изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:31 EEST
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО    
Интервюта Д-р Николай Бекяров – кандидат за народен представител от Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО: Нека да опазим целостта на майка България и осигурим един достоен живот на българския народ

Д-р Николай Александров Бекяров е на 38 години. До 19-годишна възраст е живял в Добрич, където е завършил ОУ „Хр. Ботев“ и ПМГ „Иман Вазов“. Отбил е военната си служба. Една година е учил медицина в един от най-престижните университети – този в Молдова. Поради настъпилата криза в България, се прехвърлил в МУ – Варна, където е завършил магистратура „Медицина“. Завършил е семестриално и му предстои държавен изпит за специализация „Нервни болести“. Завършил е втора магистратура „Здравен мениджмънт“. Работил е в болниците в Тервел и в Добрич. Семеен, съпругата му е ветеринарен лекар. Имат дъщеричка на една година.

-      Д-р Бекяров, бихте ли се представил!

-      Казвам се Николай Бекяров. Аз съм трето поколение лекар. Фамилията е добре позната в Добрич – от дядо ми, който е завършил медицина в Италия, всички са в сферата на неврологичната професия, медици. Допринесли са много за здравеопазването в Добрич. Дядо ми е основател на неврологично отделение в болницата в Добрич. След това нещата бяха поети от моя баща, който в момента е пенсионер, но продължава да работи. Аз от осем години работя в неврологично отделение на МБАЛ-Добрич. Майка ми е от възрожденското градче Котел. Може би, от нея съм наследил този патриотичен и родолюбив дух, тъй като имаме далечни родствени връзки със Софроний Врачански. Много се гордея с това минало на семейството ми. На 50% съм котленец, което ми дава много сериозна мотивация да се боря и да отстоявам позициите си като един млад човек. 

-      Защо решихте да участвате в изборите за Народно събрание?

Имам желание да участвам активно в обществения живот в Добрич. Получих поканата да се включа в листата на Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО много неочаквано от г-н Радостин Мирков от Балчик, с когото сме лични приятели. Той ме издигна от гражданската квота на Съюза на патриотичните сили „Защита“. Председател на партията е проф. Величков, а заместник-председател е г-н Захариев. Те са много стойностни хора, които заложиха на мен като млад и образован човек, който досега не се е потапял в политическите течения. Много съм им благодарен за гласуваното доверие. Ние поддържаме много сериозни контакти, особено с Радостин Мирков, който ми е и съветник. Сработването ни беше на изключително добро. Аз съм твърдо убеден, че Патриотичен фронт  - НФСБ и ВМРО, ще влезе сериозно в политиката на тези избори, но акцентирам на преференциалния вот, тъй като аз съм пети в листата. Разчитам на подкрепата на хората - мои близки, приятели, пациенти да ми гласуват доверие, да ми дадат шанс и със самочувствие да получа силна удовлетвореност.

Считам, че трябва да се даде път на младите хора, за да докажат себе си. Защото те са много борбени и отстояват позиции и са достатъчно справедливи. Много малко млади хора останаха в тази държава. Те не трябва да се подценяват, а да им се даде старт и шанс, дали в политическо или в професионално отношение. В противен случай те просто ще напуснат България, което ще бъде много жалко.  

-      Какви са ангажиментите, които поемате пред избирателите си?

-      Ангажиментите, които поемам, съвсем естествено, са свързани с професията ми. Изцяло ще насоча вниманието си към здравеопазването, към реформи, при това драстични, от които то се нуждае. Един от основните проблеми в момента за здравеопазването, освен недостатъчното финансиране, е отливът на млади медици, както и на медицински сестри, от България. Не трябва да се допуска да се „оголват“  болници, диагностични центрове. Най-вече в малките общински центрове трябва да се засили вниманието към подобряване на качеството на здравеопазването. Много малки болници, които не са били ефективни, вече са затворени. Получава се голям  дисбаланс като отдалеченост. Хората там нямат такъв достъп до здравеопазване, както в големите градове. Смятам, че идеята да се централизира здравеопазването в няколко от най-големите градове в България, е грешка. Но, пак повтарям. Основната задача е да се задържат младите лекари в България.

-      Какво е решението на тези проблеми, според Вас?

-      Смятам, че освен финансово мотивиране, трябва да има и фиксирани заплати, най-вече в областните болници, където да се даде силен старт и шанс на младите специалисти да специализират. Но, да специализират качествено. Да бъдат въведени, обучени, така, както преди много години по-старшите лекари са имали силна отговорност към младите медици. Те затова са били велики лекари, защото са имали силни ученици, които след време са вдигали още повече реномето и на болницата, и на своите преподаватели. Другото важно е осигуряването на подходяща работна среда. За да се изгради един лекар като специалист или една начинаеща медицинска сестра, трябва да има качествена апаратура. Защото, когато няма апаратура, тези хора не могат да надграждат, да се квалифицират. Затова търсят други възможности, тъй като много болници не са бази към дадена специалност, техните стажове се трансформират в София, във Варна. През това време работните им места се „оголват“, а по-големите болници ги вербуват и те не се връщат.  Друг проблем е, че в малките населени места здравеопазването претърпя едно сериозно разочарование. Моите уважения към колегите общопрактикуващи лекари, но има населени места, които са неблагоприятни за много лекари с обща медицинска практика и те са принудени да записват огромен брой пациенти, които нямат практическа възможност да обслужат качествено. В по-големите градове този проблем е решен с множество неотложни кабинети, които имат договор с джипи практики и няколко на брой спешни отделения, които поемат по-тежките случаи, които изискват спешна хоспитализация. Тези въпроси са залегнали в програма, която е свързана с реформите, които се налага по най-бързия начин да бъдат направени.

-      Т.е. Вие сте за цялостен ремонт на системата на здравеопазване?

-      Категорично, да. Като се започне от извънболничната помощ в малките населени места и се стигне до ниво общински и университетски болници, НЗОК. Здравната каса като контролен орган понякога упражнява много силен натиск с правила, които противоречат, най-малкото, на Хипократовата клетва, дадена от медиците. Става въпрос за лимитирането на пациентите, които лекарят може да приеме, над който заплащането търпи корекции. Налагат се и множество глоби, които понякога не са мотивирани. Освен това, смятам, че здравната каса не трябва да бъде монопол. Навсякъде в европейските държави има по няколко здравни каси. 

-      Вие провеждате срещи с избирателите в рамките на предизборната кампания. Какви проблеми те поставят пред Вас? Кои проблеми на добруджанци Вие ще поставите на дневен ред в парламента?

-      Ние проведохме много срещи в почти всички населени места в Добричка област. И, смея да твърдя, че имаше засилен интерес. Нашата партия досега не е участвала активно в управлението на държавата, но хората са много заинтригувани от това, което предлагаме. С удоволствие гледат СКАТ телевизия, която е наш сериозен съюзник. Това, което виждам, е, че добруджанци са силно разстроени. В очите им има известна доза надежда, но, същевременно има и недоверие и отчаяние, което те не могат да скрият. На срещите се акцентира върху социални въпроси, такива, свързани с икономиката, и най-вече – липсата на работа. Безработицата е много важен проблем за държавата, тъй като по този показател ние сме на едно от първите места, особено по отношение на младите хора. Може би, основната причина младите българи да напускат държавата е, че не могат да си намерят достойна работа. На нашите срещи с безпокойство се поставят и въпроси, свързани с екологията в Добруджа – замърсяванията, проучванията за шистов газ, масовото изсичане на горите, което до известна степен оказа влияние и за наводненията тази година, които бяха страшни за много хора. Друг проблем, който се поставя пред нас, касае съдебната система и съдебната отговорност. Много права на полицията са отнети и хората не чувстват закрилата на полицията от безчинства, кражби, организирана престъпност. Те не виждат и респекта от полицейските органи, който помнят отпреди време. С недоверие се отнасят към съдебната система. Не на последно място,  добруджанци са много притеснени от отношенията към етносите т.е. стимулирането на получаването на социални помощи от малцинствата, с което реално се източва бюджетът на държавата. Смятаме, че фокусът първо трябва да е върху образованието, защото в тези среди неграмотността е взела връх. В програмата ни е заложено изискване лица, които нямат поне основно образование, да нямат право да гласуват. По отношение на външната политика, ние сме против разполагането на чужди войски на наша територия, както и изпращането на военни части за конфликти, в които ние дори като страна-член на НАТО, не би трябвало да се месим. Освен това, ние сме категорични, че трябва да запазим неутралитет по отношение на Русия. Тя е славянска държава, която е направила много за България. Ние трябва да запазим силен неутралитет, дори и да я подкрепим.

-      Какви са основните ви послания към избирателите, остават броени дни до 5 октомври?

-      Искам да призова за подкрепа жителите на област Добрич. Всички, които ме познават като човек, като лекар, знаят, че аз съм от едно почтено семейство и не бих си позволил никога да давам обещания, които не мога да изпълня. Моят призив е да ми дадат шанс да се докажа, освен като лекар, и като политик, който след доста години извън Добрич /във връзка с образованието ми/ отново се върна. Защото Добрич е моят роден край. Имам сантиментална връзка с Добрич. Тук е минало детството ми, младежките ми години. Стремежът ми е да подобря, първо качеството на здравеопазването в града, защото там може да се направи много. И, второ, да участвам активно в управлението на града, за да стане той един по-добър град за живеене. Нашите идеи са съсредоточени върху това, че един град е жив тогава, когато има млади хора. А, това може да се осъществи, като се открият филиали на университети в Добрич. Ние имахме невероятна база на Медицинския университет, която бе обособена като колеж. Сега тази база е пустееща. Така че, могат да се направят толкова много неща, трябва да се подобри инфраструктурата на града. Има квартали, където тя е в безобразно състояние. Градският парк, който бе открит преди няколко дни, наистина е едно силно представяне като лицето на Добрич, но той не може да даде удовлетворение на жителите му. Те са благодарни, но в същото време трябва да почувстват, че живеят достоен живот. Най-вече, възрастните хора, които са много онеправдани. Би трябвало да има уважение и да се помага на хората с увреждания, на пенсионерите на преклонна възраст. Но, това става със законови промени. Ние ще изискаме по-голяма власт за общината като цяло, за да може тя да се включи активно , с каквото може, за да придобие градът ни съвсем друга осанка. Искрено се надявам, че ще получа подкрепа от жителите на град Добрич и областта. Искам да им кажа, че е редно да настъпи промяна. Ако се чувстват лъгани през тези 25 години от толкова много партии, сега е моментът да подкрепят нещо ново, което е тръгнало като лавина и ще постигне много, а именно Патриотичният фронт НФСБ- ВМРО, който се явява с номер 24 на изборите за Народно събрание на 5 октомври. Той е партията на народа, партията на всички родолюбци, националисти, хора, които са съхранили  моралния си дух, и желаят наистина в България да настъпи подем и нацията ни да не се унищожи. Защото, както е и мотото на Патриотичен фронт – НФСБ – ВМРО, „България над всичко“.

ГЛАСУВАЙ С N 24 ЗА Д-Р НИКОЛАЙ БЕКЯРОВ ЗА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

 

 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди