изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:16 EEST
„ЗЕЛЕНИТЕ“: ДА НЕ ДОПУСНЕМ УНИЩОЖЕНИЕТО НА ДОБРУДЖА    
Интервюта Синтия Трифонова Недялкова е родена в Добрич. Тук живее и работи. В продължение на 19 години е работила като учител, от 19 години е в частния бизнес и споделя мъките и тегобите на малкия бизнес у нас. Семейна, има един син.

-    Г-жо Недялкова, Вие сте водач на листата на ПП „Зелените“ в Осми Добрички многомандатен избирателен район. Обществеността Ви познава от протестите против проучването и добива на шистов и въглищен газ, както в България, така и в Румъния. Защо решихте от активна гражданска позиция да преминете към политическа дейност?
-    Преминала съм към политическа дейност само за тези избори. ПП „Зелените“, която се явява на изборите с номер 23, е партията, която през цялото време ми е помагала много. Когато ме поканиха, поставих като условие, че няма да влизам в партията, защото не предвиждам да членувам в никаква политическа формация. Но, пък техните идеи ме удовлетворяват, споделям ги, както и те моята кауза. По тази причина реших да се кандидатирам, за да опитам да разбия статуквото в държавата, и заедно да спасяваме Добруджа.

-    Като активен общественик Вие имате постижения. Бихте ли ги припомнила!
-    Най-голямото постижение на цялото гражданско общество е мораториумът върху добива на шистов газ и прилагането на метода на хидравлично разбиване и сходни на него методи при проучване и добив на нефт и природен газ на територията на страната.  Единствено мисълта за мораториума ми дава кураж, че Добруджа може да се спаси, като се забранят вредните технологии изобщо, а тези фирми да изчезнат от земите ни. В борбата за това трябва да се включат всички граждани. Тук искам да отбележа, че по време на предизборната кампания жителите на село Одърци алармираха за сериозен проблем в резултат на дейността на мангановата мина в с. Църква. Предстои след изборите по-подробно да се занимаваме и с него.


-    Вие се обявявате срещу добива на шистов газ, неотдавна първа алармирахте за голямата опасност, която тегне над Добруджа, а именно въглищната газификация. С какво неконвенционалните методи за добив на газ Ви притесняват и защо гражданите трябва също да бъдат притеснени?
-    Защото неконвенционален означава нетрадиционен, нов начин за добив на газ от тези скали – било то пясъчници, глинести скали или въглища. На дълбочините, на които ще се работи – над 2000 метра, свободен газ няма. България отдавна е проучена. Това са ми го казвали специалисти, които са работили в областта на минното инженерство преди демокрацията или в началото й. След това техният труд, техните знания и всичко, което те са дали за България, е отишло – дали срещу пари за някого или просто е било подарено, в чужди фирми, които са проявили някакъв интерес. Така че, няма какво да се проучва. Оттук нататък проучването означава проучване на икономическия интерес на дадените фирми, които ще приложат съответния метод, за да преценят дали имат икономическа изгода или не. Методът, при който  се добива газ от въглища, от шистови скали или глинести формации, е опасен. Защото, надявам се, че всички знаят, че хидравличният разлив е нагнетяване под голямо налягане на вода, примесена с 300-600 вида химикали. При това се разбиват скалите, правят се подземни хоризонтални взривове, след което излиза газ в много компоненти. Накрая се улавя оня газ, който им трябва. Добре е всички да знаят, че всички тези залежи в Добруджа се намират под водата. Ние имаме златна вода, един затворен воден басейн, наречен Малм-валанж, от който ние пием, от който живеем всички в Добруджа. Той е толкова затворен, че не може да бъде дори атакуван от ядрено замърсяване от въздуха. Този резервоар за нас е много важен. Всички тези сондажи, било в резултат на хидравлично разбиване или на въглищна газификация преминават през тази вода. Въглищната газификация представлява подпалване на въглищата, които са потопени или се намират под този воден басейн. Също се отделят газове и има опасност от замърсяване. Има опасност и от пропадане на  земни пластове. При хидрофракинга и при въглищната газификация има опасност и от предизвикване на земетресения, защото ние сме в един земетръсен район – Шабленския и Вранчанския. Освен това, и при двата метода за добив на газ се отделят радиоактивни елементи, отровен фенол, ракообразуващи вещества. Не трябва да се допуска това да се случва в Добруджа. Защото, тогава водата ни ще бъде отровена. Но, преди това тя ще изчезне в образуваните кухини. Цената на водата ще стане социално непоносима. В крайна сметка Добруджа ще се превърне в пустиня, защото при въглищната газификация температурата на земята в САЩ е 38 градуса. Според учените, при нас тя няма да е толкова висока, защото има вода, която ще поеме тази температура от 1300 градуса при въглищната газификация. Но, какво ще стане с водата тогава? Проблемът е много сериозен и не бива да се подценява.

-    Радетелите на неконвенционалния добив на газ коментират, че няма опасност, тъй като процесът ще бъде контролиран, че ще бъдат създадени работни места и до някаква степен ще се гарантира енергийната независимост на България. Това, според Вас, може ли да се случи и отговаря ли на истината?
-    Важно е всички да знаят, че вече никой не говори, че ще добива газ от въглища, от шисти или друго. Взе се решение, дори и в научните среди, да се говори само за газ. По тази причина мораториумът ще бъде заобиколен, тъй като той важи за газ от шисти и за газ от въглища. Това, което ме питате, са няколкото мита, които се разпространяват по отношение на добива на газ. Говорят, че газът ще бъде по-евтин. Попитах радетелите на тази технология колко по-евтин ще бъде този газ от руския, за да преценим струва ли си да дадем Добруджа, да подарим живота си, водата си, в името на икономическия просперитет на България. Отговорът беше, че цената на така добития газ се образува на пазарен принцип т.е. колкото повече газ се добива, толкова по-евтин той ще става спрямо руския газ. И, може би, един ден ще започне да конкурира цената му. Но, при тези методи, за да се добиват индустриални количества газ, това означава много сонди. Представете си Добруджа освен с перки, покрита с множество сонди, за да достигнем един ден малко по-ниска цена от тази на руския газ. И, това съвсем не е сигурно, когато се сложат в цената комисиони, корпоративни интереси и други. Но, равносметката ще е една - край на Добруджа. По отношение на другия мит за работните места всеки,  който иска, може да отиде в с. Рогозина и да види кои българи работят на сондажите там. Там руснаците са дошли със свой екип. Има няколко българи, които са охрана. Най-много по един геолог българин сме виждали там. Другият мит е за контрола. Хора, обърнете внимание, кой ще контролира това, което се случва под земята. Няма как да се случи, защото нямаме хората, нямаме организацията, нямаме инструментариума, нямаме технологиите, с които това може да се извърши. Тук бих могла да кажа, че много от специалистите в тази област, които биха могли да извършат контрол, са или наплашени, или купени. Митът за контрола в тези години, в тази разбита България, трябва да бъде забравен. Няма как да стане. Оказва се, че не може да се контролира това, което се случва на земята - язовирите, сечта на дърветата. Как тогава ще се контролира онова, което се случва под земята.

-    Какво е отношението Ви към казуса с КТБ?
-    Личното ми мнение, а и на ПП „Зелените“, е, че тази банка не трябва да бъде спасявана за наша сметка. Има начини, според специалистите. Може собствениците и вложителите с вложени повече от гарантирания минимум средства да получат акции, за да започнат парите им да работят за бизнеса. Има начини, но трябва да се изслушат незаинтересованите специалисти. Категорично не трябва да се съгласяваме да я спасяват с нашите пари. Това е поредната измама. За пореден път искат да ни вземат парите. Всички знаем как се случи това – КТБ не беше нито фалирала банка, нито в ликвидна криза. Банката се събори нарочно, поради корпоративни интереси. Сега изведнъж хората, които са част от проблема, казват „Ние решихме проблема“. Тук искам да отбележа, че нашата икономика е съсипана и от банките – в резултат на големите лихви по депозитите и големите лихви по кредитите. Големите лихви по депозитите накараха хората, които имат много пари, да не работят. Големите лихви по кредитите пък убиха тези, които все пак имат някаква предприемчивост и решиха да направят някакъв дребен бизнес. Ако не са го убили, то са на път да го сторят.

-    Какъв е коментарът Ви относно проекта „Южен поток“?
-    „Южен поток“ не е само наш проект. От него е заинтересован и Европейският съюз. Ние сме заинтересовани от „Южен поток“, така, както Германия е заинтересована да има „Северен поток“. Въпросът обаче е защо цената на този проект стана изведнъж три пъти по-голяма. Отново се наредиха едни фирми, които трябва да се проверят. Има европейски изисквания, които трябва да се спазят, да се премахнат посредниците или комисионерите, да се направи чист проект, от който ние имаме нужда. Защото, ако сега Украйна „ни врътне кранчето“ ние пак ще останем на студено. Междувременно можеха да се направят интерконекторни връзки с Гърция, с Турция, но нищо не се направи. За да се каже отново – тази зима няма да имаме газ, дайте да добиваме шистов или въглищен газ, за да имаме енергийна независимост. Това е абсолютна глупост. По отношение на енергийната независимост ПП „Зелените“ отстоява мнението, че трябва да се използват фотоволтаици от малките стопанства, малките фирми и от жилищните блокове. В Добрич всички блокове са с плоски покриви, където могат да се наредят слънчеви колектори, като произведената от тях енергия да се използва не за продаване на електроенергия, а за отопление на самите жители. Идеята е да се отпуснат нисколихвени или безлихвени заеми на семействата, на малките фирми, за да могат да поставят фотоволтаици, които ще ги направят истински независими.

-    Подготвя се Трансатлантическо търговско споразумение. Каква е Вашата позиция към него?

-     Използвам случая да информирам нашите съграждани за големия проблем, който ни очаква, ако Трансатлантическо търговско споразумение бъде подписано. Това е споразумение, което е направено с цел уж облекчаване на търговията между САЩ и ЕС. Обаче, както обикновено става , пътят към Ада е постлан с добри намерения. Това означава уеднаквяване на законодателство и стандарти между ЕС и САЩ. В Европейския съюз има стандарти за храните като ГМО не се допуска, не се допуска използване на хормони в храните. В част от европейските държави вече има забрана за шистов газ. Приети са и ред други европейски стандарти, благодарение на които ние живеем един по-добър живот. Това Трансатлантическо търговско споразумение се подготвя абсолютно на тъмно. Пълна тайна е за гражданските общества. Подготвят го лобисти и ще ни го сервират накрая като готов документ, който трябва да се подпише. Всички ние – гражданите на Европейския съюз, трябва на 11 октомври трябва да сме готови да залеем улиците на страните и градовете си, включително и в Добрич. За да покажем, че не сме съгласни с това. Другото страшно нещо е, че, ако възникнат спорове между една компания, като „Шеврон“ или „Парк плейс енерджи“, и държавата,  трибунал от трима души ще решава спора. В крайна сметка ще става така,че държавата ще бъде тази, която ще трябва да плаща неустойки, пропуснати ползи на тези фирми, които ние няма да допуснем или сме изгонили. В тази ситуация мораториумът не важи, всички национални законодателства отпадат.

-     Защо избирателите трябва да гласуват за Вас?
-    Искам да помоля всички съграждани да отидат до урните на 5 октомври. Да гласуват за ПП „Зелените“ с номер 23, да гласуват за малките партии, които представляват хора, които са познати в съответната общност. По този начин, познавайки своите съграждани и техните идеи, знаят за кого гласуват. Ако сме много, имаме шанс да разбием статуквото на големите. И имаме шанс да обновим това, което става в Народното събрание и да снижим ефекта от корпоративния и купен вот.  Затова трябва да отидем да гласуваме. Естествено, аз призовавам да се гласува с номер 23. Защо точно за ПП „Зелените“? Аз дълги години съм била и ще продължа да бъда граждански активист. Но, ако не сме в парламента, ние догонваме законите, не ги създаваме. Разбираме за тях във време, в което обикновено вече е късно да реагираме и да обжалваме.  ПП „Зелените“ трябва да е в парламента, за да създава законите на страната. В тази връзка искам да кажа, че проблемът с Румъния стои, тъй като на румънска територия на 10-15 км от Дуранкулак „Шеврон“ започва  да проучва и добива шистов газ. Ние умолявахме предното правителство, алармирахме всички, тези, които имаха власт, да спрат това, но нямаше никаква реакция от управляващите партии. Държавата, парламентът, имат пълно основание да спрат тази дейност на „Шеврон“ в общите ни води. Те нарушават пет международни конвенции, поради което нашата държава може да иска забрана на проучването на нашата граница. Но, това не се случи. Ето защо, ПП „Зелените“ трябва да бъде в парламента.

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 5.10.2014


 


Сходни връзки

„ЗЕЛЕНИТЕ“: ДА НЕ ДОПУСНЕМ УНИЩОЖЕНИЕТО НА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди