изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:12 EEST
Акции на БТК обезпечават дълг за 160 милиона към КТБ    
НовиниЧаст от акциите на БТК вече могат да се ползват като обезпечение по задълженията на ТЦ-ИМЕ АД към Корпоративна търговска банка (КТБ), научи “Труд”. При реализиране на тези активи в трезора с отнет лиценз ще постъпят реални пари. Те ще могат да се използват за възстановяване на част от средствата, които ще изплати гаранционният фонд по депозитите до 196 000 лв.

Това става възможно, след като ТЦ-ИМЕ е учредило в полза на КТБ залог върху акциите на дружеството в “Технотел Инвест”, потвърди пред “Труд” изпълнителният директор на компанията Теодора Танева. “Технотел Инвест” е следващото дружество по веригата на собствеността, водеща към БТК. С тези акции се обезпечава дълг от 160 млн. лв., но пазарната стойност на акциите може да е и много по-голяма.

Запознати припомнят, че ТЦ-ИМЕ е едно от малкото дружества от кръга на Цветан Василев, което въпреки атаките на банкера успява да задържи активите на банката и да ги възстанови в полза на вложителите.
Това обаче не се харесва на Василев, който всячески се опитва да отстрани изпълнителния директор Теодора Танева, засега безуспешно.
Василев е съсредоточил всичките си усилия за овладяване на управлението в ТЦ-ИМЕ. Не е ясно обаче защо, след като той контролира останалите дружества по веригата до БТК, не предприеме същите действия в полза на КТБ и вложителите в банката.

Междувременно стана ясно, че на 5 ноември ТЦ-ИМЕ е подало в Софийския градски съд молба за несъстоятелност против „Краун Медиа” ЕАД. Компанията е собственик на ТВ 7 и News 7. С молбата се предявяват вземания в размер на близо 290 млн. лв. заедно с лихвите. Те са по договор за заем, с който ТЦ-ИМЕ от 2009 г. до 2014-а е финансирало телевизиите с пари на вложителите в КТБ.
Дружеството пък е получавало парите по други договори за кредит с банката или от фирми бушони, теглили на свой ред заеми. По тези контракти обаче ТЦ-ИМЕ не е получило обратно нито лев, а само е наливало постоянно пари.
Източници на “Труд” съобщиха още, че Цветан Василев спешно търси купувач на ТВ 7, макар досега избягалият банкер да отричаше каквато и да било пряка или непряка собственост в ТВ 7.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Акции на БТК обезпечават дълг за 160 милиона към КТБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди