изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:05 EEST
ОСНОВНО РЕМОНТИРАНА ОПЕРАЦИОННА ЗАЛА ПОСРЕЩА БЪДЕЩИ МАЙКИ    
Здраве Около 350 секциа са извършват в АГ-отделението на болницата в Добрич годишно

Основен ремонт на оперативната зала, където се извършват оперативните раждания – секциа, бе извършена през м. г. в АГ-отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Това съобщи за НДТ началникът на отделенито д-р Трифон Йорданов.
Основният ремонт на операционната зала включва цялостна подмяна на подовата настилка с такава с електростатично и антимикробно действие, поставена е нова облицовка на стените, подменен е фаянсът на санитарните възли към залата. Ремонтът е на стойност около 15 000 лева и е финансиран изцяло със средства на болницата. Още през предходната година е закупена нова лампа, която е на стойност около 6 000 лева.
Годишно при нас се извършват около 350 секциа, или те са около 35 процента от всички раждания, посочи д-р Йорданов. По думите му най-честите причини за секцио са психологически – страховете на бъдещите майки, и медицински. Във сходни лечебни заведения се извършват много повече оперативни раждания, в болници във Варна те достигат и до 90 процента, сподели началникът на АГ-отделение. „В случаите, в които има възможност, нормалното раждане е по-добро. Но тъй като връзката между доболничната и болничната помощ, в случая отделението, е нестабилна и на недостатъчно добро ниво, когато една бременна жена посещава женски консултация и й е обяснено, че е по-добре да роди със секцио без да има медицински причини, много е трудно за ден-два, докато е в болницата, да преодолее страха и психическата бариера - сподели лекарят. – За екипа, който води раждането, секциото приключва по-бързо. Но това не е етично, стига да няма необходимост”. Д-р Йорданов сподели, че в АГ-отделението се стараят тези случаи да са по-малко. При всяко секцио рискът за жената е по-голям – тъй като това е оперативна намеса, има по-голяма кръвозагуба, съществува оперативен риск от всякакво естество, посочи д-р Йорданов.
Още една придобивка има в АГ-отделението от два месеца – кът за дискусии и даване на информация на родилки и близките им в случаи на желание младите майки да изоставят рожбите си. Той е създаден от фондация „Лумос”. С родилките и близките им разговарят социален работник, акушер-гинеколог и неонатолог. „През последните години случаите на изоставяне на новородени намаляват. Надяваме се занапред да постигнем още по-добри резултати”, сподели д-р Трифон Йорданов. НДТ  
 


Сходни връзки

ОСНОВНО РЕМОНТИРАНА ОПЕРАЦИОННА ЗАЛА ПОСРЕЩА БЪДЕЩИ МАЙКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди