изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:37 EEST
Лед на север, наводнения – на юг    
НовиниПреливат язовири в Хасковска област, а затворен е ГКПП „Капитан Андреево", тъй като е под вода. На пътното платно там водата е около половин метър. Критично е положението в три общини - Димитровград, Любимец и Симеоновград. Засега няма информация за скъсани язовирни стени, но проливният дъжд, който продължи през цялата нощ, вдига критично нивата на реките и на много места те излязоха от коритата си, като заляха пътища. Непрекъснато се наблюдава нивото на река Марица.

Община Грамада е пред обявяване на бедствено положение. Втори ден в населените места на общината няма ток заради прекъснат електропровод. Причината е в заледени клони на дървета, които са паднали от тежестта и са изпокъсали проводниците. Екипите са от Видин, Лом и Червен бряг. Заради липса на отопление децата не посещават детската градина и училището в Грамада. Проходими са пътищата в общината, като и тук проблеми има с изпопадали клони и прекършени дървета, които се отстранява от групи на Пътно поддържане.

Агенция “Фокус”
Община Грамада е пред обявяване на бедствено положение

До края на деня ще бъде обявено бедствено положение в община Грамада, каза Радио “Фокус” - Видин Николай Гергов, кмет на общината. Втори ден в населените места на общината няма ток заради прекъснат електропровод. Причината е в заледени клони на дървета, които са паднали от тежестта и са изпокъсали проводниците. Три специализирани екипа работят за възстановяване на електроснабдяването в общината, посочи Гергов. Екипите са от Видин, Лом и Червен бряг. Заради липса на отопление децата не посещават детската градина и училището в Грамада. Проходими са пътищата в общината, като и тук проблеми има с изпопадали клони и прекършени дървета, които се отстранява от групи на Пътно поддържане.
Анна ЛОЗАНОВА

Агенция “Фокус”
ГКПП „Капитан Андреево" е под вода, язовири в Хасковска област преливат (ОБЗОР)

Преливат язовири в Хасковска област, а затворен е ГКПП „Капитан Андреево", тъй като е под вода. На пътното платно там водата е около половин метър.
Критично е положението в три общини - Димитровград, Любимец и Симеоновград. Засега няма информация за скъсани язовирни стени, но проливният дъжд, който продължи през цялата нощ, вдига критично нивата на реките и на много места те излязоха от коритата си, като заляха пътища.
Непрекъснато се наблюдава нивото на река Марица.
Още снощи река Мартинка излезе от коритото си и заля пътя Димитровград -Симеоновград в района на село Злато поле, който бе затворен. Участъкът продължава да е под вода.
В Симеоновградско р. Съзлийка е излязла от коритото си и е заляла пътя между селата Свирково, Дряново и Тенево. В с. Калугерово река Мусачевска също е заляла няколко стопански постройки и приземни етажи.
Край Любимец река Белишка заля няколко селскостопански постройки. От кметството не изключват през следващите часове доста пътища в общината да бъдат затворени.
Екипи на гражданска защита и на пожарната следят непрекъснато ситуацията.

Агенция “Фокус”
Микроязовирът в Македонци, област Кърджали, прелива през преливника

От 15.00 часа вчера до 9.00 часа тази са подадени 17 сигнала за произшествия в област Кърджали, съобщиха за Агенция „Фокус” от ОД на МВР-Кърджали. 10 от тези сигнала са за наводнение, има 3 случая на паднали дървета на пътното платно, два пожара и един пожар е причинен от паднала мълния върху комин от къща в Крумовград. Няма пострадали и нанесени щети, коминът е обезопасен. Тази нощ е подаден сигнал за микроязовира в Македонци, който е стигнал нивото си. Той прелива през преливника, а не през стената, което е нормално преливане на микроязовира. Няма информация за бедстващи хора, нанесени материални щети или засегнати населени места.

Агенция “Фокус”
Иво Димов, кмет на Димитровград: В областта има много вода, но към момента няма бедстващи хора

В областта има много вода, но към момента няма бедстващи хора. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на Димитровград Иво Димов. „Язовир до село Ябълково прелива, но там няма потенциална опасност за населението. След спирането на дъжда, мисля че нещата ще се нормализират. Затворен е главен път Чирпан – Симеоновград, в района на селата Брод – Злато поле, там река Мартинка е преляла, излязла е от коритото си и е заляла огромен участък, като съшият участък беше залят преди няколко месеца”, обясни Димов. „Има локални малки наводнения, няма бедстващи към момента и се надявам след спирането на валежите нещата да се нормализират. Надявам се и река Марица да спре да вдига нивото си. Преди време сигнализирахме, че има скъсани защитни диги по течението й, което представлява потенциална опасност от заливане на няколко населени места. Няма опасност за хората и чакаме дъждът да спре”, каза още кметът на Димитровград.
Мариела РУСЕВА

Агенция “Фокус”
Продължава да е затворен за движение ГКПП „Капитан Андреево“, образувала се е около 8-километрова колона от изчакващи товарни автомобили

Продължава да е затворен за движение ГКПП „Капитан Андреево“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Снощи от 23:00 часа, поради повишаване на нивото на река Каламица, в зоната за отговорност на ГПУ-Свиленград, ГКПП „Капитан Андреево“ е наводнен и е преустановено пропускането на влизащи и излизащи превозни средства от и за България. Образувала се е около 8-километрова колона от изчакващи товарни автомобили.
Препоръчва се обходен маршрут през град Харманли – град Елхово – ГКПП „Лесово“.

Агенция “Фокус”
Община Елхово свика Кризисния щаб заради покачването на нивото на река Тунджа

Заседание на кризисния щаб започна в община Елхово, заяви кметът на общината Петър Киров, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Сливен. Нивото на река Тунджа край Елхово вече е почти 3.70 м, при критични 4 метра.
До Ямбол реката също е повишила нивото си и сега вече е 4.36 м, критичните стойности тук са 6 метра. Тенденцията е към повишение на нивото, тъй като и при Ямбол реката непрекъснато се вдига. Сега водният стълб е близо 4.40 м. Продължава и източването на язовирите по горното течение на Тунджа. Частични наводнения има и в някои села на община Тунджа, където дерета и местни реки са излезли от коритата. Жители на близките села се оплакват, че дворовете и мазетата им са под вода. Дъждът в Ямбол и областта продължава вече трето денонощие.
Дора ЯНУЗОВА
 


Сходни връзки

Лед на север, наводнения – на юг | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди