изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:02 EEST
Парламентът празен, но 168 депутати вземат по 135 лв. надница    
Парламент Премиерът Бойко Борисов изненада депутатите в парламента и ги скастри, че не са отишли на работа. Очакваше се министър-председателят да дойде около 11 ч в пленарната зала, за да вземе участие в парламентарния контрол, но той се появи близо 40 минути по-рано.

"На блицконтрола в сряда залата беше по-пълна. Днес е петък, явно доста от вас са уморени", не пропусна да отбележи Борисов от парламентарната трибуна. В сряда бе първият работен ден на парламента след 25 дни зимна ваканция.

Въпреки че беше минал малко повече от час от началото на работния ден, в залата имаше около 20 депутати. Кулоарите и кафенето обаче изглеждаха по друг начин.

Проверка на "Труд" показа, че в 9 ч сутринта за работа са се регистрирали 168 народни избраници. Те ще получат дневната си надница, която стартира от около 135 лв. (основната депутатска заплата е 2700 лв., б.а.) дори и да са си тръгнали малко след това. Причината е, че за първи път в историята на 43-тия парламент през целия пленарен ден се провеждаше парламентарен контрол, а новият правилник позволява той да тече

без наличие на кворум от 121 души

В други дни може да бъде поискана проверка на кворума, по време на която да се установи има ли избраници, които са си тръгнали по-рано от работа. В такъв случай дневната им надница не се изплаща.

Опозицията от БСП обаче не остана длъжна на Борисов и му отвърна с "похвала". Бившият външен министър Кристиан Вигенин, който в настоящата си роля на депутат бе задал въпрос на премиера за отношенията ни с Македония, го поздрави, че тази седмица два пъти е дошъл в Народното събрание. Вигенин припомни на Борисов, че през първия си мандат много рядко е присъствал на контрол в парламента. Тогава левицата критикуваше Борисов, че не се появявал дори да си защити бюджета за следващата година, а оставял това на Симеон Дянков.
Вместо да отвърне, премиерът влезе в ролята на джентълмен. Той се обърна към опозицията и каза: "Позволете ми и аз да бъда такъв джентълмен като г-н Цветанов и да пожелая на г-жа Корнелия Нинова да ни е жива и здрава, все така умна и красива." Вчера червената депутатка имаше рожден ден, а шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов й връчи красив букет.

Докато разискаваха въпроса с Македония, Борисов и Вигенин отново влязоха в режим на забележки. Премиерът обясни подробно какво се прави по проектите за нови гранично-пропускателни пунктове на границата ни със западната ни съседка, а червеният депутат му обърна внимание, че отговорът му бил като на регионален министър, а той искал да чуе принципна позиция. И Борисов я обясни - България ще продължи да отстоява необходимостта за подписване на договор за добросъседство и сътрудничество с Македония, както и да я подкрепя по пътя към евроинтеграцията.

Парламентарният контрол не се размина и без гафове. От бързане икономическият министър Божидар Лукарски (СДС) се обърна няколко пъти към ръководството на парламента с "Г-жо председател", а заседанието се водеше от Димитър Главчев (ГЕРБ).
Транспортният министър Ивайло Московски (ГЕРБ), към когото имаше немалко въпроси, пък обърка листовете, от които четеше предварително подготвените справки. Макар че шефката на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) веднага се опита да замаже гафа с аргумента, че този петък парламентарният контрол бил много натоварен и


реално трябвало да продължи 15 часа


депутатът Георги Кадиев (БСП) не пропусна да го засече, че не е добре подготвен. Социалистът, който го разпитваше по горещата за седмицата тема за БДЖ, поиска Московски да му отговори в чисто човешки план - смята ли жп транспорта у нас за достатъчно сигурен, за да пусне семейството си да пътува с влак? Поводът бяха няколко случая от края на миналата година, при които влакови композиции са се движили една срещу друга и не се били блъснали по чудо.

"Веднага ви казвам - родителите ми бяха на гости за Коледа и Нова година и дойдоха с влак от провинцията до София", отвърна Московски.

Докато траеше парламентарният контрол, БСП излезе с декларция, в която призова Бойко Борисов да поеме координацията на институциите, отговорни за миграционния поток, в т.ч. и за бежанците. В момента с това се занимава силовият вицепремиер Меглена Кунева.

"Кунева е напълно неподготвена за събитията", обяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов и препоръча тя да се занимае с намирането на повече пари от Европа за България по проблема с бежанците. Според БСП кабинетът "Борисов 2" не бил подготвен за проблема, тъй като, докато Пламен Орешарски работел за разрешаването му, от ГЕРБ му викали "Оставка".

"Упрекнахте ни, че поискахме да няма обществена поръчка за изграждането на ограда по турската граница, а Борисов поиска точно същото", обяви Мерджанов. По време на блицконтрола в сряда премиерът посъветва Патриотичния фронт да внесе законови промени, с помощта на които оградата да бъде построена без конкурс, за да не се губи време. Тези поправки вече са депозирани в деловодството на парламента.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Парламентът празен, но 168 депутати вземат по 135 лв. надница | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди