изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:27 EEST
НОВ ДИГИТАЛЕН МАМОГРАФ ЩЕ КУПИ ДКЦI    
Икономика

Нов общински съветник има от вчера в Общинския съвет в Добрич. Това е Росица Божилова от ПП ГЕРБ, която заема мястото на Живко Мартинов, избран за народен представител. Вчера тя получи удостоверението си от Общинската избирателна комисия и положи клетва като общински съветник.



Наредбата за насърчаване на инвестициите с общинско значение в Община град Добрич, която предвижда издаване на сертификат за инвестиция клас В, бе оттеглена от вносителя кмета Детелина Николова. Това стана след като общинският съветник от БСП Галина Митева настоя текстът да бъде коригиран, за да е адекватна наредбата по отношение на прилагането на закона, тъй като тя надхвърля рамките на закона. Предвижда се наредбата да бъде подложена на публична дискусия след като приключи общественото обсъждане на бюджета за 2015 г.

Съгласие за прекратяване и откриване производство по ликвидация на Сдружението с нестопанска цел „Управление на отпадъците – Регион Добрич“, така, както изискват законовите разпоредби, даде Общинският съвет на заседанието си вчера. Освен това бе взето решение то да бъде заменено от Сдружение „Регионално управление на отпадъците – Добрич“.

До 2020 г. въглеродните емисии в Добрич да се редуцират с 25 % спрямо 2000 година. Пак с 25 на сто да се намали потреблението на енергия, а делът на възобновяемите енергийни източници да достигне 20 %. Това предвижда дългосрочна енергийна стратегия на община Добрич до 2050 година, която бе приета на заседанието на местния парламент вчера. Стратегическият документ е изготвен в рамките на проект „IMAGINE – нискоенергийни градове”, който се изпълнява съвместно с градове-партньори от осем държави.  Краткосрочните цели в Пътната карта за устойчиво енергийно развитие до 2050 г. периодично ще бъдат актуализирани в съответствие с Европейското и националното законодателство, се посочва в документа. През следващите години общинската управа ще извършва енергийни одити и сертифициране на общинските сгради, ще организира  повторни енергийни обследвания след прилагане на енергоспестяващи мерки. Ще бъде въведена система за мониторинг на енергийните спестявания. Предвижда се и въвеждане на мерки за повишаване на енергийната ефективност в жилищните сгради, както и ефективно управление на уличното осветление. През последните години община Добрич е реализирала редица проекти за подобряване на енергийните характеристики на част от общинските сгради. Голяма част от административните сгради, училищата и детските градини са газифицирани. Извършва се реконструкция на уличното осветление. Газоразпределителната мрежа в града надхвърля 150 километра.

Общинският съвет взе решение да разреши на ДКЦ1 да закупи нов дигитален мамограф. Както НДТ вече съобщи, това се налага, тъй като проверка през м.август т.г. е установила неизправности на действащия мамографски апарат в поликлиниката. Проверката е извършена от РЗИ-Варна. Сервизните специалисти от „Добимед М”ООД не са могли да отстранят повредата и е дадено предписание след 31 декември 2014 година лечебното заведение да спре дейността "мамографии". Дружеството има намерение да закупи нов модерен дигитален мамограф, с който ще се предоставя по-качествена медицинска услуга и на пациентите няма да се налага да пътуват до Варна или София. Предвижда се апаратът да струва до 300 000 лева и той да е с първоначално плащане от 60 хил.лв. с ДДС и разсрочено плащане за 24 месеца при 10 000 лв. месечна вноска.

Зам. председателят на ОбС-Добрич Даниела Димитрова оглави временната комисия за изготвяне на предложения за съдебни заседатели за Районен съд-Добрич. Избран бе съставът на седемчленната комисия, в която влизат още Гинка Василева, Десислава Димитрова, Божанка Вуцова,Йордан Йорданов,Милко Пенчев и Гюрсел Кърнак.

След парламентарните избори бе направено ново разпределение на клубната база в Добрич, въз основа на получените заявления от партиите, които са участвали в изборната надпревара и са получили над 1% от подадените гласове. По желание на местните им лидери се предвижда да бъдат продължени договорите за наем на общинските клубове на ПП „ГЕРБ”, която ще продължи да стопанисва помещение на бул. „25 септември” №3 с площ 200,35 кв.м,  ПП „Атака” – клуб на ул. „Славянска” с площ 120,54 кв. м, ПП ДПС – сграда по ул. „Максим Горки” №8 с площ 76,50 кв. м. ПП „Обединени земеделци” ще получи стаи на 2 етаж на сграда по ул. „Независимост” №7 с обща площ 15,50 кв. м, ПП „Земеделски народен съюз” – стаи на втори етаж в същата сграда с площ 24,25 кв. м. ПП „България без цензура” ще получи стая на 3 етаж в сграда по бул. „25 септември” №10 с площ 12 кв. м. Оттеглено бе предложението за офис на ПП „АБВ”. Предстои такова да бъде разгледано на следващо заседание, когато се очаква да бъде разпределена клубна база и сред партии, които досега не са били подали заявления.

Взето бе решение как да гласува представителят на Общината на предстоящото Общо събрание на Асоциацията по ВиК, което ще де проведе през декември. Процентното участие на общината е 31,20 %.

 


Сходни връзки

НОВ ДИГИТАЛЕН МАМОГРАФ ЩЕ КУПИ ДКЦI | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди