изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:12 EEST
Честит имен ден на Евгени и Евгения!    
Празници На този светъл празник почитаме и паметта на Св. преподобномъченица Евгения.

На 24 декември по традиция посрещаме един от най-големите християнски празници за годината – Бъдни вечер. Днес е последният ден от 40-дневните пости. На празничната трапеза се слагат постни ястия като боб, сарми, ошав, постна пита с пара, плодове, мед, ядки и други.

Техният брой трябва да бъде нечетен – 7, 9 или 11. Задължително домът и трапезата се прекадяват за здраве, а най-възрастният член на семейството разчупва празничната пита. На този, на който се падне парата, годината ще бъде изпълнена с благоденствие.

След вечеря масата не се вдига, за да могат душите на всички починали роднини да слязат и да си вземат от нея.

На този светъл празник почитаме и паметта на Св. преподобномъченица Евгения.

Евгения била римлянка и произхождала от знатен род. Отличавала се с красота и интелект. Нейните родители мечтаели да я омъжат за богат човек, но девойката нямала такива намерения. Веднъж след като й попаднало четиво за Христовата вяра, тя се отказала от богатствата и езичеството и решила да се присъедини към християнското общество и дори била покръстена.

Облякла мъжки одежди, за да не бъде разпозната и напуснала дома си. Бог дарил девойката с чудотворство, така че със силата на молитвата да може да изцерява болните и страдащите. Един ден тя изцерила знатна жена на име Мелантия.

Мелантия предложила богатства и плътски удоволствия, но Евгения ги отказала. Тогава Мелантия решила да наклевети Евгения, че се е опитала да я прелъсти. Девойката била изправена на съд пред собствения си баща, който бил управител на Александрия и целия Египет.

Той разпознал дъщеря си и отменил наказанието. Голяма радост настанала, че отново открил детето си. Родителите на Евгения също приели Христовата вяра, но баща й бил обезглавен. Тогава семейството поело към Рим.

Братята на Евгения постъпили на държавна служба, а тя и майка й проповядвали Христовата вяра. Веднъж към тях се присъединила знатна девойка на име Васила, която също се отказала от езичеството.

Управниците заловили двете жени, подложили ги на страшни мъчения, а след това ги обезглавили.

Днес имен ден празнуват Евгени, Евгения, Женя, Бистра.

Честито на имениците! Желаем ви весели и честити празници!
http://www.az-jenata.bg
 


Сходни връзки

Честит имен ден на Евгени и Евгения! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди