изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:41 EEST
Социалдемократите се връщат на власт в Швеция (ОБЗОР)    
По светаСтокхолм. В Швеция се проведоха парламентарни избори, в резултат на които социалдемократите очаквано се завръщат на власт след осем години в опозиция, докато антиимигрантската крайна десница постигна значителен успех. Борбата за гласовете на седем милиона избиратели се води между осем парламентарни партии, най-големите от които са социалдемократите и либерално-консервативната Умерена коалиционна партия.

Прогнозите от предварителните социологически проучвания са Стефан Льофвен да стане следващият премиер на скандинавската държава, заменяйки на поста Фредерик Рейнфелд от умерената десница.
Очаквано изборите донесоха голяма победа за крайно дясната антиимигрантска партия Шведски демократи, която удвои настоящите си 20 места в 349-местния парламент.
Избирателните секции отвориха в 08.00 часа местно време (09.00 часа българско) и работиха до 20.00 часа местно време (21 часа българско).
Преди изборите Стефан Льофвен критикува настоящия кабинет, че е увеличил пропастта между бедни и богати.
С приключването на гласуването в Швеция излязоха и първите данни от екзит-пол.
Лявата опозиция спечели провелите се в неделя избори с платформа за увеличаване на разходите за заетостта, училищата и болниците, след осем години на намаляване на данъците при управлявалия десен Алианс.
Екзит-пол на държавната телевизия SVT показва, че получаващите 31.1% от вота Социалдемократи се надяват да управляват заедно със Зелената партия – 7.1%. Но предварителните данни показват още, че на тях не им достига малко за формиране на парламентарно мнозинство и затова ще трябва да разчитат на подкрепа от Лявата партия, получаваща 6.6%. А партия „Феминистка инициатива” има 4%, което ще й позволи да прескочи прага и да получи места в парламента.
Управляващият Алианс получава 39.7% от гласовете.
Ако данните от екзит-пола на SVT се окажат верни, то тогава преговорите за формиране на правителство ще бъдат трудни и продължителни.
Според проучване на института „Новус” от преди вота, социалдемократите се очакваше получат 30,3% от гласовете, Умерената партия на премиера – 22%, а крайнодясната партия Шведски демократи 9,6%. Зелените - 9,2% от гласовете.
Джими Акесон издигна крайнодясната партия на Швеция от неизвестността до задаваща се парламентарна сила, а 35-годишният й пъргав водач иска да се представи като мил и нежен лидер с антиимигрантски настроения. Според екзит-пол неговата партия Шведски демократи печели 10.5% от вота на парламентарните избори, което е двойно по-голяма подкрепа спрямо предишните избори.
„Най-интересното е, че ние можем да запазим своята ключова роля. Чувствам се въодушевен и изпълнен с надежда”, каза Акесон преди появата на предварителните данни.
Джими Акесон може и да не е добър говорител, но винаги е перфектно изглеждащ, а дискретните му очила му придават интелектуална осанка. Имиджът му на типичния образован швед помага да се обясни как е убедил мнозина в нация известна с гостоприемството си към чужденците, че неговата политика не е расистка, а просто е много про-шведска.
Следваната от „Шведски демократи” антиимигрантска линия е основната причина за възхода им за по-малко от десетилетие. При избирането му за лидер на партия, Акесон е компромисен кандидат и малцина предвиждаха тогавашната крехка партия да има каквито и да са шансове да влезе в парламента. но на парламентарните избори през 2010 г. получава 5.7% - 20 места в 349-местния Риксдаген. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Социалдемократите се връщат на власт в Швеция (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди