изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-12-05 @ 20:35 EET
В ЕГ “ГЕО МИЛЕВ“ СТАРИТРА ОБРАЗОВАТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПАВЕЛ ВЕЖИНОВ    
ОбразованиеПо случай 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов „Лаборатория за четене и писане” по проект УСПЕХ на МОН в ЕГ „Гео Милев” с ръководител Дияна Боева стартира образователна кампания, която ще приключи през май. Мотото на кампанията е: „Да прочетем повече от Павел Вежинов”.

Крайната цел е гимназистите да разберат повече  за творчеството на писателя и да разкажат за това на своите съученици, като изработят и разпространят информационни бюлетини.
Участниците в лабораторията ще се запознаят със спецификата на времето, в което е творил нашият писател. Ще прочетат „Синият залез”, „Бариерата”, „Нощем с белите коне”, „Когато си в лодката”, „Сините пеперуди”, „Езерното момче” и др. Ще открият писателя чрез сценариите му  в киното и ключовите му филми, както и чрез интервютата му  през годините.
Фантастиката на Вежинов ще е отправна точкa принципно към тази тема в литературата и нейното представяне в киното. Внимание се отделя и на града в творчеството му, който е един от малкото урбанисти в българската проза. Не случайно след като се запознава с младия Вежинов, Елин Пелин се чуди как така от една улица (или паве) може да стане разказ.
Гимназистите вече имат и виртуална платформа със затворени функция, за обмен на идеи и публикуване на свои текстове. Предвижда се да преминат през курс по писане,  както и да получат насоки за това как да четат и разбират класически текстове.  Като за начало, използвайки за вдъхновение  първите описания от повестта „Бариерата”, ученици и учител ще пишат за самотата... вечер, сутрин, в училище, в парка или у дома. НДТ


 


Сходни връзки

В ЕГ “ГЕО МИЛЕВ“ СТАРИТРА ОБРАЗОВАТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПАВЕЛ ВЕЖИНОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.40 секунди