изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:03 EEST
ГЕРБ връщат 10% данък лихва    
НовиниДанъкът върху доходите от лихви по депозитите ще се увеличи отново на 10% през 2015 г.

Това съобщи в интервю за в. „Труд“ председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова. Налогът беше въведен в началото на 2013 г. по предложение на бившия финансов министър Симеон Дянков. Предишният парламент намали ставката за тази година на 8%, като се предвиждаше догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4 на сто, а през следващите 2 години да отпадне напълно.

"Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ, сега с обществени средства ще се платят 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити и лихвите към тях", коментира Стоянова.

Според нея хората, които получават лихви от спестяванията си, трябва да участват във формирането на приходите в бюджета. По думите й КТБ е допълнителен аргумент за това. Няма причина да освободим само този доход от облагане, допълни Стоянова.

Тя припомни, че има данъци за доходите от имущество, от допълнителен труд, от граждански договори и др.

Бившият финансов министър Петър Чобанов, който в момента е депутат от ДПС, съобщи преди време, че данъкът върху лихвите не е от сериозните приходни пера в бюджета. През 2013-та, когато ставката беше 10%, в хазната постъпиха едва 82,5 млн. лв.

При въвеждането на налога Дянков беше обявил доста по-амбициозни цели. Той очакваше годишни постъпления от около 120 млн. лв.  От началото на годината до септември от данъка върху лихвите по срочните депозити в хазната са постъпили смешните 51,9 млн. лв.  

Причината за ниската събираемост от данъка е, че банките преобразуваха част от депозитите в текущи влогове с високи лихви и по този начин предлагат на клиентите си необлагаеми продукти.

http://www.bpost.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ връщат 10% данък лихва | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди