилова крепост; до бисерите на охридското езеро; влязоха в храмът „Св. София”; на място видяха плодът от изследванията си във връзка с 1000-годишнината от царуването на Самуил, на времето, на което бяха посветили есеистични творби, отвели ги на семинар във Варна. Учениците имаха възможност да видят отблизо сградата на училището в гр. Дебър, да прекосят градовете Велес и Струга.
Връщайки се обратно в родината те отново се потопиха в ежедневие и минало, посетиха българските светини - църквата „Света София”, храмът „Александър Невски”, синодалната палата в София.
Стойка Жекова изказва благодарност на кметския екип на Тервел за отношението към работата на клуба. Тя уверява фондация „Българска памет”, че учениците ще продължат да работят за опазване на родовата памет и духовните центрове, за съхранение традициите в автентичен вид като част от европейското културно наследство. НДТ


 


Сходни връзки

УЧЕНИЦИ ОТ ТЕРВЕЛ УЧАСТВАХА В СЕМИНАР В МАДЕКОНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди