изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:20 EEST
Апелативният съд във Варна потвърди арестите на двама мъже, чието предаване се иска от Полша и от Гърция    
Ред и сигурностВарна. Състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Добрич от 17 октомври тази година, с което на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Полша е поискано първоначалното задържане на Имдат Юсуф от Добрич. Това съобщиха от апелативния съд във Варна. ЕЗА е издадена от Районен съд в град Томашов Мазовецки заради наказателно преследване спрямо Имдат, извършил опит да изнудва жена чрез насилие.

В документите, изпратени от компетентните полски власти се посочва, че Юсуф е действал в съучастие със свой съгражданин. В последния ден на октомври 2010 година, в град Черниевице, област Лодз, двамата направили опит чрез насилие да изнудят българка да им даде 200 злоти. Наказанието, което полският закон предвижда за това престъпление е от 1 до 6 години затвор.
Днес въззивната апелативна инстанция потвърди всички изводи на Добричкия окръжен съд, с които е определена първоначалната мярка за неотклонение на 26 годишния Юсуф. Задържането е поискано от компетентните власти на Република Полша, а в документите, изпратени оттам се посочват основанията за ареста. И Апелативният съд във Варна намира, че всички атрибути на ЕЗА са съобразени с международните норми, а задържането под стража на този етап ще гарантира присъствието на Имдат Юсуф при разглеждането на искането на полските власти за екстрадицията на българина.
В друго съдебно заседание Варненският апелативен съд потвърди ареста на Ивайло Пенев, задържан на 10 октомври тази година от Силистренския окръжен съд на основание ЕЗА, издадена от Република Гърция. Властите от южната ни съседка са обявили за международно издирване 35 годишния българин, разследван за престъпление, извършено преди близо 10 години На 7 декември 2014 година в град Янена, Гърция, в съучастие с друг мъж, след предварителен сговор двамата пуснали в движение автомобил марка BMW, откраднат от град Атенахт Германия. Престъпното узаконяване на крадения автомобил станало след като мъжете преправили рамата на возилото, осигурили фалшиви регистрационни табели с фалшиво свидетелство за регистрация. Целта им според разследващите в Гърция била да изведат колата от Гърция, да я регистрират в съседна държана и така да узаконят автомобила, откраднат близо 2 месеца преди това от Германия. Това престъпление се наказва в Гърция със затвор от 5 до 10 години.
Предмет на днешната въззивна проверка обаче беше определение на Окръжен съд Силистра от 20 октомври тази година, с което първата съдебна инстанция изменила мярката на Пенев от „задържане под стража“ в „подписка“. Тогава съдът в Силистра се съобразил с факта, че към него момент гръцките власти не били изпратили оригинала на ЕЗА, преведена на български език и приели, че няма опасност българинът да се укрие. Този документ е пристигнал в Силистра едва на 24 октомври и е основание за частния протест на Окръжна прокуратура Силистра срещу определената „подписка“ на Ивайло.
Днес Варненският апелативен съд посочи, че целта на постоянния арест е гарантиране присъствието на задържаното лице в производството по екстрадицията му. След като гръцките власти са предоставили оригиналната ЕЗА, с която се иска задържането и предаването на Ивайло Пенев и този документ отговаря на всички изисквания на ЗЕЕЗА, то правилната и законосъобразна мярка за неотклонение спрямо него е „задържане под стража“. Въззивната апелативна инстанция отмени определението на Окръжен съд Силистра и потвърди постоянния арест на Ивайло Пенев, чието задържане и предаване се иска от властите в Гърция.  http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Апелативният съд във Варна потвърди арестите на двама мъже, чието предаване се иска от Полша и от Гърция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди