изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-11-29 @ 13:13 EET
Релето проговори: Полицаи отвличали и пазели жертвите на „Наглите”!    
ИнтервютаПрокурорският свидетел ряза пръсти и отвлича, но отърва решетките
30 април 2014 г. Прокопи Прокопиев - Поли (вляво) в Централния софийски затвор. Снимка: Иван ГРИГОРОВ

Срещаме се с Даниел Димитров-Релето в Софийския затвор, където излежава 18-годишна присъда за отвличания и участие в престъпна група, добила известност като “Наглите”. Бандата действа от април 2007 до декември 2009 година, когато са заловени след показанията на един от своите - Валентин Михайлов-Ихтиманския и авера му Найден Недев. Михайлов е взел дейно участие в почти всички отвличания и зверства, извършвани върху похитените, но заради показанията, които дава, се измъква от ударите на закона. Пред Темида за общо 11 отвличания са изправени деветима от задържаните тогава повече от 20 души. На подсъдимата скамейка застанаха Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Поли Културиста, Даниел Димитров-Релето, Кирил Кирилов-Шкафа или Монтанския, Павел Петков-Прасето, Любомир Димитров-Гребеца, Цветозар Славчев-Църо, братята Радослав и Митко Лебешковски. Осъдени за отвличания обаче са само Йожи, Поли, Релето и Гребеца. Двама от “Наглите” – Монтанския и Иван Пайнавелов – Сапата са убити.

Още в началото на разговора ни с Релето, той държи да уточни, че от самото начало на процеса срещу “Наглите” той не се признава за виновен. “Въпреки че трета, последна съдебна инстанция, казва, че съм виновен, мое право е да отричам”, отсича Даниел Димитров. Ето и неговата „пледоария”, единствено пред „ШОУ”.


- Въпреки че отричате, вие сте осъден като част от групата “Наглите”. За колко отвличания ви признаха за виновен?

- Осъден съм, тъй като според съда аз съм управлявал автомобилите, с които са отвличани хората. Признат съм за виновен за 6 отвличания и един опит, а за 4 съм оправдан – за отвличанията на Васил Маникатов, Георги Георгиев, Румен Гунински и Борислав Атанасов. За Маникатов и за Георгиев бях осъден на първа инстанция, но на втора и ВКС ме оправдаха.

- Доста време “Наглите” бяхте, или бяха, тъй като се изключвате от групата...

- Да, спор няма. Цялата работа тръгва от един човек. Той отива в полицията и казва, че този и този отвличат хора.

- Тоест, един-единствен човек успява да издъни група, която отвлича в продължение на доста време?

- Да. Имайте предвид, че мен когато ме задържаха, полицията не знаеше къде живея. Това, че казват от полицията, че дълго време са ни следили, разследвали, няма как да е истина, тъй като мен ме попитаха: “Къде живееш, за да направим обиск у вас?”.

- Кой е човекът, който издъни “Наглите”?
- Според документите е Валентин Михайлов-Ихтиманския. За когото има най-много доказателства, че участва в групата. Ето, вие прочетете това изречение от показанията му: “Правих отвличанията за пари, над нас не е имало никой”. После идва и следното: “Хванахме го и го качихме във вана”.

- За кого говори?
- За Чакъра (първата жертва на “Наглите” – Мехмед Чакър, отвлечен на 12 април 2007 г.). После за Краус продължава: “Аз и еди кой си го качихме на задната седалка”. От показанията му става ясно, че той присъства и на отвличането, и на охраната на лицата. Валентин заявява още, че на въпросите за това кой е поставил упойката и кой е отрязал пръста ще се възползва от правото си като свидетел да не отговаря, за да не се уличи в извършването на престъпление. Тук става въпрос за пръста на Михаил Краус. Това означава само едно - аз го разбирам, че той го е отрязал, не знам вие как го разбирате. Навсякъде казва, че е взел пари.

- Колко е получил Валентин Михайлов за отвличането на Краус например?
- 50 хиляди евро. Тук се оказва, че този разпит, който аз цитирам, е проведен на 11 юли 2011-а, което е 1 година след първия му разпит. Оказва се, че година и половина той е прикривал друг участник в групата, който той е извикал.

- Кой е той?
- Другият защитен свидетел - Найден. Валентин разказва, че на първия разпит не е споменал, че Найден е пазил Краус, тъй като не е искал да го уличава в престъпление. А колко още хора прикрива, също няма как да се разбере...

- Защо не е искал да го предаде? Чета тук, че е бил прекарал инфаркт...
- Да. Бил е болен, но това няма значение – той е извършил престъпление.

Ето тук отново се връщам на показанията на Валентин Михайлов, който разказва

как е отвлечен и Джорджио Марков

“Аз минах отзад на нашия джип и качихме момчето. Пазехме го тримата на смени”, разказва той пред съдия. От това виждаме, че Ихтиманския участва отново. Михайлов разказва, че е взел къща под наем, на негово име и с неговия подпис. По време на разпита му се предявява договорът за наем и той казва: “Това е наемният договор, който съм подписал, като наема плащах аз”. Значи, Валентин Михайлов е наел къща на негово име, в която къща според прокуратурата, а и съда е признал, че са държани две от отвлечените лица. Къщата е на Камбаните. За отвличането на Доктора, както Михайлов нарича Велислав Величков, той разказва как е счупил собственоръчно страничния прозорец и е придърпал лостчето, за да отвори вратата. “През това време държах Доктора за яката, защото той се опитваше да побегне”, разказва Михайлов пред разследващите. Тук Найден пак е пазил отвлеченото лице, но той пак го е прикрил...

Няма какво да продължавам да чета показанията му, искам само да кажа, че това лице не може да е свидетел!

- Защо Михайлов решава да свидетелства, за да ви уличи? Бил е задържан или е бил заподозрян - каква е причината?
- Найден Недев е отишъл в полицията и дал показания за Валентин Михайлов, Ивайло Евтимов и Прокопи Прокопиев.

- Защо го е направил, не може просто да му е щукнало ей така?
- Няма как да се знае. Но след това Валентин Михайлов го задържат и той решава да говори. Отделно от това, при разпита на Михайлов има запис и там се чува как го бият, заплашват го. Това го слушахме и в съда. И съдийката Виолета Магдалинчева от СГС слушаше как го бият и си затваряше очите.

- Кои са участвали в боя?
- Ето вижте какво казва Бойко Найденов, бивш зам. главен прокурор, на Валентин Михайлов: “Макар че ти не си свидетел, участвал си в повечето неща, но ще направим така, че все едно си се отказал доброволно”. Значи, Бойко Найденов го е отървал от наказателно преследване, което е престъпление. Този разпит става на 17 декември 2009 година, преди да бъде разпитан Михайлов пред съдия.

- Казвате ми, че присъдата на “Наглите” почива единствено върху показанията на Валентин Михайлов, така ли?
- Моята, да.

Похитените не ни разпознават никъде

Валентин Михайлов ми казва само името, без да има разпознаване. Аз оспорвам, защото не е имало такова действие. Аз мога да знам вашето име и да кажа, че сте била с мен и сте откраднала това и това. Затова аз оспорвам, че не е имало разпознаване и че не е доказано, че той говори за мен. Съдът казва, че такова следствено действие удачно не е извършено, тъй като свидетелят Михайлов посочва Даниел Димитров, освен с двете му имена, но и с прякора. Това е било достатъчно и съдът го приема.

Съдът просто ходеше по версията на Валентин Михайлов и не се отклоняваше встрани, че е възможно той да не казва истината. Съдът казва: “Еднопосочна е позицията на състава, че, освен осъдените, за отвличанията и престъпната група са участвали Валентин Михайлов и Найден Недев. Първите двама, поради статута им на защитени свидетели, не могат да носят наказателна отговорност за сторените престъпления”. Това го няма в българските закони. Ако не вярвате на мен, попитайте дали защитен свидетел не трябва да носи наказателна отговорност след извършени поредица от престъпления. Срещу Михайлов свидетелства Найден Недев, Валентин прави самопризнания, разпознат е, че е наел къщата на Камбаните на негово име и с неговия подпис, после е купил къща, разпознат е, че е купил къща, той си признава и за нея. Според прокуратурата това е недостатъчно, за да му бъде повдигнато обвинение.

- С какви пари Михайлов купува тези къщи?
- Той твърди, че е събирал от другите пари, от членовете на “Наглите”.

- След като се стига до залавяне на групата, останалите били ли са притискани да стават свидетели? Вас викали ли са ви?

- Не. Но на мен при предлагаха споразумение – 3-4 години лишаване от свобода.

- А какво е трябвало да направиш?
- Да се призная за виновен. Но не го направих.

- Защо?

- Защото...

- Сега, след като получи тази 18-годишна присъда?
- Сега може би

съжалявам, но е свършило вече

няма какво да го мисля. Приемам я, нямам избор.

... Ще ви покажа едно дело на Валентин Михайлов, който е бил обвиняем с Йожи от 2002 година за извършена кражба. Ето какво казва прокуратурата: “От събраните по делото към настоящия момент доказателства, може да се направи безспорен и категоричен извод, че лицето Валентин Михайлов-Ихтиманския е действал в качеството си на помагач при извършено престъпление – кражба на злато за 64 000 лева в Слънчев бряг”. После какво прави прокуратурата – “Установено е, че Михайлов е защитен свидетел по делото “Наглите”, поради което призоваването му по настоящото наказателно производство към настоящия момент е невъзможно. В тази връзка, с постановление от 27 март 2012 година, несебърската прокуратура отделя материалите, касаещи Валентин Михайлов, и внася обвинителен акт срещу Ивайло Евтимов-Йожи и той вече има присъда.

- А Валентин Михайлов не е осъден по това дело?
- Да. Прокуратурата разделя материалите, тъй като той не може да се намери. Но докато прокуратурата го търси, на 12 май 2012 година Валентин Михайлов присъства в съдебно заседание в СГС по дело № 2086 от 2012 година за извършени престъпления - точене на кредитни карти в град в Словакия, но и по това дело той е амнистиран. Докато прокуратурата твърди, че провежда оперативно издирвателни мероприятия, Михайлов се явява в СГС на заседания. Искам отново да попитам и вие попитайте, законно ли е Валентин Михайлов да е свидетел и да се отървава от делата срещу него?

Сега още нещо искам да кажа –

СГС създаде доказателства, които не съществуват

“Не може да се пропусне, че при разпит пред съдия, подсъдимият Любомир Димитров забрави участието на подсъдимия Даниел Димитров”. Тоест, съдът е преценил, че лице, което дава показания, не ме споменава и решават, че той трябва да ме спомене. Ето тук става по-ясно: „По неясни причини, при показанията си, този подсъдим отказва да включи като автор в отвличанията и Даниел Димитров”.

- Любомир Димитров-Гребеца даде частични обяснения, заради които му бе намалена и присъдата, а в тях вие не фигурирате, така ли?

- Да. И съдът казва, че той не ме вкарва, защото ме прикрива.

- Любомир Димитров е привлечен към наказателна отговорност за убийството на Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиан Лефтеров- Кунгфуто, а по делото показания сте дал единствено вие?
- Не мога да знам дали съм само аз, но за момента, да, дал съм показания. Там се води разследване. Като му дойде времето, ще се коментира.

- А кои са Сапата и Кунгфуто?

- Не искам да говоря за тях, те не са част от делото “Наглите”.

- Твърди се, че и те са били част от групата за отвличания?
- Само за Сапата се твърди, че е бил, а другото момче няма нищо общо.

- Някои публикации твърдят, че Сапата е бил мозък на “Наглите”...
- Няма такова нещо.

- Защо са убити?
- Не искам да говоря за тях, искам да говоря по това дело.

- Добре, ще попитам за “Наглите”. Всички търсят парите им, къде са, знаете ли къде са?
- Не мога да кажа. Да попитаме Валентин Михайлов. Само той признава, че е взимал пари. Само той и обясненията на Любомир - само те, никой друг не признава, че е взимал пари.

- Изключително странно беше искането на “Наглите” откупът за Камелия Бончева да бъде предаден на фондация “Утре за всеки”. Вие потърсил ли сте обяснение защо точно там?
- Не. На кой да търся обяснение!? Няма от кого да търся обяснение. Валентин Михайлов казва, че от нищо... ей така просто излязла идеята, а не за нещо конкретно.

Има психологически портрет на групата, направен през 2008 година, преди да бъде задържана. Всички потърпевши казват, че похитителите са били маскирани и не могат да разпознаят абсолютно никой. Те казват: “Хората бяха с маски и бяха полицаи за нас”. След като ни задържаха нас, те коренно започнаха да си сменят показанията. Преди това твърдяха, че са полицаи, а после - нищо.

В психологическия портрет също се говори само за полицаи, военни и т.н., което нищо общо няма с нас, осъдените. Нищо не искам да кажа, но споменавам, че го има по делото черно на бяло.

- Искате да ми кажете, че служители на МВР, бивши или настоящи, са били част от “Наглите”?!

- Казвам само какво има по делото.

- По делото има ли данни, че служители на МВР са съдействали на “Наглите”?
- Това, което казвам, го има по делото. Пострадалият Илиян Цанев отива в СДВР да го разпитват и там, докато чака в коридора, някакъв полицай си говори с друг полицай. В съда, а и преди това, Цанев казва, че 95 % разпознава този глас в един от лицата, които са го пазели. После има назначена проверка и се установява, че при отвличането на това лице, този полицай е бил на работа. Но Илиян Цанев не казва, че той го е отвлякъл,

а че той го е пазил

После полицай, няма да му казвам името, той е висш служител на МВР, е помогнал на едно семейство да изтегли кредит, за да платят откупа.

- На кое семейство?
- На семейство Величкови, за Велислав Величков. Това го казва майката на Велислав, която заявява: “Еди кой си ни помогна да изтеглим кредит, за да платим на похитителите”. Вече не е полицай.

- Към коя служба е бил?
- Към РЗБОП тогава. Даже жената е искала да бележат парите, а те са й казали да отиват и да ги дават.

Другият случай – Георги Георгиев. При предаването на парите отиват със служебна кола. Приятел на Георгиев и полицаят, който е взел парите, и му казал: “Не слизай от колата”. Взел парите и ги оставил някъде.

- В тази връзка ръководителят на “Наглите” в затвора ли е, или е свободен?
- Не мога да кажа. Съдът каза, че няма ръководител. Дори Валентин Михайлов казва, че не е имало ръководители, че всички решения са се взимали общо...

- Освен Сапата, и друг от “Наглите”- Кирил Кирилов-Монтанския беше убит. Защо?
- Не, не мога да кажа. Ние вече бяхме тук в затвора. Не мога да кажа.

- Говори се, че той е искал да стане свидетел срещу “Наглите” да разкрие кой стои зад групата...
- Не. Това според мен са щуротии. Ако иска някой да говори, ще говори. Моята версия е, че е убит заради нещо друго, не свързано с делото “Наглите”.

- Монтанския беше освободен от затвора и малко след това застрелян, което буди съмнения, че се е готвел да съдейства...
- Не. Той имаше да лежи присъда и за това по “Наглите” нямаше мярка. След като си излежа присъдата, беше освободен, тъй като нямаше мярка за неотклонение по “Наглите”.

- Като разбрахте за убийството на Кирилов, притеснихте ли се, че някой разчиства сметки с “Наглите”?
- Не.

- Как живеете в затвора?
- Нормално. В затвор съм. Работя.

- Какво работите?
- В библиотеката...


Едно интервю на Мария ЦВЕТКОВА
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Релето проговори: Полицаи отвличали и пазели жертвите на „Наглите”! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди