изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 08:09 EEST
ПРИЮТ СПАСИ ХРИСТОС ОТ ДОБРИЧ    
КоледаСедем мъже ще посрещнат празниците в центъра за временно настаняване на Фондация „Ръка за помощ“

Къщата по ул. „Шипка“ е приютила седмината бездомници, които вече са украсили не само елхата, но и своя временен дом. Най-отдавна – повече от година, в приюта е 60-годишният Христо или Христос Никос Атанасиадис. Както НДТ вече писа, с попадането си във временния приют той беше спасен от ослепяване. Христос е роден в Полша през 1954 г., но е с гръцко потекло. Повратен момент в живота му е смъртта на неговата съпруга през 2003 г. Той останал сам, а синовете на жена му го изгонили от семейния апартамент. По същото време фалира и Обувен завод „Добрич”, в който мъжът работил 20 години.
Така Христос се озовал на улицата – без работа, без заплата, без покрив, без близки. Развил диабет, който засегнал очите и краката му.
Когато през есента на 2013 г. приятелят му, който му помагал, трябвало да замине на чужбина, потърсил съдействие от социалните служби, които настанили Христос в единствения в Добрич приют за мъже бездомници. Екипът на временния център, който се ръководи от Александър Иванов, съдействал, за да се придвижат документите за ТЕЛК и мъжът получил 100 процента инвалидност. Това дало възможност да постъпил в болница. Била му направена операция на дясното око. Сега му е нужна операция на другото око, с което не вижда. Подготвени са документите му и се очаква в най-скоро време – вероятно след празниците, Христос да бъде настанен в дома за стари хора в с. Полк. Савово.
Наскоро в приюта е настанен 58-годишният Светослав, който от осем години скита. Последно е живял в горичката зад болницата. Имал е два дюшека – лягал върху единия, а с другия се завивал, отгоре се покривал с найлон. Мъжът има коксартроза на единия крак. След като се развел със съпругата си, дошъл  да живее в Добрич. Когато се разболял, останал без работа. Преди това работел основно в животновъдството. Когато постъпил в приюта, нямал дори лична карта. Станало ясно, че е без документи вече 14 години. Те вече са уредени и се очаква в началото на 2015 г. да получи новата си лична карта. Другият мъж в приюта е 68-годишният Стоян. В продължение на 14 години той живял във фургон по ул. „Вида Димитрова“. По време на наводнението на 19 срещу 20 юни съседи го спасили, бил почти удавен. От общината разпоредили фургонът да бъде преместен, тъй като създавал тапа. Тогава Стоян бил настанен в приюта. Не получава пенсия, но си е загубил и трудовата книжка. Спомня си къде е работил, но не и точно по кое време. Сега от екипа на приюта правят възможното, за да осигурят документи и мъжът да може да получава пенсия, но все още издирват  данни за осем години от трудовия му стаж.
Подслон приютът дава и на Радослав, който от 5 години е на улицата. Живял е по горички и подлези в града. Разказвал, че веднъж, когато било люта зима, живеел под една тераса, но през нощта навалял толкова много сняг, че не можел да се измъкне изпод терасата. Когато дойде при нас, продължаваше да носи храна от кофите за смет, макар че има достатъчно осигурена храна, споделя Александър Иванов.  Радослав е на 57 години и има много заболявания, очаква се да излезе решение от ТЕЛК, защото се налага и спешна операция, тъй като има злокачествено образувание. Междувременно обаче той започнал работа.
За празничната трапеза на Коледа и Нова година ще има подобаващо меню, за което основно ще се погрижи Александър Иванов. На масата на Коледа, разбира се, ще има и постни ястия, но, предвид предпочитанията на мъжете, ще се заложи на месните ястия. На ул. „Шипка“ 5 „а“ вече празнично е украсена не само коледната елха, но и цялата къща, дала покрив над главите на седмината бездомници. НДТ
 


Сходни връзки

ПРИЮТ СПАСИ ХРИСТОС ОТ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди