изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:55 EEST
Френската полиция издирва съучастница на атентаторите в Париж (ОБЗОР)    
По света Полицията във Франция издирва съучастници на атентаторите, които убиха 17 души при няколко терористични атаки във френската столица. Една от ключовите фигури е Хаят Бумеден, приятелка на Амеди Кулибали, който загина в петък, когато силите за сигурност щурмуваха еврейски магазин в източната част на Париж, където ужасени купувачи бяха взети за заложници.

Въоръженият нападател уби четирима заложници по време на заложническата драма и призова своите съмишленици да извършат още атаки.
Известно е, че Хаят Бумеден е била с Кулибали, когато в четвъртък е застрелял полицайка във френската столица. Партньорката на атентатора е описана като „въоръжена и опасна”.
По-рано президентът Франсоа Оланд предупреди, че краят на заплахите за Франция не е дошъл, а ислямистка групировка отправи смразяващи предупреждения за нови атаки.
Президентът проведе извънредно заседание с ключови министри рано тази сутрин часове след драматичната развръзка на двете обсади, които завършиха и със смъртта на двамата братя, които в сряда убиха 12 души в редакцията на сатиричното списание „Шарли ебдо”.
Главният прокурор на Франция Франсоа Молен заяви, че разследването на властите цели да установи кои са били всички съучастници, как са финансирани тези криминални деяния и дали извършителите са получавали инструкции от чужбина, които да са им помогнали за организирането на атентатите.
По информация на министър-председателя на Франция Манюел Валс, около хиляда и четиристотин френски граждани може да имат връзки с радикални джихадистки организации. „Никога не сме проявявали небрежност. Проверявали сме и най-малката следа. Но става въпрос за стотици души, чиято подготовка се провежда в Сирия, Ирак, Афганистан и Йемен”, каза Валс.
На фона на опасенията за разпространение на насилието, САЩ предупредиха за терористична заплаха по цял свят, след атаките срещу списание „Шарли Ебдо” и еврейски магазин в Париж. „Скорошните терористични атаки, независимо дали от свързани с терористични организации, имитатори или отделни извършители са напомняне, че гражданите на САЩ трябва да запазят високо ниво на бдителност и да направят нужното да повишат своята безопасност”, съобщават от Държавния департамент.
В същото време, член на подразделение на терористичната организация „Ал Кайда”, действащ на територията на Йемен потвърди, че групировката е ръководила атаката над редакцията на френското сатирично списание „Шарли Ебдо”. Властите в Йемен са започнали разследване за възможното участие на терористичната организация „Ал Кайда на Арабския полуостров” (АКАП) в нападението.
Междувременно, зачестяват въпросите за това как Кулибали и братята Шериф и Саид Куаши са се изплъзнали от полезрението на силите за сигурност, след като стана ясно, че тримата са познати на разузнавателните служби. Според анализатори, кървавите атаки от последните дни във Франция показват ограниченията на разузнавателните и антитерористични служби, които често разполагат предварително с информация за извършителите, но успяват да съберат всички улики едва след като се е случило кръвопролитие. От атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ насам сътрудници на американските и европейските разузнавателни служби посочват като ключов проблема с обработването на огромните бази данни. „Когато нещо се обърка, едно от първите неща, които се правят, е да се проверят базите данни”, каза генералът в оставка Майкъл Хейдън, бивш директор на ЦРУ и американската Агенция за национална сигурност. „Винаги има нещо. Това е неизбежно”, каза той. Брус Рийдъл, бивш топ анализатор в ЦРУ, допълни: „Проблемът на френското разузнаване и силите за сигурност е, че има толкова много френски граждани, пътували до Сирия и Ирак или другаде, за да се присъединят към джихада, и след това прибирали се в родината. Не е възможно всички те да бъдат следени 24 часа в денонощието”, каза Рийдъл и добави: „Ако не са нарушени никакви закони, службите за разузнаване в демократичния свят не могат да арестуват или да следят някого, само защото е фанатик джихадист”.  http://www.focus-news.net

Четирима заложници са убити при щурма на супермаркета
Шестимата заложници от магазина в Париж са спасени
Полицаи са убили братята-терористи, заложникът освободен
Евронюз: Братята Куаши са мъртви, заложницата е жива
ЕКСПЛОЗИИ В ЕВРЕЙСКОТО МАГАЗИНЧЕ
ЗАПОЧНА НОВ ЕТАП ОТ ОБЕЗВРЕЖДАНЕТО НА ТЕРОРИСТИТЕ КУАШИ ВЪВ ФРАНЦИЯ
Започнаха да пускат заложници от еврейското магазинче в Париж?
Най-малко двама мъртви в еврейското магазинче в Париж
Париж е бойно поле: Въоръжен взе заложник в еврейски магазин! (ВИДЕО)
Печатар се ръкувал с единия от братята Куаши
Килърите Куаши се укриват в сграда заедно със заложниците! О Б Н О В Я ВА С Е (НА ЖИВО)
Заложници, убити и ранени при опит за залавянето на парижките атентатори

Джихадисти за Франция: Убийте ги, плюйте на лицата им и ги прегазете с колите си! (ВИДЕО)
RTL: Стрелба в предградие на Париж!
Идентифицираха терористите от Париж!
Касапницата в "Шарли Ебдо" се разиграла на планьорка (ВИДЕО)

 


Сходни връзки

Френската полиция издирва съучастница на атентаторите в Париж (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди