изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:43 EEST
Джон Кери: Ще изпратим енергиен експерт, който ще помогне да се разработи план за енергийното бъдеще на България (ОБЗОР)    
НовиниСофия. Америка е ангажирана за постигането на силна и суверенна България. Това каза държавният секретар на САЩ Джон Кери, по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов. Той посочи, че като съюзници в НАТО, САЩ и България застават рамо до рамо вече повече от десетилетие. Кери заяви, че с премиера Бойко Борисов са обсъдили практически въпроси, свързани с енергийните въпроси. По думите му, в България е важно да се постигне диверсификация. Кери заяви, че САЩ се ангажира да подкрепи България в този процес.

Той уточни обаче, че България също трябва да засили усилията си във върховенството на закона и да пресекат процесите на корупция. Държавният секретар на САЩ заяви, че в България, не става дума само за укрепване на демокрация, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции. Той уточни, че САЩ напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система. Кери посочи, че има много големи възможности за инвестиране и заедно с премиера Бойко Борисов са обсъдили значението на енергийна диверсификация. Според него никоя страна не трябва да бъде зависима от друга страна за енергийните доставки. Кери заяви, че САЩ са дълбоко ангажирани да се привлекат инвестициите и да създадат план за енергийното бъдеще за България. Той посочи, че ще изпратят експерт, който ще помогне да се разработи план за енергийното бъдеще на България и който ще трябва да се включи в самите дискусии относно това как точно да се разработи план. Кери подчерта, че ключ към привличането на инвестиции е прозрачното управление,решаването на проблема с корупцията, върховенство на закона. Според него, колкото по-бързо се преодолеят тези проблеми, толкова по-бързо ще се привлекат инвестиции. Той допълни, че се радваме се, че ще може да работи с България рамо до рамо. Кери заяви, че знае, че хората се притесняват за това какво ще стане след спирането на „Южен поток” и затова САЩ ще помогне на страната да преодолее тази криза.
Джон Кери каза още, че САЩ подкрепя безвизовия режим за българи. По думите му, това може да укрепи връзките между двете страни. Според него безвизовият режим ще стимулира инвестициите между двете страни. Държавният секретар на САЩ посочи, че 15,2% са отказаните американски визи за българи, а за да отпадне визовият режим, този отказ трябва да е 3%.
Кери подчерта, че светът е изключително решен да се бори с организации като ИДИЛ и "Боко Харам". Той посочи, че има няколко американски граждани, които са заложници в различни места и е разговарял по този въпрос с иранския външен министър Мохамед Зариф. „САЩ никога не спират усилията си, за да помогнат на тези заложници. Работим и гарантирам, че го правим в много големи усилия", заяви Кери Той допълни, че "Боко Харам" представляват изключително сериозна заплаха. Според него те са едни от най-ужасните и застрашителни групировки, които съществуват на планетата.
Министър-председателят на Република България Бойко Борисов заяви, че на срещата с Джон Кери са били обсъдени въпроси, свързани с регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и деверсификация и върховенството на закона. Борисов коментира, че има мораториум за проучването на шистовия газ до момента, в който се намери технология, която 100% да гарантира чистотата на технологията, тъй като тези находища, за които се говори, са в най-плодородната част на България. Бойко Борисов и Джон Кери са обсъдили още проекта за строеж на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" като Борисов припомни, че има създадена работна група, която анализира проекта, а Кери обясни в отговор на въпрос, че една от възможностите за финансиране на евентуалния бъдещ реактор е американската "Ексимбанк". Борисов също заяви, че е поискал от "Уестингхаус" да инвестира у нас, а с помощта на "Ексимбанк" да бъде намерена финансово-икономическа схема, която да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция за сметка на дълга“. Борисов посочи, че интерконекторът с Гърция трябва да бъде изграден с европейски пари, което беше поето като ангажимент от ЕК. „Освен това, запознах партньорите с нашата идея за газовия хъб на българо-турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция се осъществи”, каза още министър-председателят.
Люба АЛЕКСИЕВА
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Джон Кери: Ще изпратим енергиен експерт, който ще помогне да се разработи план за енергийното бъдеще на България (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди