изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:25 EEST
Сериозни затруднения създаде интензивният снеговалеж на територията на област Велико Търново (ОБЗОР)    
НовиниВелико Търново. Снеговалежът във Великотърновско започна към 9.00 часа тази сутрин. От началото на обилния снеговалеж днес кметът на Община Велико Търново Даниел Панов лично координира и наблюдава работата по почистването на улици и пътища във Велико Търново и общината. Това информират от пресцентъра на Община Велико Търново. В преди обедните часове на деня на няколко места в града „възникнаха“ тапи“ от автомобили, които доведоха до частични и временни задръствания. Това от своя страна възпрепятства в известна степен възможността всички 10 машини на фирмите, ангажирани със снегопочистването да извършват дейността си.

Даниел Панов поиска и получи съдействие от началника на КАТ Велико Търново за временно затваряне на улиците, по които има задръствания за да може снегопочистващата техника да разрине снега.
Въпреки многократните предупреждения за предстоящо застудяване и очакван снеговалеж огромната част от водачите на МПС шофират с летни гуми и това е единствената причина за образувалите се временни и частични задръствания.Улиците „Магистрална“, „Никола Пиколо“и „Краков“ бяха временно задръстени от автомобили с летни гуми, които препречваха уличните платна.
13 населени места на територията на общината останаха с прекъснато електроподаване, заради прекъсната електропреносна мрежа в следствие на падналите дървета. Останали без ток са селата Беляковец, Самоводене, Пчелище, Капиново, Големани, Нацовци, Габровци, Хотница, Велчево, Плаково, Райковци, Килифарево, Миндя. Сигналът е подаден от Оперативния щаб, сформиран от кмета Даниел Панов към електроразпределителното дружество, които работят с 5 екипа в Килифарево, Самоводене и Райковци по възстановяване на електроподаването. Наличната техника започна да почиства снега по улиците в кварталите - Бузлуджа, Картала, Зона Б и централна градска част. В почистването се включиха ресурсите и на Областно управление "Пожарна безопасност", ОП "Зелени системи" и две частни фирми, които отстраняват паднали и счупени дървета и клони в района на Стара болница, ЖП гарата, пред Факултета по Изобразително изкуство, кв. "Бузлуджа", бул. "България", ул. "Никола Габровски" и под хълма Трапезица.
Със Заповед на кмета наличната техника в 36-те населени места е започнало почистване на улиците вътре в селата. На общинския телефон за подаване на сигнали са получени повече от 140 сигнала за паднали дървета и затрупвания от сняг.
Община Велико Търново апелира към всички водачи, които не са сменели гумите на автомобилите си да не излизат на пътя за да не усложняват пътната обстановка и да не създават пречки на снегопочистващата техника. Община велико Търново напомня на собствениците и ползвателите на жилищни и офис сгради, че съгласно разпоредбите на Наредбата за опазване на околната среда са длъжни да почистят снега на тротоарната площ пред сградите си.
Сигнали за проблеми със снегопочистването, както и за паднали или счупени дървета, клани и други проблеми, причинени от обилният мокър сняг могат да се подават на телефони 062 619102 и 0888535603
От началото на обилния снеговалеж днес областният управител на Велико Търново проф. д-р Георги Камарашев също лично координира и наблюдава работата по почистването на пътища в областта и общината. Той и заместник областният управител Стефан Стефанов са в постоянна връзка с кметовете на общини и екипите, които почистват пътищата. Координацията с кметовете и фирмите, които почистват пътищата е много добра.
Проходът на Републиката временно бе затворен в обедните часове за почистване поради обилния снеговалеж. Основният проблем там бе струпването на повече от 30 ТИР-а, които не са били с подходящи гуми и са закъсали. След като машините обработят пътното платно, движението през Хаинбоаз бе възстановено.
Затруднено днес бе движението по пътя Велико Търново - Русе, в района на селата Самоводене и Поликраище. Два товарни автомобила пречеха на движението и в района на т. н. Присовски завои, на изхода на Велико Търново в посока Стара Загора. Повече от 10 машини се вклчиха в звършване на почистването на Прохода на Републиката. Четири почистват главен път София – Варна.
Към момента натрупаната снежна покривка в района е повече от 20 см. След отварянето на Прохода на Републиката в следобедните часове, той отново бе затворен. Това се наложи поради препречени товарни автомобили от южната страна на прохода, на територията на област Стара Загора.
Движението на автомобили към момента се осъществява при зимни условия. Затворен за движение на автомобили е и проходът Твърдица - Елена. Движението на всички превозни средства по направление Велико Търново - София временно е пренасочено по обходни маршрути, заради проблемна пътна обстановка на територията на област Ловеч. Автомобили се пренасочват през Бяла - Плевен. Проходът на Републиката остава затворен за движение на товарни автомобили.
От утре сутринта преминаването на товарните автомобили през Прохода на Републиката ще е задължително с вериги, уточниха от полицията.  http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Сериозни затруднения създаде интензивният снеговалеж на територията на област Велико Търново (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди