изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:22 EEST
ВИДНИ КАРДИОЛОЗИ ПРЕГЛЕДАХА НАД 30 ДЕЦА ОТ ДОБРИЧ    
Здраве Медицински прегледи на сърдечно болни деца от Добрич се проведоха на 21 и 22 август в МБАЛ – Добрич. Видните детски кардиолози проф. Маргарита Цонзарова и доц. Анна Кънева прегледаха безвъзмездно над 30 деца. Сред тях бе и новородено момиченце, което бе насочено за по-обстойни прегледи в ДКБ – София. Бяха прегледани и няколко младежи от дом “Св. Николай Чудотворец“ в Крушари.

За поредна година инициативата е финансира в рамките на проект „Да помогнем на сърдечно болните деца от Добрич” по Програма за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Община град Добрич и се извършва в партньорство между Асоциациите „Детско сърце” в Добрич и София и Многопрофилната болница за активно лечение - Добрич.
По време на неформалните срещи между екипите на „Детско сърце” - София и Добрич, са дискутирани възможностите за бъдещо съвместно сътрудничество и по други проекти, съобщиха от асоциация „Детско сърце“ в Добрич. Професор Цонзарова е споделила загрижеността си за тежкото финансово състояние, в което е изпаднала Детска кардиологична клиника в София. В нея всяка година над 3500 деца на възраст от 0 до 18 г. от цялата страна получават различни консултации. Детските кардиолози и хирурзи поемат бебетата от тяхното раждане и осъществяват сложни операции на световно ниво, за да спасят живота им. Тази високо специализирана дейност зависи изключително от наличието на съвременна апаратура. Годишно се извършват над 400 сърдечни операции и над 600 интервенционални процедури. Цялостното лечение и тяхното поетапно проследяване отнема дългосрочен интервал от време изискващ много средства. Липсата на адекватно финансиране неминуемо води до напускане на ключови специалисти, без които не може да се извършва лечението и ще доведе до преустановяване на работата на детската сърдечна хирургия, детската кардиология, а като последствие невъзможност тези деца да се лекуват у нас.
Ето защо родителите на деца със сърдечни малформации публикуваха отворено писмо в подкрепа на ДКК – София, като исканията и усилията им са насочени в следните направления:
1. Министерство на здравеопазването да приеме програма и да вземе активно отношение към обезпечаване разходите за лечението  на малките пациенти с болни сърца. Да се осигури необходимото финансиране на сърдечните операции, интервенционални процедури и лечение чрез създаване на фонд или чрез промяна в начина на заплащане. Клиничните пътеки, по които НЗОК отпуска средства не могат да осигурят цялостно покриване на разходите, които реално се правят.
2. Да се осигури  целево финансиране за сърдечно болните деца, подобно на програмите Ин витро, трaнсплантанции и др.
3. Да се осигури финансиране за закупуване на необходимата апаратура. Основната техника за апаратно дишане е твърде стара и се нуждае от обновяване.
4. Да се създадат по- добри битово-санитарни условия в  детска кардиологична клиника. Към момента в отделението, 20 майки с 20 деца -пациенти разполагат с 2 тоалетни и една баня.
В България единствената структура, която разполага с нужните високи медицински технологии и медицински кадри е Клиниката по Детски болести и Детска кардиология и Отделението по Детска сърдечна хирургия, при НКБ.
Децата ни се борят за живота си, ние се борим заедно с тях, лекарите правят   и невъзможното, за да им дадат шанс да живеят.
Пълният текст на писмото: http://hearthospital.bg/otvoreno-pismo-asosiazia-dentsko-sarze
НДТ



 


Сходни връзки

ВИДНИ КАРДИОЛОЗИ ПРЕГЛЕДАХА НАД 30 ДЕЦА ОТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.42 секунди