изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:09 EEST
УЧИЛИЩАТА УМУВАТ ДА ПОЕМАТ ОХРАНАТА ОТ 2015 Г.    
Образование

В шест от училищата в Добрич охраната се извършва със собствени сили, в две се плаща от училищата, а в девет от общинските школа средствата се събират от родители



Нагласата на училищните ръководства в Добрич за следващата 2015 година е организацията и разходите за охранителна дейност да се поемат от училищата, ако делегираните бюджети позволяват това. Това става ясно от отговора на кмета Детелина Николова на питането на общинския съветник от Атака Атанас Атанасов. В отговора си кметът посочва, че проблемът съществува от няколко години. „Той е важен и решаването му стои на вниманието на училищните ръководства, на Регионален инспекторат по образованието и на Община град Добрич“, се казва още в него.  ке зае. При търсене и намиране на оптимално решение трябва да се имат предвид няколко предпоставки:

Става ясно, че след поставеното питане на сесията на 28 октомври е била възложена и извършена проверка по сигналите за това, че се събират пари от родителите за охрана на училищата.

Установено е, че в част от училищата охраната е организирана и се извършва със собствени сили и средства. Длъжностни лица от училището осъществяват пропускателен режим и охрана. Такива са - ОУ „П. Волов", ОУ „Н. Вапцаров", ОУ „Й. Йовков", Ученическо общежитие, ПМГ „Ив. Вазов" и СУ „Г. Раковски". В тези училища не се събират пари от родителите на учениците, става ясно от отговора на кмета. В друга група училища охраната се осъществява от лицензирана охранителна фирма, в повечето случаи „ФСБ УС" ООД, въз основа на сключен договор между директора на училището и фирмата. Услугата се заплаща от училищния бюджет срещу издадени отчетни документи. Такива са ОУ „Хр. Смирненски" и СОУ „Д. Талев". Не се събират пари от родителите на учениците.

В трета група училища - ОУ „Хан Аспарух", ОУ „Хр. Ботев", ОУ „Ст. Караджа, СОУ „Л. Каравелов", СОУ „Кл. Охридски", СОУ „Дора Габе", СОУ „П. Р. Славейков", ЕГ „Гео Милев" и ХГ „Св. Св, Кирил и Методий", - охраната се осъществява от лицензирана охранителна фирма на основание на сключен договор между Училищното настоятелство и фирмата. „Избран от родителите представител за всяка паралелка внася събраната от дарителските вноски на родителите сума в касата на Училищното настоятелство срещу издадена квитанция към приходен касов ордер. Училищното настоятелство превежда ежемесечно договорената с фирмата сума срещу издадена фактура. Размерът на дарителските вноски в отделните училища за една година е различен и варира между 16 и 25 лв.“, се посочва в отговора. От него става ясно, че годишните вноски са съответно: ОУ „Хан Аспарух" - 20 лв, ОУ „Хр. Ботев" - 20 лв, ОУ „Ст. Караджа" - 30 лв, СОУ „Л. Каравелов" - 16 лв, СОУ „Кл. Охридски" - 20 лв, СОУ „Дора Габе" - 24 лв, СОУ „П. Р. Славейков" - 25 лв, ЕГ „Гео Милев" - 20 лв и ХГ „Св. Св. Кирил и Методий" - 22 лв. Договорът за охрана в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий", който е сключен между Училищното настоятелство и „ФУСУС" ООД, изтича на 31.12.2014 г. Уверенията на училищното ръководство са, че от 01.01.2015 г. организацията и финансирането на охранителната дейност ще се поеме от училището.

В отговора на кмета се посочва още, че възлагането на пропускателния режим и охрана в училище като външна услуга на специализирана фирма не винаги е по ограничените възможности на делегираните училищни бюджети. Това е причината, поради която някои училищни ръководства прибягват до помощта на училищните настоятелства.

През периода от 29.03.2013 г. до 30.04.2013 г. екип от вътрешни одитори в Община Добрич е извършил одитен ангажимент за даване на становище относно „Организация по охрана на училищната дейност със средства от дарения на родители в общинските училища". На 21.02.2014 г. е проведено служебно съвещание с участието на директорите на общинските училища, на което са представени и обсъдени резултатите, изводите и пропуските, установени от проверката. На училищните ръководства са дадени указания и препоръки. Указано е всички ръководства на училища да направят анализ за възможностите за заделяне на средства за охрана от бюджета на училището. При невъзможност за заделяне на средства по бюджета и решение за търсене на финансиране от външни източници. Събирането на средства за охрана може да се извършва само като доброволно дарение на родители за охрана, т.е. след провеждане на родителски срещи и изготвяне на списък на родителите, които желаят да дарят средства за охрана и в какъв размер. За събраните средства трябва да се оформи документ - акт или протокол за дарение, като всеки вносител на дарение следва да получи екземпляр от документа, в това число и квитанция от счетоводен документ - приходен касов ордер за внесената парична сума в касата на училището.

Тъй като всички общински училища на територията на Община град Добрич прилагат делегирани бюджети, събраните суми от дарения за охрана следва да се осчетоводят като приход по бюджета на училището и съответно да се предвидят бюджетни кредити за разходи по охраната до размера на събраните средства, се казва още в препоръките.

Вносителят на питането Атанас Атанасов благодари за изчерпателния отговор, но настоя кметът за назначи вътрешен одит в общинските училища за това как се осъществява счетоводната отчетност и дарителски вноски от родители, а постоянната комисия по наука и образование към Общинския съвет да се самосезира и да извърши проверки. НДТ

 


Сходни връзки

УЧИЛИЩАТА УМУВАТ ДА ПОЕМАТ ОХРАНАТА ОТ 2015 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди