изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:03 EEST
Цветан Василев открадна БТК за втори път    
НовиниАктивите на телекома са оценени от самия него на 650 милиона евро и вече са собственост на люксембургска офшорка

Схемата за кражбата втори път на БТК се базира на крайна цел - прекъсване на връзката между парите от трезора, дадени като кредити и активите. Това пише „Телеграф” в свое разследване на далаверите около КТБ, с които кръгът на приближени на Цветан Василев хора на важни позиции се опитва да прибере значителна част от собствеността на банката с отнет лиценз.Както е известно, през юли 2014 г. - малко след като БНБ поставя КТБ под спецнадзор, кръгът около банкера сменя собствеността на една от люксембургските офшорки, държащи най-големия дял от телекома. Сделката е изключително важна, защото структурата на собствеността на БТК е устроена така, че между телекома и реалните му собственици стоят цяла верига регистрирани в херцогството компании.

Офшорките са общо 4 и са на принципа на матрьошката – по-горната държи 100% от дяловете в по-долната. Последна във веригата е V Telecom Investment General Partner S.A. 43% от нея се държат от „Бромак телеком инвест”, 33% от Кръшър инвестмънт лимитид и 24% от облигационерите/кредитори на БТК.

Именно чрез „Бромак телеком инвест” Цветан Василев придоби през 2012 г. основния пакет дялове в БТК, като сделката беше финансирана с кредит от КТБ. Дружеството е собственост на фирмата, негова еднолична собственост - ”Бромак” и друго свързано тогава с него дружество - „Технотел инвест”, 95% от което се държат от ТЦ-ИМЕ.

През юли миналата година обаче „Бромак телеком инвест” продава своите дялове във V Telecom Investment General Partner S.A. на друга люксембургска офшорка – SHCO 79 S.a.r.l. Продажбата в случая е проформа, защото е реализирана на номинална стойност на акциите – т.е. новата фирма дава не повече от 18 000 евро, а председателят на управителния съвет на БТК Златозар Сурлеков призна в интервю за българска медия, че зад SHCO 79 S.a.r.l. отново стои кръгът около Цветан Василев. „В случая говорим за сделка, при която реалният краен собственик не се променя”, заяви тогава той.

Благодарение на врътката обаче се прекъсва връзката между БТК и „Бромак телеком инвест” и съответно акционерите в него „Технотел инвест” и ТЦ-ИМЕ, на които КТБ е предоставило кредита за придобиването на телекома. Или иначе казано – заемът от 370 млн. лева остава да виси, но активите вече ги няма, защото при отпускането на кредита залог върху тях така и не е направен, а вече се водят към друго дружество, несвързано с „Бромак телеком инвест”.

Така се ощетяват трезорът и съответно Фондът за гарантиране на влоговете, който в момента е негов основен кредитор. Опит това да бъде поправено е направен през ноември 2014 г., когато изпълнителният директор на ТЦ-ИМЕ Теодора Танева прави залог на акциите на дружеството в „Технотел инвест” в полза на КТБ.

Тази стъпка обаче не може да поправи щетите, нанесени от прехвърлянето на дяловете през юли. Именно затова Танева сигнализира Комисията за защита на конкуренцията за сделката с люксембургската офшорка с мотива, че ТЦ-ИМЕ не е било предварително уведомено за прехвърлянето на дяловете. В сряда регулаторният орган обяви, че стартира проверка и ако сделката бъде потвърдена и бъдат установени нарушения на законите на страната, може да се стигне до налагането на глоба, а също и до „връщане на старото положение и предишното акционерно участие”.

Самата схема обаче нямаше да е факт, ако в ръководството на БТК не продължава да се подвизава един от най-доверените хора на Цветан Василев – въпросният Златозар Сурлеков. Освен шеф на УС на телекома, до поставянето на КТБ под спецнадзор той е и член на надзора на трезора, а през годините придобива славата на „златното момче” на Василев.

Заради основната роля, играна от Сурлеков в схемите му, Василев всячески парира в продължение вече на месеци опитите за отстраняване на пионката му от ръководството на БТК. В средата на декември 2014 г. другият акционер в телекома ¬ „Кръшър инвестмънт лимитид”, свика събрание на Надзорния съвет на дружеството, на което беше решено Сурлеков да бъде освободен като председател и член на УС заради лошото управление на компанията. Решението обаче и до ден днешен не е вписано в Търговския регистър.   http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Цветан Василев открадна БТК за втори път | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.44 секунди