изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:28 EEST
СЕЛЕКЦИОНЕР: НИСКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ НЕ СА ОПАСНИ ЗА ПШЕНИЧНИТЕ ПОСЕВИ    
ЗемеделиеНиските температури в Добруджа през последните дни не са стресови за пшеничните посеви, заяви селекционерът по пшеницата проф. Николай Ценов. Той обясни, че голямата част от младите пшеници са в покой още от декември. В момента те са във фаза братене, която е най-подходяща за презимуване на посевите.

Температури до минус 15 градуса не са тревожни за посевите. Още повече, че те не са за продължителен период. Притеснения може да има, ако живакът остане под минус 10 градуса за няколко денонощия.
Според проф. Ценов, пшениците в голямата си част са в нормално състояние – имаше достатъчно есенна влага, посевите поникнаха навреме.
Малка част от посевите, под 5 % от всички площи, които са засети по-късно не са поникнали или са на кълн, но и за тях няма опасност поради студа. Проблем ще има само за посевите, които са под вода, там, където след дъждовете през миналата година водата не можа да се поеме от почвата. НДТ
 


Сходни връзки

СЕЛЕКЦИОНЕР: НИСКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ НЕ СА ОПАСНИ ЗА ПШЕНИЧНИТЕ ПОСЕВИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди