изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:19 EEST
ПАРАД НА ДОБРУДЖАНСКАТА НОСИЯ    
ОбществоМагията на автентичните носии и красотата на добруджанските танци бяха представени на форум в клуб „Европейски гласове“

Преглед на добруджанската носия се проведе на 11 декември в клуб „Европейски гласове“ в Добрич. Имаше и надиграване между участниците от девет пенсионерски клуба от областния град. В салона на клуба, макар да не е малък, трудно се намери място за всички участници и гости. Организатор на форума бе Радка Маринова – председател на Общинското ръководство на СП-2004 г. Тя откри с кратко слово, като подчерта, че това, което се представя, е дело на нашите предци, които са полагали непосилен труд, но са се постарали да си направят и облекло за празничните дни, когато ще се веселят. Девет участнички представяха носии от различни райони на Добруджа. Те бяха оценявани от компетентно жури, оглавявано от художествения ръководител на ПФА „Добруджа“ Стоян Господинов, народната певица Иванка Русева и хореографът на ансамбъл „Сборенка“ при СОУ „Св. Кл. Охридски“ Светлин Куцаров.
Стоян Господинов приветства участниците, които представиха женски и мъжки костюми. Той отбеляза, че оценяването ще бъде не за красота, а за автентичност. При представянето си участничките разказаха накратко историята на носиите – изтъкани на домашен стан, бродирани на ръка на газена лампа по седенки. Присъстващите бяха впечатлени от красотата, сътворена от уморената работна ръка на добруджанката, която е пресъздала чрез дрехата своя творчески гений.
Докато журито реши за коя носия да отреди първото място, акордеонът засвири и набързо се зави хоро в три кръга. Сърцата на присъстващите пенсионери не издържаха и всички се хванаха да тропнат хоро, защото в такъв момент се забравят и болки, и тревоги.  Клубът на „Европейски гласове“ като голямо майчино сърце прие всички желаещи да се насладят на добруджанския фолклор.
Класирането бе обявено от Стоян Господинов, който поздрави участничките, че са съхранили добре българщината. Той подчерта, че всяка поотделно заслужава първото място, но то все пак е едно и бе определено за клуб „Отец Паисий“ – 82, представен от Вълкана Добрева. За мъжки автентичен костюм първото място бе за същия клуб и Иван Димитров.
В надиграването участниците се представиха с ръченица, танго и валс, след което отново всички се хванаха на общото хоро. От деветте двойки на първо място бяха класирани Кольо Станков и Мария Желева от клуб „Европейски гласове“.
В края на форума присъстващите бяха поздравени от Марин Драгнев – председател на Областното ръководство на Съюза на пенсионерите 2004. Той поздрави за добрата организация Радка Маринова, както и домакините в лицето на председателката на клуб „Европейски гласове“ Иванка Димитрова.
Всички присъстващи бяха единодушни, че в носиите са съхранени духът и умението на нашите предци и ние сме длъжни да ги пазим и ценим, защото те са огромно богатство.

Донка Василева – член на клуб „Европейски гласове“
 


Сходни връзки

ПАРАД НА ДОБРУДЖАНСКАТА НОСИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди