изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-02 @ 03:51 EEST
ОСИГУРЯВАТ РАБОТА НА 488 БЕЗРАБОТНИ ПО ШЕСТ ПРОЕКТА    
НовиниНа провелото се вчера редовно заседание на Комисията по заетост, председателствано от зам.-областния управител Исмет Абил, са обсъдени и съгласувани постъпилите предложения за Регионални програми за заетост и за обучение за 2015 г., съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Оттам информират още, че в 6-те програми през 2015 г. се предвижда да бъдат включени общо 488 безработни лица, на които ще се осигури заетост до 9 месеца. В квалификационно обучение ще бъдат включени 25 от тях. За реализацията на проектите са необходими 2 007 388 лв., от които от Държавния бюджет - 1 962 218 лв.

При откриването на заседанието, Абил е припомнил, че регионалните програми за заетост са действен инструмент на политиката на пазара на труда, с помощта на който местните организации и общности могат да решават проблеми на местния пазар на труда, като повишават предлагането на работни места и заетостта в региона и обучават безработни лица. За съгласуване и предлагане за включване в Националния план за действие по заетостта - 2015 г., в Комисията по заетост към Областния съвет за развитие - Добрич, са постъпили 6 регионални проекта за заетост, като всяка община е представила своя проект. Програмата, разработена от Община Генерал Тошево предлага заетост за 9 месеца на 240 безработни младежи до 29 години, с подгрупа до 25 г. Предвижда се ангажираните по програмата лица да изпълняват дейности по подреждане, архивиране и почистване на книгохранилища в читалищните библиотеки; почистване на канавки и банкети на четвъртокласна пътна мрежа; почистване и поддържане на района на ГКПП Йовково, почистване на улици и нерегламентирани сметища, на спортните обекти, на общинския сграден фонд и гробищните паркове на територията на населените места в общината.
Необходимите средства за финансиране на програмата са в размер на 1 017 000 лв., от които 993 000 лв. от Държавния бюджет, а 24 000 лв. от работодателя Община Генерал Тошево. Община Шабла, предвижда през 2015 г. да бъдат разкрити 43 работни места, на които да се осигури 9 месечна заетост на безработни младежи до 29 години, с подгрупа до 25 г. Наетите лица ще изпълняват дейности по почистване и поддържане на ГКПП - Дуранкулак, ежедневно почистване на крайбрежната ивица през летния сезон, хигиенизиране на улиците в Шабла и селата Горун, Езерец, Крапец, Ваклино и Дуранкулак, почистване и поддържане на спортните площадки на територията на Шабла и селата Езерец, Крапец и Дуранкулак, поддържане на Градския парк, речното корито, затревяване и зацветяване на централната градска част в Шабла. Необходимите средства за финансиране са в размер на 200 076 лв., от които 191 046 лв. от Държавния бюджет, а 9 030 лв. от Община Шабла. Със своята програма Община Тервел ще осигури заетост за 9 месеца на 100 безработни от две целеви групи - безработни над 50-годишна възраст и безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход). Предвижда се ангажираните лица да изпълняват дейности по подготовката на площи за общински разсадник в с. Полковник Савово и производство на пролетно-есенен разсад, както и поддръжката на девет пътни участъка от общинската пътна мрежа на територията на общината.
Необходимите средства за финансиране на програмата са в размер на 413 762 лв., от които 407 322 лв. от Държавния бюджет, а 6 440 лв. от Община Тервел. Регионална програма за заетост, разработена от Община Балчик, предвижда 15 безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход), да преминат обучение по част от професия "работник в озеленяването". След завършване на обучението, лицата ще бъдат наети за 6 месеца и ще изпълняват дейности по почистване и засаждане на алеи, поддържане на зелени площи, създаване и оформяне на цветни лехи на площад „21 септември" и алея „Ехо" в Балчик. Необходимите средства за финансиране на програмата са в размер на 52 450 лв., от които 49 650 лв. от Държавния бюджет, а 2 800 лв. Ще бъдат осигурени от работодателя Община Балчик. Община Добричка предвижда 10 безработни младежи до 29 години, с подгрупа до 25 г. да преминат обучение по професия "пътен строител", специалност "пътища, магистрали и съоръжения".
След завършване на обучението, лицата ще бъдат наети за 6 месеца и ще изпълняват дейности по поддържане на общинската пътна мрежа на територията на общината.
Необходимите средства за финансиране на програмата са в размер на 34 600 лв., от които 33 600 лв. от Държавния бюджет и 1 000 лв. от работодателя. Община Крушари предвижда да бъдат разкрити 80 работни места за безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование (включително от ромски произход) и безработни лица над 50-годишна възраст. 30 от наетите лица в продължение на 5 месеца ще бъдат ангажирани в дейности по подпомагане на извършването на археологически разкопки на археологически обект „Късноантичен град Заллдапа" - местност Калето /до с. Добрин/. Останалите 50 лица, в продължение на 9 месеца ще изпълняват дейности по ремонт и поддръжка на общински сгради, детски градини, училища, Дом за деца с умствена изостаналост - Крушари, Дом за стари хора - село Добрин, както и поддръжка на сградния фонд на новопостроения гранично - пропусквателен пункт край Северняк. Необходимите средства за финансиране на програмата са в размер на 289 500 лв., от които 288 000 лв. от Държавния бюджет и 1 500 лв. от Община Крушари.
След проведеното обсъждане, предложенията са одобрени единодушно от Областната комисия по заетост и ще бъдат предложени за включване в Националния план за действие по заетостта - 2015 г. НДТ


 


Сходни връзки

ОСИГУРЯВАТ РАБОТА НА 488 БЕЗРАБОТНИ ПО ШЕСТ ПРОЕКТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди