изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:26 EEST
УРОК ПО ЕВРОПЕЙСКИ: Словашкия премиер заяви, че няма да допусне бази на НАТО и че Словакия може да напусне алианса    
Европейски съюз Премиерът на Словакия дръзна да защити суверинитета на страната, заявявайки, че никога не би допуснал изграждането на чужди военни бази в страната.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви, че не е съгласен със създаването на военна база на НАТО в страната, и сподели, че в такъв случай би предпочел да се оттегли от политиката. Така реагира словашкият премиер, след като на срещата на върха на НАТО в Уелс беше взето решение да се увеличи военното присъствие на алианса в Източна Европа. Това решение обаче не беше съгласувано с тези държави, а просто беше обявено от САЩ. Експедиционният корпус в Източна Европа ще наброява няколко хиляди войници. Руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че приближаването на инфраструктурите на НАТО към руските граници е неприемливо, припомняйки договореностите след обединението на Германия и приемането й в алианса, той да не се разширява повече на изток. Въпреки това вече в почти всички съседни държави на Русия има военни бази или войски на НАТО.

Премиера на Словакия Роберт Фицо даде да се разбере, че като суверенна държава Словакия има правото да реши сама дали да допусне чужди военни бази на територията си. Фицо заяви още, че „малките държави като Словакия не бива да се замесват в големия геополитически сблъсък между САЩ и Русия“.

Фицо обяви, че по-скоро би напуснал политиката, отколкото би допуснал чужди военни бази в Словакия и заплаши, че в страната може да се проведе референдум за напускането на НАТО. Това обаче е спорен въпрос, тъй като правилата за членство в алианса, които са в нарушение с принципите на хартата на ООН, не позволяват доброволното напускане на страна-членка по нейно желание.

„Бих предпочел да се оттегля от политиката, отколкото да се съглася със създаването на военна база на НАТО на територията на Словашката република“– заяви  Фицо в събота в интервю за братиславския вестник „Новы час“.

„Това, че членуваме в НАТО въобще не означава, че трябва на наша територия да имаме бази с чужди войски. А ако някой се опита да ни принуди да го направим, аз бих инициирал референдум“ – каза министър-председателят на Словакия.

Роберт Фицо нарече санкциите срещу Русия „глупости“, заради които страдат предимно гражданите на Европа:

„Вече получаваме по-малко газ, има заплахи за затваряне на въздушното им пространство, а ако спрат вноса на автомобили? Защо ние трябва да страдаме в името на геополитическата война между Изтока и Запада? Затова се чувствам нервен заради санкциите и мисля, че те са глупости, защото за всичко това плащат обикновените хора“ – смята министър-председателят.

http://alterinformation.wordpress.com/

 


Сходни връзки

УРОК ПО ЕВРОПЕЙСКИ: Словашкия премиер заяви, че няма да допусне бази на НАТО и че Словакия може да напусне алианса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди