изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:26 EEST
Марс идва най-близо до Земята от 60 000 години насам    
Любопитно,На 27 август в 9:51 часа по Гринуич, или 11,51ч. българско време, Марс се приближи на рекордно близко разстояние до Земята. Само 55 758 000 километра деляха двете планети. Последния път, когато Марс е идвал така близо до Земята, е било преди 59 618 години, в зората на човечеството, когато в Европа са бродили неандерталците.

Иначе двете планети се „срещат" веднъж на 2 години (т. нар. противостоене), но всеки път на различно разстояние, защото орбитите им имат различна траектория: земната е кръгла, а на Марс - елипсовидна. Движението му е така своенравно, че средновековните учени нарекли планетата „залитащия зъл вестоносец".

Марс ще изгрее привечер, но най-ярко ще се вижда през нощта. "Сиянието" на планетата, разбира се, по-слабо, ще продължи и през следващите седмици, тъй като Слънцето ще я огрява по-силно от обичайното. До края на първата седмица от септември Червената планета ще се вижда ясно в южната част на небосклона дори с просто око. В момента Марс е най-яркото тяло в нощното небе след Луната и Венера. Всеки може да проследи движението му при мръкване, когато ще се появява вляво над хоризонта като червеникава светла точка. По здрач ще „изгрява" от изток, ще пътува на запад и след полунощ ще се вижда на юг.

Моментът е уникален и лицето на загадъчната планета може да се разгледа и с най-прост телескоп от магазина - сега Марс е пет пъти по-голям от обичайното. Може да се види дори ледената му шапка на южния край. Просто няма как да доживеем до следващия път, когато това небесно тяло ще дойде под носа на Земята. Това ще се случи чак след 284 години - на 28 август 2287-а.
 
Марс винаги е вълнувал човечеството. Червеният му цвят, който се дължи на почвата, го е свързал с бога на войната още в съзнанието на асирийците, месопотамците, гърците, римляните и ацтеките.

Прословутия въпрос: има ли живот на Марс, си задавали още древните гърци. Но когато през 1877 година италианският астроном Джовани Скиапарели открил „каналите" по неговата повърхност, в съществуването на марсианците никой вече не се съмнявал. Точно по това време бил открит Суецкият канал и било решено да се построи Панамският и силно впечатлено от собствените си достижения, човечеството решило, че не е само.

Наскоро учените откриха микроорганизми в метеорит от Марс, което навява на мисълта, че там навярно има някакви форми на живот. Но планетата по-скоро е печална гледка. Атмосферата е 160 пъти по-разредена от земната, прашни бури обвиват червеникавата почва, двата спътника са наречени Фобос и Деймос - на старогръцки „Страх" и „Ужас".  http://www.burgasnews.com
 


Сходни връзки

Марс идва най-близо до Земята от 60 000 години насам | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди