изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:43 EEST
ПОТОП: Десетки са евакуирани, няма риск за живота на хората от наводнените региони    
НовиниОбстановката в Северозападна България продължава да бъде тежка заради проливните дъждове, които паднаха през последното денонощие. Няколко десетки са евакуираните от домовете им в пострадалите от пороите населени места, обяви пред Дарик главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и на защита на населението".

Няма риск за живота на хората в Берковица въпреки повишеното ниво на реката, заяви комисар Николов. В страната в момента също нямало населени места, които да са пряко застрашени от бедствия.

Продължават отводнителни операции в районите на Стара Загора, Севлиево, Сливенско, Пловдив, Враца, Мездра, Роман и Берковица. „Само в Първомай са повече от 20 човека, които са застрашени и бяха евакуирани. В Котел - 17. Във Врачанско има няколко места по 10-12 души евакуирани. Няколко десетки души бяха евакуирани. За радост всички вече са си по къщите, с изключение на Берковица. Никъде няма опасност за населението", обясни комисарят.

Той съобщи, че проливен дъжд вали и в Бургас, където има наводнени няколко обществени сгради, както и новият път към езерото, но успокои, че работят достатъчно екипи навсякъде в страната, където е обявен жълт код. "Нашите служби са в повишена готовност. Те, заедно с местните власти и областните управители, са организирали наблюдението на критичните участъци по реките. Наблюдават се и язовирните стени на потенциално опасните обекти. В Силистра, село Долец населението е предупредено, че е възможно наводнение, изградена е около 40-метрова дига с чували от пясък, за да защитим пътя, който води към селото", каза главен комисар Николов.

В момента няма населени места, в които живеят хора пряко застрашени от бедствия, потвърди главен комисар Николов и допълни, че бедственото полежение в Геоги Дамяново и Берковица продължава.  "Въпреки това обаче в община Георги Дамяново бедственото положение продължава. Нарушено е електроснабдяването и пътят, който води за селата на общинския център е наводнен и трудно проходим. Там е организирано с високо проходима техника доставка на вода, храна и стоки от първа необходимост и евентуално ако се наложи, да може да се окаже спешна медицинска помощ на население. В Берковица от вчера още работят всички служители на пожарната и на районното полицейско управление. Те са повече от 70 човека. Те, заедно с местната власт, са свършили една чудесна работа. Работа, която позволи днес да коментира, че не е довела до човешки жертви. Там, знаете, че въпреки много сериозните води на реката, за радост само една къща е пострадала по-сериозно. Разрушена е част от инфраструктурата на реката", допълни Пожарникар №1.

Междувременно от Министерски съвет изпратиха съобщение до медиите, в което се посочва, че ситуацията в област Монтана, е овладяна. Това отчетоха областният управител на Монтана Нина Петкова и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и на защита на населението" главен комисар Николай Николов, които запознаха премиера Георги Близнашки с действията на институциите. Главен комисар Николов докладва на премиера обстановката и в други региони на страната.

Областният управител на Монтана ще поиска превантивна проверка на състоянието на стената на язовир „Огоста" във връзка с падналите обилни валежи. В областта необходимата техника за отстраняване на последиците е подсигурена. През изминалото денонощие най-големи количества валежи - над 150 литра на квадратен метър, са паднали в село Говежда и в Дамяново. Екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" работят на място, допълват още от МС.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

ПОТОП: Десетки са евакуирани, няма риск за живота на хората от наводнените региони | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди