изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-23 @ 08:28 EEST
Румен Ралчев: В новия парламент има около 30 масони и няколко тамплиери!    
Интервюта О. р. генерал майор Румен Ралчев е роден на 30 януари 1952 г. в София. Женен, има три деца. През целия си живот е работил в службите за сигурност. Бил е началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и на Желю Желев. Работил е в Управлението за безопасност и охрана (УБО), а след 1989 г. - в Националната служба за охрана (НСО). Напуска системата, преди да се пенсионира.

При първото си завръщане в България през 1996 г., Симеон Сакскобургготски избра неговата фирма "Балкан секюрити груп" да го охранява. Ралчев е Велик приор на Велик приорат – България, и член на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите. Той е и масон от 1991 година. Достигнал е най-високата - 33-та степен на Стария и приет Шотландски ритуал. Членува във Великата ложа на старите, свободни и приети зидари на България и е неин велик майстор допреди няколко години. Миналата седмица излезе от печат последният том “Езотеричната философия на тайните общества” от четирилогията “Тамплиерство и масонство”, чийто автор е той, а на 1 ноември беше проведен и 19-ият конвент на тамплиерите в България. За пореден път, единствено пред “ШОУ”, Румен Ралчев отваря завесата на тайните общества и разкрива кой кой е в тях! - Господин Ралчев, новите депутати вече са по банките в парламента. Има ли масони и тамплиери сред тях?
- Има 30-ина масони. Има вече и тамплиери. Хората не се обозначават, защото още не е узряло българското общество. Принадлежността към едната или другата организация само може да е в плюс за един политик, защото той е и под погледа на своите братя и не може да прави глупости. Той ще се държи по един достоен начин и ще изпълнява своите задължения както трябва. Масонът е мъж, уважаван от обществото, със собствено мнение, който може да се грижи за себе си и за семейството си. За да бъдеш независим, трябва да си материално осигурен. Не може човек, който се бори за насъщния си, да е независим. Забранено е да се пита един масон каква политическа принадлежност има, не се интересуваме от цвета на кожата му, от имуществения му ценз, от неговото вероизповедание...
Хубаво е, че в парламента има повече масони, защото ще има повече дискусия! Те не са в една, а във всички парламентарно представени политически сили!  Абсолютно във всички има, дори и в Патриотичния фронт при Валери Симеонов! Но да не забравяме, че това е коалиция.../смях/

- В коя парламентарна група има най-много?
- Естествено, че в тази, която е най-голяма като бройка, шансът да има най-много масони е най-голям. Масонството е представителна извадка от обществото – има и учители, има и дърводелци, има и бизнесмени, има хора от всякакви професии...

- По какво можем да заподозрем един депутат, че е масон?
- По неговата умереност, компетентност и предсказуемост в позициите.

- Знам, че Илия Павлов като масон 33-та степен е имал задълбочени интереси към езотериката...
- Да, много се занимаваше. Имаше достъп до литература в САЩ, която още не беше дошла в България. Там, в Централния масонски храм във Вашингтон, има огромна библиотека, където той работеше. За много кратко време стана доста компетентен. Ако си масон, нямаш пречка да влезеш в общата библиотека. За да получиш достъп до затворената секция, трябва да си масон от определена степен нагоре, за да имаш компетентността да разглеждаш тези документи.
Илия Павлов извървя своя път като чирак, калфа и майстор. Беше приет в русенската ложа, след което се прехвърли в София и беше член на съюзна ложа “Светлината на траките”. Има едно разбиране, че след като е бил ръководител на “Мултигруп”, той трябва да е бил и “шеф” в масонството. Това не е така.
През 2001 г., при създаването на Върховния съвет на Шотландския ритуал, Петър Калпакчиев беше избран за суверен велик командер. Аз бях избран за лейтенант гранд командер - това е втората длъжност в йерархията, а Илия Павлов беше избран за външен министър. Тогава 11-те членове на Върховния съвет получихме 33-тата, най-висока степен във Виченца, Италия, в американската база на НАТО. Така че с Илия Павлов получихме едновременно най-високата 33-та степен в масонството. Известно е, че Павлов живееше продължително време в Щатите, а там е разположена централата на Шотландския ритуал...
Масонството е езотерично общество, една част от неговата философия е езотериката. Тя не се изучава, ти трябва да я преживееш! Няма учебник по езотерика. Това е духовността.

- Но вие написахте книга на тази тема...
- Четиритомникът “Тамплиерство и масонство” обучава и хора, които нищо не разбират от тайни общества и членове на тайните общества. Първият том запознаваше с около 90 различни ордени и други по-популярни тайни общества, част от които са разпространени и в България. Втори том запознаваше със създаването на тамплиерството и масонството, третият том беше посветен само на съвременното тамплиерство, което започва от 1705 г. и стига до наши дни, и развитието на тамплиерството в България. Четвъртият том, който току-що излезе, е най-сложният философски том, свързан с езотеричната основа на всички тайни общества.
В основата на всички тайни общества стоят древните мистерии. Има опознавателни думи, има опознавателни жестове... Всичко, което е правено 300-400 г. преди Христа, в някаква степен се прави и до днес.
Неофит се е казвал човекът, който е искал да влезе в мистериите. Начинът е бил, да бъде припознат от хората вътре, да го подложат на изпитание, да проведат беседа с него, да преценят дали е достоен и да бъде приет в първото ниво. Начинът на приемане и израстване в една мистерия е аналогичен на начина на приемане и израстване, примерно, в масонството, където се започва от “чирак”, второто ниво е “калфа”, следва “майстор”.
В мистериите е имало тайни думи и знаци, които е трябвало да знаеш, за да бъдеш допуснат; в масонството също има тайни думи и знаци, които трябва да знаеш, за да бъдеш допуснат и разпознат в това общество. И в мистериите едно време, и в тайните общества, има ритуали с траурен характер в три етапа: “смърт”, “заравяне”, “намиране и възкръсване”. “Намирането и възкръсването” е характерно днес за майсторската степен в масонството, което е една алегория, че човек, приел масонската философия, става безсмъртен с това, че, усвоявайки философията и пръскайки я сред своите ученици, той се обезсмъртява именно чрез тях, защото дава тласък на развитието на света.
Всеки масон трябва малко или повече да е запознат с езотериката, да се е поне докоснал, ако не потопил в нея. Това опира до индивидуалните възможности, индивидуалния подход и преди всичко до желанието.
Има масони, които са приети и идват чак след една година. А има масони, които идват на всяка сбирка и непрекъснато работят, правят се градежи, разработват се теми от философията на масонството от братя от различни степени, правят се дискусии, интелектуални дуели... Това е нещо като университет. Всички велики майстори от всички велики ложи са увлечени от езотериката.

- Съществуват опознавателни думи и знаци, по които могат да се разпознаят двама масони... Как става това?

- Когато искаш да кажеш на отсрещния човек, че си масон, това може да стане още по време на ръкостискането. Има особени начини на ръкостискане, на които на другите не им прави впечатление, но масоните се разпознават автоматично. Ако е масон, ще ти отговори по същия начин, ако не е – няма да реагира! Има начини на изразяване, има определени словосъчетания, по които двама масони също могат да се разпознаят. Има опознавателни пръстени медальони, които могат да се разпознаят само от масони. Някои си мислят, че задължително трябва да присъстват триъгълник и пергел – не!
Носенето на една значка на ревера не е гаранция, че даденият човек е член на масонска ложа! Може тя да е жалба по миналото. /смях/ Няма закон, който да му забрани да я носи, освен етичният.

- С какво трябва да се провини един ваш брат, за да бъде изключен от масонството?
- Всяка една масонска организация преди всичко е гражданска организация. Има си своя устав, има определени изисквания към своите членове. Когато ти не си плащаш членския внос, когато не ходиш редовно на сбирки, Великата ложа или малката съюзна ложа може и да освободи даден брат, особено когато е загубил качествата си. Още повече това важи, когато той се е компрометирал в обществото! Ако него го съдят в момента, се замразява членството му, ако го оправдаят – то се възстановява.
Ако приемем, че в България има около 5000 масони, то през масонските организации са минали два пъти повече. Дошли са, но или са изгонени, или са напуснали, или са загубили интерес и са се самоизключили.

- Има ли такива, които идват при вас, защото са чували, че ще станат още по-влиятелни, ще бъдат “сиви кардинали” и т. н?
- Има такива - идват, прелитат и си заминават! Когато трябва да избираш дали да идеш на масонска сбирка или на коктейл, дали да отидеш на ритуал или на рожден ден, всичко си идва на мястото!
По-лошото е, че хора със заслуги към масонството вече поостаряха, трудно се придвижват и се поотделиха...
Преди няколко месеца чествахме 100-годишнината на най-старата българска масонска ложа “Заря”. Издадохме специален алманах, написахме спомени, в него има и много снимки. Той е за хора, които са вътре в масонството, не е масово достъпен.

- Дали ще дойде ден, когато масони ще направят открито свой ритуал в България?
- В САЩ и в Германия няколко пъти годишно масоните излизат на улицата, разхождат се. Тази година в Стара Загора направихме шествие на тамплиерите и направихме открито нашия ритуал. Но масони в България не са излизали публично.

- Какво е облеклото на масоните?
- Облеклото на масоните е бяла риза, черен костюм, черна вратовръзка, черни обувки и престилка и регалии, които показват принадлежността към определена ложа и мястото на масона в йерархията.

- Това облекло, без престилката и регалиите, задължително ли е за масона при всички официални случаи?
- В обществото – не. Черното облекло се използва не защото сме в траур, а защото е строго официално.

- Има ли шанс да се обединят великите ложи в България?

- Шанс има, естествено. Трябва да мине време, защото има междуличностни наслоения, които спъват. В основата стои егото на този или на онзи и оттам идва сблъсъкът и разцеплението! Тези взаимоотношения трябва да се изживеят. Няма държава, която да е пожалена от разцепление – и Англия, и Германия, и Франция... Но най-важното е, че всички масони изповядват една и съща философия. Масонството не е въпрос на единност, а е многослойно.

- А къде е храмът на Великата ложа на старите свободни и приети зидари на България, в която вие членувате, а допреди няколко години бяхте и нейн велик майстор?
- Нашият ритуален масонски храм е в Горна баня. През 1997 г. там беше създадена Великата ложа на старите свободни и приети зидари на България. Помещенията бяха на един брат и той ги предостави за храм.

- Миналата седмица, на 1 ноември, тамплиерите от Великия приорат на България се събраха на своя най-висш форум - 19-ия национален конвент. Какво се случи?
- Приехме нови рицари и дами. Великият приор в мое лице влезе в длъжност за следващите 3 години, тъй като съм преизбран, а аз назначих великите офицери.
Начертахме перспективите за 2015 г. От 2015 до 2018 г. ще работим под знака на 900-годишнината от основаването на Великия орден на рицарите.

- Направихте ли някакви промени при великите офицери на ордена?

- Почти всички 16 велики офицери бяха препотвърдени от мен, за периода, в който аз съм Велик приор. Всеки велик офицер има строго определена функция и насоченост. Проф. Николай Овчаров ръководи Института за средновековна история към ордена, бившата шефка на СЕМ Мария Стефанова също е велик офицер и отговаря за връзките ни със светите земи, имаме Велик секретар, Хермина Георгиева, бизнесдама, която има транспортна фирма, Янка Такева е велик офицер и съвсем разбираемо отговаря за програмите, свързани с младежта.
Имаме Велик канцлер, който е избираем, и това е Асен Янев. Той е първият рицар тамплиер, приет в България. Има бизнес с камиони, автомобили и резервни части. Мога да споменавам имена само на братя и сестри, които са се обявили пред обществото!

- Колко конвента годишно провеждате?

- Два - пролетен и есенен. На пролетния правим отчет за изминалата година, награждаваме първите между нас, които са работили най-добре, обявяваме командерия на годината, а есента, освен че приемаме нови рицари и дами, чертаем планове за работа през следващата година.
На пролетния Велик конвент, на Велик съвет се проведе избор за Велик приор за следващите 3 години. Той се избира от командерите на 26-те командерии с тайно гласуване. Мен ме преизбраха, но ако беше избран някой друг, следващите 6 месеца до есенния Велик конвент, щяхме да даваме и приемаме длъжността, да ходим по света, за да запозная бъдещия Велик приор с влиятелните наши братя от чужбина.

- В риалитито “Кошмари в кухнята” ресторантът “Тринайсетте стъпала”, в който сте ми казвали, че са се събирали тамплиерите, беше направен на пух и прах от шеф Манчев. Собственикът тамплиер ли е?
- Това е един младеж, който симпатизира на тамплиерството като цяло, но той не е член на нито една от нашите организации. Имали сме сбирки там, но те не са били ритуални, а просто да се почерпим, защото беше добра обстановката.
Ние си имаме молитвен дом в Студентски град, не казвам адреса. Собственост е на един наш брат, който ни го е предоставил. В сутерена е разположена ритуалната зала с параклис и пейки за сядане, залата за разговори, малък музей. Там си провеждат ритуали софийски и други командерии, които имат желание. На горния етаж има голям салон, където си правим Великите съвети и братските агапи /вечери – б. а./. Винаги, когато завърши ритуалът, се качваме там и се черпим, водим дискусии. Това е мястото, където си правим рождените дни, честванията. Ако искаме да се почерпим, го правим там.

- Какво представлява това място? Какво е менюто?

- Има много картини на рицарска тематика, голяма библиотека! Хубаво е менюто, има и скара, и то на дървени въглища! /смях/ Нищо особено - просто едно тихо и спокойно място, с хубави дъбови маси и столове... Това място не е общодостъпно и не функционира като ресторант, разбира се.

- Само за тамплиери ли е?
- Имало е случаи, когато масони са провеждали там свои агапи. Там сме пускали и други организации, с които работим заедно по благотворителни инициативи като Българския червен кръст...

Валерия КАЛЧЕВА
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Румен Ралчев: В новия парламент има около 30 масони и няколко тамплиери! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди