изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:56 EEST
МЛАДИТЕ ОТ „ВИА ПОНТИКА” СЕ СБОГУВАХА С БЕЛИЯ ГРАД    
КултураС изложба в Художествената галерия в Балчик миналата вечер бе закрит фестивалът „Виа Понтика”. Изложбата е част от творческото ателие по живопис и включва платна, създадени в рамките на фестивала. Представени са творби на Невена Георгиева, Харита Асумани, Гергана Димитрова, Мария Нешева – студенти от Националната художествена академия в София,   специалност „Сценография”, и на Лора  Николова от специалност „Живопис”.

Студентките от Академията за изящни изкуства и дизайн към университета в Любляна, Словения Маруся Меглич, Анамари Хруп и Тея Вучко пресъздават впечатленията си от десетдневния си престой в Двореца. В експозицията са включени творби и на гостите от Испания - Алвар  Девеса от Висшето училище по изкуствата на Астурия ESAPA и Енрике Гутиерес от  Училище по изкуствата №10 в  Мадрид.
„Изгубеното щастие или елипсата на един вик” бе последното заглавие във фестивалния театрален афиш. На сцената в Каменната зала в Двореца бе представена и театрална адаптация на текстове от трилогията на  Федерико Гарсия Лорка  „Домът на Бернарда Алба”, „Кървава сватба” и „Йерма”. Режисьор на постановката е Николай Младенов. Хореограф на танцово-театралния спектакъл е Петя Попова. За сценичната среда и костюмите са ангажирани студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Сценичен и екранен дизайн” Маргарита Данчева и Моника Иванова, а за звуковата – Боян Христов. На сцената в Каменната зала се представиха Ясен Попов, Деница Дончева, Симона Тодорова, Яцек Янков, Ива Лапатова, Анна-Мария Николаева, Моника Каранедева, Янита Кирова - студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Театър на движението - Пантомима”, с ръководител доцент Александра Хонг. Росен Митров бе гост. Основна тема на танцово-театралния спектакъл е непрестанният копнеж по търсенето на абсолютното щастие. Драматургичната композиция е конструирана по време на работно ателие заедно с участниците в спектакъла. За основа са взети хипотези за сънищата на персонажите Адела, Мартирио, Жената на Леонардо, Невестата, Леонардо, Женихът, Йерма и Слугинята/ ните, в които като лайтмотив се преплитат базисни екстракти от текстове на отделните пиеси.
Седмото издание на международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” 2014, което събра 150 студенти от България, Испания, Словения, Азербайджан, Узбекистан, Турция и Германия, бе официално закрито миналата вечер на открита сцена пред сградата на община Балчик със спектакъла „Ярки звездици – фолклорни искрици". В него участваха фолклорен ансамбъл “Тракия“ и студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително  изкуство в  Пловдив – специалности „Българска народна хореография“ и „Музикален  фолклор“. НДТ


 


Сходни връзки

МЛАДИТЕ ОТ „ВИА ПОНТИКА” СЕ СБОГУВАХА С БЕЛИЯ ГРАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди