изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:58 EEST
НА ЙОРДАНОВДЕН НАРИЧАТ ЗА ЗДРАВЕ    
ОбществоСтудът, силният вятър и мразовитото море не стреснаха смелчаците, скачали за кръста в морето

Йордановден, или познат още като Богоявление, за поред път бе тържествено отбелязан в Балчик. Сутринта бе отслужена света литургия, след което свещеници и членове на църковните настоятелства в Белия град с литийно шествие минаха по улиците на Балчик до "Рибарския площад", където по традиция пред Боцманата се провежда ритуалът по хвърлянето на кръста в морето. Да наблюдават смелчаците на пристана се бе събрало множество от стотици балчиклии и гости на града. Докато свещениците благославяха множеството, желаещите да скачат се подготвяха. Общо 21 мъже, независимо от ледения вятър и температура на въздуха от минус 2 градуса, а на морската вода едва 4.5 градуса, скочиха в морето от кея в Балчик, за да спасят кръста. Мъжете "подгряха" вътрешно с червено вино, а някои се намазаха с мас. Настъпи и моментът на хвърлянето на кръста и смелчаците скочиха във водата, а от брега всеки бе подкрепян от свои поддръжници. Пръв за втора по ред година до него достигна студентът от НСА Здравко Димитров. Младежът сподели, че миналата година си е пожелал здраве и е било така, а за настоящата освен здраве той си пожела и късмет. Димитров бе благословен от свещениците, а кметът на Балчик награди победителя с премия от 200 лв. Всички останали получиха премия в размер на по 50 лв. За поредна година сред смелчаците, скочили в морето в Балчик бе и 55-годишният Ангел Ангелов. Най-млад сред участниците в надпреварата бе 16-годишният ученик от СОУ "Хр. Ботев" Живко Тодоров. Пред медиите тийнейджърът заяви, че вече всяка година ще скача и го прави за здраве. На въпрос не му ли е студено, младежът заяви, че е спортист, тренира лека атлетика и девизът на клуба му е "Само силните оцеляват".

ИВАН ЙОРДАНОВ Е ПОБЕДИТЕЛ В КАВАРНА

25-годишен каварненец, който днес е именник - Иван Йорданов, пръв стигна от шестимата плувци, скочили в януарските води на морето, за да спасят кръста на Богоявление. По традиция сутринта в храма в морския град бе отслужена тържествена литургия, след което жителите на града се събраха на Втора буна, където иконом Василий хвърли кръста в морето. На излизане победителят в надпреварата бе благословен от свещеника. Той сподели, че е горд от успеха и си пожела здраве през цялата година, защото вярва, че скачането в ледените води го пази от болести. Момчето скача за кръста от 2012 г., а го спасява за втора. Освен благословия Иван получи награда от кмета Цонко Цонев - премия в размер на 300 лева и рекламни материали на общината. Традицията бе спазена и в залива Болата, край село Българево, където светият кръст беше хванат от Живко Илиев.

28-ГОДИШЕН БИВШ СПАСИТЕЛ ИЗВАДИ КРЪСТА В АЛБЕНА

28-годишният Тодор Железов от Добрич пръв стигна до Богоявленския кръст във ваканционното селище Албена. За шеста поредна година йеромонах Филип Кирилов от храма в село Оброчище хвърли кръста от пост номер 1 в курорта, като преди това отправи молитва за здраве и благополучие. Десетима смелчаци се хвърлиха в морето в битка за божия символ. Пръв обаче до него стигна Тодор Железов, който за четвърта поредна година става победител. В момента Железов работи като държавен служител, а между 2003-а и 2007 година е работил като спасител на същия плаж в Албена. "За мен е важно да се спазват традициите, затова всяка година ще съм тук, за да се боря за кръста", заяви Тодор Железов след победата.

С ОСВЕЩАВАНЕ НА БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА ОТБЕЛЯЗАХА БОГОЯВЛЕНИЕ

Пожарникар и полицай извадиха кръста в Шабленско
С ритуал по освещаване на бойните знамена във военното поделение в Шабла бе отбелязан вчерашният празник Богоявление. Свещеник отслужи молебен за здравето на българското воинство в базата. Традиционно Богоявленският кръст бе хвърлен в морето край къмпинг „Добруджа“. Той бе изваден от 40-годишния пожарникар Йордан Йорданов, който бе именник вчера.
От морето край село Крапец, където също се състоя ритуал, Богоявленският кръст бе изваден от 26-годишния полицай Йовчо Иванов.  НДТ
 


Сходни връзки

НА ЙОРДАНОВДЕН НАРИЧАТ ЗА ЗДРАВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди