изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 05:38 EEST
БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГНА СРЕЩУ ДОБИВА НА ШИСТОВ И ВЪГЛИЩЕН ГАЗ В ДОБРУДЖА    
Общество Първи излязоха на протест Варненци. Те поискаха разваляне на договора на „Парк Плейс Енерджи”. Снощи протести имаше в около десет града, сред които и Добрич

Над тридесетина мотористи се събраха в събота пред Катедралния храм във Варна на протест срещу проучванията и добива на шистов и въглищен газ в България. Демонстрацията подкрепиха и граждани, оборудвани с плакати в защита на житницата на България – Добруджа, както и родители с деца. Някои вдигнаха плакати за мир и неутралитет и против НАТО, а други – за вредите от сондите. За късмет проявата съвпадна със сватбата на двойка, избрала да сключи църковен брак в Катедралата.
Да се анулира разрешителното на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за проучвания за шистов и въглищен газ в Добруджа и да се развали договора с "Парк плейс енерджи" са основните искания, около които се обединиха протестиращите.
Те настояват МОСВ да предприеме незабавни мерки за изграждане на буферна зона между България и Румъния, за която да бъде въведена абсолютна забрана за сондиране. Според демонстрантите, трябва да се наложи и абсолютно вето за проучване и добив на нефт и газ с неконвенционални методи, а в противен случай да се провежда задължителен трансграничен ОВОС.Те настояват да се проверят всички съществуващи и сондиращи фирми и ако се установи, че работят по неконвенционални методи, да им се отнемат лицензите.
Варненци предлагат още да бъде създаден надпартиен екологичен съвет от независими експерти и граждани от засегнатите райони, чието становище да се взема предвид при подобни решения. Допитването до съвета да бъде вменено на властимащите със закон, съветват те. В морския град протест имаше и снощи.
В Добрич също бе организират протест "Против проучвания и добиване на шистов и въглищен газ в България!". Той бе насрочен за 19 часа вчера пред храм „Свети Георги“. Организатор на протестите в цялата страна е общността в социалната мрежа „Да спасим България“.
Припомняме, че поводът за протестите е решението на министъра на околната среда и водите Светлана Жекова за съгласуване на цялостния проект – за периода 2014-2019 г., както и годишния работен проект за 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ  в границите на блок „1-11 Вранино”. Договор за лиценз за тази дейност подписа на 1 април американската компания „Парк Плейс Енерджи” въз основа на решение на Министерски съвет от 4 октомври 2010 г.
„Временният екоминистър Светлана Жекова е решила да плюе на здравето, поминъка и хляба на всички българи, издавайки Решение номер 28, с което се дава де факто разрешение на "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучванията в Блок 1-11 "Вранино".
Българи! Златна Добруджа е заплашена от унищожение! Време е за протест, време е за национална офанзива! Започваме организация за отпор срещу агресорите и за защита на националните ни интереси!”, заявяват организаторите. Те призовават българите от цялата страна да се включат и организират по места. „Нашите политици дружно продадоха и предадоха Родината! Време е да вземем нещата в наши ръце! Най-красивата част на Добруджа - Шабла, Каварна и Балчик, е застрашена от подземно изгаряне на въглищни пластове, намиращи се под водоносния хоризонт...”, заявяват още организаторите на събитието в социалната мрежа. Те напомнят, че „срокът за обжалване изтича на 10-ти септември. След това онези започват да взривяват утробата на Добруджа”. И алармират, че „въглищното възпламеняване - известно извън новините като "адът на земята" - е изключително опасен метод за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве.Сравнява се единствено с шистовия газ по поражения.”
Исканията, които протестиращите поставят са прекратяване и анулиране на договора за проучване и обработка, както и оставка и търсене на отговорност от Светлана Жекова. НДТ


 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГНА СРЕЩУ ДОБИВА НА ШИСТОВ И ВЪГЛИЩЕН ГАЗ В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди