изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:53 EEST
Интересни рецепти за хляб    
КулинарниИнтересни рецепти за хляб


Домашен пълнозърнест хляб

Приготвяне: Продукти: 25 гр мая 1 суп. лъж. захар 2 суп. лъж. разтопено масло 1 с. л. овесени трици 1 ч. ч. пшеничен зародиш 6 ч. ч. пълнозърнесто пшенично брашно 2 ч. ч. обезмаслено мляко или вода

Приготвяне: Размийте маята и захарта, малка част от брашното и млякото, и оставете за 20 минути да набухне. Постепенно прибавете пълнозърнестото брашно, пшеничения зародиш и овесените трици, като бъркате непрекъснато, постепенно и останалите продукти. Накрая добавете маслото. Омесете тестото добре, като го оставите меко. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса около час до два часа на топло.

Омесете отново. Оформете хляба и поставете в намазнена и обрашнена тавичка. Покрийте и оставете да втаса отново за 1 час. Изпечете в предварително загрята до 190 градуса фурна за около 40 минути.
Този пълнозърнест домашно приготвен хляб е много подходящ за диети и за здравословно хранене.


Домашен хляб с маслинова паста

Продукти:

600 г брашно
4-5 с.л. маслинова паста
2 с.л. зехтин
1 пакетче мая суха, 7 грама
2 броя яйцa
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
200 мл вода топличка

Приготвяне: Маята се разтваря в няколко с. л. топличка вода, като към нея се добавя и захарта. Брашното се пресява, по средата се прави кладенче и сместа с маята се изсипва. Добавят се яйцата и солта. От продуктите се замесва меко тесто, което се разделя на 4 или 5 топки (в зависимост колко охлювчета желаете – 4 или 5). От топките се правят фитилчета с дебелина около 2,5 см, които се намазват с маслинова паста и се навиват на руло. Оставя се малко разстояние, за да може да втаса добре тестото. Нареждат се в намаслена тавичка и се оставят около 60 минути да втасат. Хлябът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 минути. Наблюдавайте хляба и ако е необходимо го извадете малко по-рано или по-късно. След като се изпече, хлябът се изважда върху решетка, за да изстине. Намазва се с малко зехтин.

Италиански хляб (чабата) с маслини


Продукти за 4 броя чабати:
600 г бяло брашно
1/2 кубче мая (или 1/2 пакетче суха мая)
1/3 ч. л. сол
1 и малко ч. ч. хладка вода
2 с. л. зехтин
6-8 маслини, нарязани на парчета

    Приготвяне: В купа начупете на парченца маята, добавете водата, солта и половината брашно. Замесете воднисто тесто, Добавете брашното и месете, докато получите хомогенно, меко тесто. Покрийте с кърпа и оставете да си почине 30-40 минути. В купата добавете зехтина и парченцата маслини, ако е необходимо още малко хляб и замесете отново. Разделете на четири равни части. Тава за печене намажете с олио, зехтин или застелете с хартия за печене.
Оформете правоъгълни хлебчета и поставете в тавата. По желание отгоре наръсете с розмарин. Оставете отново да се надигнат за 10-15 минути.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути (до зарозовяване). Извадете, поръсете с вода и загърнете чабатите в кърпа, докато поизстинат.
Добър апетит!

Бананов хляб с орехи и канела

Продукти:

3 - 4 узрели банани
малко повече от половин чаша разтопено масло
1 чаена чаша захар
2 яйца
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 1/2 чаена чаша брашно
3 прахчета ванилия
една чаена лъжичка канела
50 г счукани орехи
пудра захар

Приготвяне: Разбийте добре захарта, маслото и яйцата. Отделно намачкайте с вилица бананите и ги добавете към разбитите захар и яйца. В купа пресейте брашното и добавете към него содата за хляб и орехите. Разбъркайте и обединете с останалите съставки като бъркате не с миксер, а с дървена лъжица. Последни сложете канелата и ванилията. Сложете да се пече в тавичка намазана с олио и посипана с брашно и в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. След изпичането по желание поръсете с пудра захар.

Лимонов хляб с тиквички

Продукти:

1 и ½ чаена чаша настъргани тиквички
¾ чаена чаша бяла захар
1 яйце
½ чаена чаша олио
1 и ½ чаена чаша брашно
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка сода за хляб
¼ чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
2 супени лъжици настъргани корички от лимон

Приготвяне: В купа разбийте яйцата, захарта, тиквичките и олиото. В отделна купа пресейте брашното заедно със сухите съставки. След това добавете канелата и лимоновите корички. Разбъркайте заедно брашното със сместа с тиквичките до получаване на тесто.
В намазнена тавичка или форма за печене сложете тестото и изчакайте да втаса за около 15 минути.
В предварително загрята на 180 градуса фурна печете хляба за около 45-50 минути. След като стане готов, оставете да се охлади за 10 минути и тогава извадете от фурната.

Пълнозърнест хляб – рецепта за машина за печене

Продукти:

1 и 1/8 чаши вода
3 чаши пълнозърнесто брашно
1 и ½ чаени лъжички сол
1/3 чаша мед
1 супена лъжица сухо мляко на прах или 1 чаша обикновено прясно мляко
1 и ½ супени лъжици масло
½ кубче жива мая

Приготвяне: Поставете съставките последователно в машината за печене на хляб. Изберете настройка за пълнозърнест хляб и пуснете машината. Гледайте живата мая да е сложена последна, за да не се смеси предварително с останалите съставки. В противен случай хлябът може да не бухне.
Време за приготвяне: 3 часа

http://www.az-jenata.bg

Приготвяне:

Хлябът неслучайно е наречен насъщният. Той е основен хранителен компонент във всички култури. Няма трапеза, на която да не се сервира традиционен хляб и няма народ, който да не почита хляба.

Има толкова разновидности на хляба, че надали бихме могли да изброим всички, но сме подбрали едни от най-интересните рецепти за хляб по света и у нас.

Една истинска домакиня би трябвало да умее да прави хубав хляб. Ако все още не сте добили това прекрасно умение, запознайте се с интересните ни предложения, от които да почерпите вдъхновение! Сигурни сме, че семейството ви ще оцени този порив!

Домашен пълнозърнест хляб
Домашен хляб с маслинова паста
Бананов хляб с орехи и канела
Лимонов хляб с тиквички
Бананов хляб с овесени ядки
Тиквен хляб с джинджифил
Пълнозърнест хляб – рецепта за машина за печене
Усукана питка с масло
Вита сусамена питка
Пълнен хляб с шунка и кашкавал

Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/3-gotvarstvo/26255-nai-interesnite-recepti-za-hliab/

 


Сходни връзки

Интересни рецепти за хляб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди