изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:30 EEST
Македония с нов герб - лъв като българския    
По света Правителството на Македония предлага промяна на държавния герб, пише днес македонският вестник ”Дневник”. Решението (на снимката) трябва да замени досегашният герб, който е правен по примера на Съветския съюз. Според правителството на новото решение „е съгласно историческите факти, а отговаря и на народната представа за възрожденското време”. От там още посочиха, че лъвът има за цел да обедини всички общности и граждани в Македония.

Старият македонски герб "съдържа всички елементи на Съветския съюз и комунистическата идеология", по формулировката на македонския кабинет. Македония и Беларус са единствените страни в Европа, които все още използват в държавните си символи елементи от съветската хералдика - слънце, петолъчка, житни класове, свързани с лента с народни мотиви, посочва МИА.

В проектозакона се посочва, че с този герб Македония се връща към историческите символи. Новият дизайн заимства модели от различни исторически документи, сред които "Стематографиите" на Павле Ритер Витезович от 1694 г. и на Христофор Жефарович от 1741 г.

След като проектът за герб стана обществено достояние, мнозина веднага направиха асоциация с българския герб.

Новият герб на Македония, който е предложен от правителството, е различен от българският. Това заявиха хералдисти, предаде македонската телевизия Алфа.

Според тях разликите са в различните цветове на лъвовете и техните основи, има разлика в опашките, както и това, че българският лъв има корона.

Херладистите коментираха още, че става дума за съвсем различни гербове, които имат и различна история.

Очаква се новият герб да бъде предложен за гласуване в парламента.

http://balkani.actualno.com/

 


Сходни връзки

Македония с нов герб - лъв като българския | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди