изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-28 @ 04:18 EEST
ОТРОВНАТА ЛУДА КРАСТАВИЦА МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
Екология Eдно от уникалните растения в нашата флора, наречено още Еякулираща краставица или Бликаща краставица, е многогодишен вид с месести, груби и космати стъбла от семейство Cucurbitaceae - Тиквови. Има свойството да генерира около 12 атмосфери налягане в своите плодове, благодарение на което изхвърля ракетно своите семена.

След пълно узряване, плодовете внезапно се откъсват от дръжката, и през отвора в обратна посока, под действието на тургорния натиск, се изхвърля течност заедно със семената, които се разпиляват на разстояние около и над 10 метра. Ако нашето лице попадне в посоката им на летеж, същите могат да наранят по един или друг начин очите ни и да причинят дискомфорт на зрението ни.
Родовото име на вида идва от гръцката дума ecballein (да извадиш), позовавайки се на факта, че семената се изхвърлят насилствено когато плодът е узрял, а видовият епитет elatos (шофиране, стачка) идва от свойството на екстракта, което е силно очистително. Като лечебно растение лудата краставица е била е използвана преди повече от 2000 години, въпреки своята токсичност. Сокът на плода има мощно антиревматично и очистително действие, но в съвременното билколечение има слабо значение по обясними причини. Според данни от медицинската литература, описани са 74 случая, в които е имало сериозни нежелани реакции и дори смъртни случаи, резултат от вътрешното прилагане на сока на растението.
Видът е интродуциран и може да се наблюдава в градина „Разсадника”на Ботаническа градина – Балчик. НДТ

ГОСТИ ОТ МИНАЛОТО ОЖИВЯВАТ ПО "ВИА ПОНТИКА"
Жътва с камили в Добруджа вече може да се види в музея
Откриха уникални стъклени плочки със златни фигури на Плиска
НЕВЕРОЯТНА КРАСОТА Е ЗАВЛАДЯЛА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК
НОВА КОЛЕКЦИЯ КАКТУСИ ОЦЕЛЯВА ПОД СНЕГА


 


Сходни връзки

ОТРОВНАТА ЛУДА КРАСТАВИЦА МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди