изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 19:46 EEST
МОДЕРЕН ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ОТВОРИ ВРАТИ В СЕЛО КОЛАРЦИ    
НовиниМодерен нов Център за социални услуги отвори врати в тервелското село Коларци. Гости на официалното откриване на новата придобивка бяха кметът на Тервел Живко Георгиев, зам.-областният управител Йордан Йорданов, председателят на Общинския съвет в Тервел Калоян Енчев и др.

Днес ние откриваме един обект, който е финансиран от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/, сподели пред присъстващите Живко Георгиев. Той посочи, че проектът е  реализиран чрез Местната инициативна група Тервел-Крушари и е един от 25-е обекта, финансирани от МИГ. „През 2011 година ние кандидатствахме пред ПРСР със Стратегия за местно развитие на Местната инициативна група, получихме финансиране на стойност 3 милиона лева и от тогава до сега реализираме проекти на територията но общината в различните населени места – разказа кметът. - Реализираме ги благодарение на екипа, който управлява МИГ, на база на това, че добре работи общинска администрация в лицето на зам.-кмета Диана Илиева с управлението на МИГ в лицето на Николай Манев. Надявам се, че в следващия програмен период нашата стратегия отново ще спечели финансиране и ще продължим да реализираме такива проекти”. Живко Георгиев приветства присъстващите с „Добре дошли” и отправи пожелание всеки от тях да присъства поне минимум в годината веднъж на едно откриване на такъв обект. „Защото обектите, които се реализират с МИГ, дават възможност за развитие на дребния бизнес. Ако това е проект на общината, има и такива, които са в частния сектор, които са не по-лошо изпълнени и ще допринесат за по-доброто качество на живот на хората от нашата община”, посочи Живко Георгиев. Благодарност и подкрепа от името на областния управител д-р Маргарита Новоселска изрази заместникът й Йордан Йорданов. „В лицето на областна администрация вие имате надежден и предвидим партньор за следващите проекти, които тепърва предстоят”. Йорданов изрази радостта си, че подобни центрове започват да функционират в областта. „Това е доказателство, че средствата от европейските програми, които усвояваме, отиват по предназначение”, допълни зам.-областният управител. Успех в начинанието пожела и председателят на Общинския съвет на Тервел Калоян Енчев. Прекрасният център, даването на възможност на няколко души да работят и социалната функция, която ще изпълнява, ни изпълва с гордост, каза той. Енчев поднесе подарък от името на ОбС. Благодарност изказа и директорът на детската градина в Коларци Капка Христова.

„Дадохме си сметка, че хората в селата на община Тервел имат нужда от качествени услуги - такива, каквито ползват и жителите на общинския център - домашен патронаж, столово хранене на ученици и деца, ползване на интернет и места за общуване”, каза в началото на презентацията зам.-кметът Диана Илиева. Тя разказа, че след създаване на МИГ община Тервел е кандидатствала с проекти за изграждане на центрове за социални услуги в три села и с няколко проекта за благоустрояване в Тервел и населените места. Диана Илиева посочи стъпките за изграждане на Центъра за социални услуги в село Коларци. Първата стъпка е избор на подходяща сграда. Общинското ръководство са спира на рушащата се сграда на бившия здравен дом на Коларци. Така се постигат две важни неща – създава се полезна за хората от Коларци и околните села база за социални услуги и паралелно с това се спира разрушаването на сградата. Следващата стъпка е избиране на проектантски екип, който прави предложение за проектното решение за преустройството на сградата. Начинанието е съгласувано с Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция за безопасност на храните в Добрич. Следва кандидатстване за финансиране на проекта чрез МИГ и получаване на необходимите средства. Избрани са  строител, строителен надзор и доставчик на оборудването чрез обществени поръчки. Изпълнението на строителството дава своя резултат - една година след кандидатстването вече е изградена красива сграда с кухня и складове в сутерена и на първия етаж, а на втория са обособени кабинети за лекар и стоматолог с чакалня за пациентите и санитарен възел. Намерено е място и за дневен център. Доставено е кухненско оборудване за кухня-майка, както и мебели и обзавеждане за дневния център.

Строителството на Центъра за социални услуги в Коларци е на стойност 126 000 лв. Диана Илиева отбеляза, че за лекарските кабинети е осигурено финансиране чрез публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите“ в размер на 16 200 лв. 36 000 лв. са усвоени за кухненско оборудване и обзавеждане на кухня-майка и дневен център. Общината осигурява още 3 000 лв. за ремонт на оградата и почистване на двора на новия център. Също общината закупува  нов автомобил за разнос на храна чрез друг свой проект по ПРСР.

Диана Илиева сподели какви ще са ползите от новооткрития Център за социални услуги. 80 деца от училището в Коларци ще получават всеки учебен ден безплатен за тях топъл обяд, приготвен в кухнята на центъра. Те са от пет села  - Коларци, Сърнец, Балик и Ангеларий. Средствата за храна се осигуряват от училищния бюджет, а всички режийни разноски по приготвянето на обедите се поемат от общинския бюджет. Други 15 деца - от детската градина в Коларци, ще получават ежедневно храна за три хранения. Топъл обяд всеки ден ще получават 50 възрастни, самотноживеещи или хора с увреждания. Други придобивки за хората от Коларци и съседните села са, че личният лекар и стоматологът ще приемат пациентите си в нови и удобни кабинети, желаещите да общуват и да ползват интернет ще могат да правят това в дневния център. 6 души ще получат възможност да имат постоянна заетост и доходи.

В момента такива центрове за социални услуги се изграждат в още две села на община Тервел -  В Нова Камена и Поп Груево. Финансирането е отново чрез общински проекти в Местната инициативна група. НДТ

 

 


Сходни връзки

МОДЕРЕН ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ОТВОРИ ВРАТИ В СЕЛО КОЛАРЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди