изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:51 EEST
Руският посланик в БЛИЦ TV: Изненадата, че “Южен поток” е спрян, е от Лукавия    
Новини Искахме да закараме газ до всеки дом в ЕС, но сега това е мъка и грижа на самия ЕС, заяви Юрий Исаков

ЕС торпилира “Южен поток” с две резолюции и ние разбрахме, че чукаме на затворена врата. Това заяви руският посланик Н.П. Юрий Исаков на двучасова среща с българи, завършили съветски и руски висши учебни заведения през годините. "Сега между Турция и Гърция ще бъде изграден газов хъб, и по-нататъшното снабдяване на европейците с газ е изцяло в ръцете на ЕС", каза дипломатът. Той обяви, че е имал среща с българския министър на туризма Николина Ангелкова, на която са обсъждали и облекченото издаване на визи за руски туристи.“Развръзката на проекта “Южен поток” за България беше ясна отдавна и в нея няма никаква изненада. И сега опитите да се блещят очи и да се казва: ах, каква неприятна изненада, защо Русия постъпва така, са от лукавия. ЕС торпилира “Южен поток” с две резолюции. И в крайна сметка ние разбрахме, че чукаме на затворена врата”. Това заяви руският посланик НП Юрий Исаков на продължилата 2 часа среща с възпитаници на руски и съветски висши учебни заведения на 25 януари в Руския културно-информационен център. Разговорът на руския дипломат с руските възпитаници традиционно се провежда преди Татянин ден, който в Русия се чества като ден на студентите още от 1755 година, когато императрица Елизавета обявява създаването на Московския университет. 
НП Исаков обяви, че търпението на на руската страна в преговорите с България за “Южен поток” се е изчерпало, а решението на служебното правителство на Георги Близнашки от август миналата година да замрази проекта окончателно затвърдило убеждението на руската страна, че трябва да го пренасочи през Турция. “Така че въпросите защо “Южен поток” е спрян не са към Русия”, заяви посланикът.

Исаков съобщи, че на границата между Турция и Гърция ще бъде изграден газов хъб, докъдето ще стигат 63 милиарда кубометра газ годишно, а оттам нататък Европейският съюз трябва сам да търси начин как ще отвежда газа до всеки дом. “Ние искахме да закараме газ до всеки дом в Европейския съюз, но сега това вече мъка и грижа на самия Европейски съюз”, каза Исаков. И цитира шефа на “Газпром” Алексей Милер, който сравни тази задача с ходенето в магазин, където ЕС не бива да забравя да си вземе и пакет. “Вероятно третия енергиен пакет”, уточни Исаков.

Руският посланик обаче не затвори окончателно вратата пред евентуални бъдещи отношения в енергийната сфера между Русия и Европейския съюз, включително и България и категорично обеща, че Русия неотклонно ще изпълнява всички вече сключени договори с България, като направи уговорката, че не може да предвиди действията на Украйна.

Исаков отчете 3,2% по-малко руски туристи в България за първите 10 месеца от миналата година. И обяви, че през последните дни е имал среща с министърката на туризма Николина Ангелкова, с която са обсъждали сътрудничеството на двете страни в сферата на туризма, както и възможността да бъде облекчени визовия режим на България с Русия. “На качествена промяна на визовия режим без бюрокрация гарантирам качествен ръст на туристите, заяви Исаков, като подчерта, че Турция изобщо няма визи за руските туристи.
Посланикът отговаря на въпроси на възпитаниците на руски и съветски висши учебни заведения в течение на час и половина, като преди това представи позициите на Русия през 2015 г. за събитията в Украйна, за отношенията с ЕС и НАТО, за кризата в арабския свят, за “Ислямска държава” и тероризма, за икономическите отношения на Русия с aзиатските страни и най-вече с Китай и Индия, както и за икономическото състояние и перспективите пред страната си през тази година.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Руският посланик в БЛИЦ TV: Изненадата, че “Южен поток” е спрян, е от Лукавия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди