изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:56 EEST
КМЕТЪТ ПРАЗНУВА БАБИНДЕН С ПЕНСИОНЕРСКИТЕ КЛУБОВЕ    
Общество

Повече бебета да се раждат в Добрич пожела бабата на клуб „Европейски гласове“



По традиция кметът на Добрич Детелина Николова уважи поканата на пенсионерските клубове да отпразнуват заедно един от най–тачените женски празници Бабинден. Първият клуб, който Николова посети бе „Европейски гласове“. След това кметът ще празнува с пенсионерските клубове в квартал „Христо Ботев“, „Отец Паисий“ и „Любимец“. Кметът награди любителските състави с парични индивидуални и колективни награди по повод завоюваните призови места на Националния фолклорен преглед на художествената самодейност.


Да се раждат повече бебета и градът да стане с над сто хиляди жители пожела на кмета Детелина Николова Станка Славова. Тя за пета година е главното действащо лице на Бабинден в пенсионерския клуб „Европейски гласове“. Вчера сутринта баба Станка посрещнала гостите, които отишли да я вземат с музика от дома й. Макар днес бебетата да се израждат от акушерки, традиция трябва да се запази, категорични са от клуба. В който, оказва се, има и жени, които са израждали бебета.

От дома й баба Станка е изнесена на ръце от мъжете, а жените са изпълнили подходящи за Бабинден песни. След това сложили бабата на каручка, покрита с одеала. Пред клуба също била носена от мъжете. Ритуалът продължи с миене на ръцете на бабата с пожелание за леко раждане на децата, за повече бебета. Представени бяха сценки с участие на бременни булки, лекарки, акушерки, раждане на бебето. След което веселието продължи в клуба с много танци. 

Кметът поднесе кошница с винце, луканка, бонбони с пожелание към бабата да е жива и здрава и да предава занаята на другите. „Няма държава в Европа, в която да има толкова устойчиви и толкова чудни баби, защото те знаят, могат, продължават  да подкрепят всяко българско семейство, в което има деца и се грижат така, както майките се грижат за децата си“, каза Детелина Николова. Тя припомни думите на посланик, че няма такова чудо като българските баби. „Да са живи и здрави, винаги усмихнати, добри дни през цялата година им пожела кметът Детелина Николова.

Тя изказа благодарност от името на общината и от свое име за участието на много от пенсионерските клубове в националния преглед на любителските състави за художествена самодейност. Всички вие прославихте името на Добрич, получихме поздравления от националния съвет на съюза на пенсионерите, което много ме радва, защото вие сте с щедри сърца и с красотите и багрите на Добруджа успяхте да покажете не само това, което можете – да пеете и танцувате от душа и сърце, а и да покажете истинския фолклор на добруджанеца. За призовите места, които сте завоювали, заслужавате не само уважение, но и подкрепа, за да се повеселите заедно. От клуб „Европейски гласове“ бе поздравена Иванка Димитрова, която получава диплом за отлично представяне и малка парична награда от кмета с пожелание за още много успехи за клуба и за Добрич. Тя благодари на кмета за подкрепата, която общината оказва на клуба. НДТ

 


Сходни връзки

КМЕТЪТ ПРАЗНУВА БАБИНДЕН С ПЕНСИОНЕРСКИТЕ КЛУБОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди